İzmir İli Soğukkuyu Mezarlığının Planlama Kriterleri ve Peyzaj Tasarımı Açısından İrdelenmesi

Bu çalışma kent mezarlıklarının işlevlerini, kente kattığı değerleri ve potansiyellerini, planlanması ve tasarlanması aşamalarında göz önünde bulundurulması gereken planlama kriterlerini ve kentin yeşil dokusu içerisindeki mezarlık alanlarının yerini ve önemini anlatmayı amaçlamıştır. Bu bağlamda mezarlık kavramı, oluşumu ve genel olarak tarihsel gelişimi, açık ve yeşil alan kavramı, mezarlıkların kent için değeri ve önemi, literatür taramalarından elde edilen mezarlık planlama kriterleri, etüt, analiz ve sentez aşamaları üzerinden değerlendirilerek planlama ve tasarıma yönelik öneriler getirilmiştir._________________________________________________________________________________Analysis in Terms of Landscape Design and Planning Criteria of İzmir Province Soğukkuyu CemeteryAbstractIn this study, it is aimed to express the functionalities of the city cemeteries, value added to environments by them and their potentials; also the planning criterias to be considered in planning and designing phase; plus, the place and the importance of the cemetery areas for the city's green tissue. In this regard, concept, formation and overall historical development of the cemetery, open and green field concept, also the value and importance of the cemeteries for the city cemetery planning criterias, etude, analysis and synthesis phases obtained from literature review and a proposal for planning and design, was introduced.

___

  • Aktan, N. (1999). Fiziksel Planlama Yönünden İzmir ve Frankfurt Kent Mezarlıklarının Karşılaştırılması. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Aksoy, Y. ve Özkardaş, V. (2015). Karacaahmet Mezarlığı Peyzaj Tasarımı Ve Bakım Çalışmaları Açısından İncelenmesi. İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi Yıl 3, Sayı 12, Sayfa (83-102).
  • Aktaş, R. (2009). İstanbul’daki Mezarlıkların Nitelik Ve Nicelik Açısından İncelenmesi Ve Çağdaş Mezarlık Planlaması Örneği Olarak Bahçeşehir Mezarlığı. Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 145s, İstanbul.
  • Cooper, D. L. (2012). H.W.S Cleveland’s Landscape for Oak Hill cemetery: a design analysis. Iowa State University, Graduate These, USA.
  • Cömertler, S. (2001). Cemeteries “Planing and desing principles”. İzmir Institute of Tecnology University, Graduate Thesis, 268p, İzmir.
  • Gönen, G. (1992). Mezarlıklar, Peyzaj Mimarlığı Dergisi, (III), sayfa 34-35, Ankara.
  • Karaoğlu, D. (2007). Kent Mezarlıklarının Yeşil Doku İçerisindeki Önemi ve Ziyaretçi Memnuniyetinin Belirlenmesi – Karacaahmet Mezarlığı Örneği. İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 121s, İstanbul.
  • Odabaş, A., Açıksöz, S. ve Atuturay, S. (1994). “Kentsel Planlama Kapsamında Mezarlıklar”, 4. Ulusal bölge Bilimi/Bölge Planlama Kongresi, 231-234, Trabzon.
  • Özkardaş, V. (2010). İstanbul Mezarlıklarının Peyzaj Planlama, Tasarım ve Bakım Çalışmaları Açısından İncelenmesi Karacaahmet Mezarlığı Örneği. Bahçeşehir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 409s, İstanbul.
  • Sarı, C. ve Koçak, İ. (2005). Antalya Kent Planında Mezarlıkların Yeri ve Sorunları. Antalya Yöresinin İnşaat Mühendisliği Sorunları Kongresi, 22-24 Eylül, sayfa 559-570, Antalya.
  • Uslu, A. (1997). Tarihi Süreç İçerisinde Anadolu Mezarlıkları ve Çağdaş Bir Yaklaşımla Ankara Kenti için Örnek Bir Mezarlık Planlaması Üzerinde Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.