CUMHURİYETÇİ KÖYLÜ MİLLET PARTİSİNDEN MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ’NE-TARİHÎ SÜREÇ, İDEOLOJİ VE POLİTİKA- (1960-1969)-FERİT SALİM SANLI

Cumhuriyet döneminde meydana gelen en önemli olaylardan birisi olan 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesi Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önemli bir noktadadır. Bu olay Türkiye’de önemli siyasi dönüşümleri de beraberinde getirmiştir. 1961 anayasasının meydana gelmesinin yanı sıra yeni siyasi oluşumlar ortaya çıkmıştır. Adalet Parti muhafazakâr kesimde Demokrat Partinin yerini almış, sol doktrinin temsilcisi olan Türkiye İşçi Partisi kurulmuştur. Sağ doktrindeki boşluk ise Alparslan Türkeş’in Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisinde siyasete girmesi ile dolmuş ve CKMP bir fikir partisi hüviyetine kavuşmuştur. (SANLI, 2019, s. 327) Ferit Salim Sanlı tarafından hazırlanan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisinden Milliyetçi Hareket Partisi’ne - Tarihî Süreç, İdeoloji ve Politika- (1960-1969) isimli eser, 50. yılına ulaşmış olan MHP’nin tarihi, ideolojik ve politik olarak ortaya çıkışını konu almaktadır.
Anahtar Kelimeler:

CKMP, MHP, Alparslan Türkeş

___

  • SANLI, Ferit Salim (2019), Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisinden Milliyetçi Hareket Partisi’ne - Tarihî Süreç, İdeoloji ve Politika- (1960-1969), İstanbul: Ötüken Neşriyat.