3. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ BAĞLAM-GİRDİ-SÜREÇÜRÜN (CIPP) MODELİNE DAYALI ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Öğretim programlarının geliştirilmesinde ve değerlendirilmesinde öğretim etkinliklerinin uygulayıcısı olan öğretmenlerin programa yönelik görüşleriönemli bir rol oynamaktadır. Öğretmenler, uygulamış oldukları öğretim programlarının etkililiğine ilişkin karşılaşmış oldukları sorunlara ve gözlemlerinedayalı olarak değerlendirmeler yapabilmektedir. Bu değerlendirmeler, öğretimprogramların yararlarının ve sınırlılıklarının gözden geçirilerek güncellenmesine katkı sağlamaktadır. Bu nedenle araştırmada üçüncü sınıf Fen Bilimleri DersiÖğretim Programı’nın (FBDÖP) değerlendirilmesine ilişkin öğretmenlerinin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Millî Eğitim Bakanlığı (MEB)bünyesinde görev yapan 200 sınıf öğretmeni katılmıştır. Araştırma verileri bağlam-girdi-süreç-ürün (CIPP) modeline dayalı olarak hazırlanmış olan likert tipimaddelerden oluşan bir anket yoluyla elde edilmiştir. Verilerin analizinde her biranket maddesi için frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. Analizler sonucunda, öğretmenlerin genel olarak üçüncü sınıf fen bilimleri dersi öğretim programına ilişkin olumlu değerlendirmeler yaptıkları belirlenmiştir. Buna karşın,öğretim programının sınırlılıklarına yönelik olarak, okullarda programın başarılıbir şekilde uygulanması için yeterli laboratuar, araç-gereç ve teknolojik donanımın olmadığını ve bu durumun öğrencilerin fen başarısını olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade etmişlerdir.

THE EVALUATION OF PRIMARY SCHOOL THIRD GRADE SCIENCE CURRICULUM AS BASED ON CONTEXT-INPUT-PROCESS-PRODUCT (CIPP) MODEL

Teachers who are practitioners of teaching activities play an essential role in the development and evaluation of instructional programs. Teachers can make evaluations based on their observations and problems related to the effectiveness of the curriculum. These evaluations contribute to updating by reviewing the benefits and limitations of the programs to raise students more qualified. Therefore, in this research, it is aimed to determine and evaluate the teachers’ views regarding the evaluation of the third-grade science course curriculum. Two hundred primary school teachers participated in the study. The research data was obtained through a survey containing likert type items to determine the teachers’ views on the program, based on the context-input-process-product (CIPP) model. In the analysis of the data obtained from the survey, frequency and percentage values were calculated for each survey item. As a result of the data analysis, it was determined that the teachers generally made positive evaluations regarding the third-grade science course curriculum. However, as regards the limitations of the curriculum, teachers have stated that there are not enough laboratories for successful implementation of the program in schools and that this may adversely affect students’ science achievement.

___