XV. YÜZYIL TÜRKÇE TIP KİTABI YÂDİGÂR-I İBN-İ ŞERÎF' TE "RAHMİN AŞAĞI İNİP KAPANMASI" HASTALIĞI ve BU HASTALIĞA MODERN TIP AÇISINDAN BİR BAKIŞ

Giriş ve Amaç: Çalışmamızın amacı, Yadigâr-ı İbn-i Şerif adlı eserde, "avretler hastalığındandır" başlığı altında yer alan "rahmin aşagı inip kapanması" hastalığını incelemek, günümüz tıbbında "rahim sarkması" olarak isimlendirilen hastalık ile olan benzerliklerini ele almak ve her iki hastalığı tedavileri açısından mukayese etmektir. Yöntem ve Gereç: Çalışmanın kaynağını Sayın Prof. Dr. Ayten Altıntaş'ın editörlüğünde günümüz Türkçesine çevrilerek hazırlanmış Yadigâr-ı İbn Şerif isimli kitabın ilgili kısımları oluşturmaktadır.Bulgular: Yadigâr'daki "rahmin aşagı inip kapanması" hastalığının bugünkü tıp bilgilerine göre "pelvik organ prolapsusu" olarak isimlendirilen hastalık ile aralarındaki benzerlikler tespit edilmiş, tedavi yaklaşımlarında ise farklılıklar olduğu görülmüştür. Tartışma: Hastalıklara tedavi umudu olacak her ihtimalin değerlendirilmesi, hem tıbbın amacı olan insanlara yardım etmek görevine, hem de bilimin ilerlemesine katkı sağlaması bakımından önem arz etmektedir. Bu bağlamda, çalışmamız kapsamında ele aldığımız hastalığın, ortaya konulan veriler doğrultusunda, daha basit ve etkili bir tedavi ihtimalinin bulunması dikkate değerdir.

A View to "The Falling Down and the Closure of Uterus" in Yâdigâr İbn-i Şerîf

Aim: The aim of this study to examine the resemblances of İbn-i Şerif about "the falling down and the closure of uterus" which is written in Yadigâr under the headline of "Genital Illnesses" and the "prolapse of uterus" of today's medicine, and to compare their therapies.Material and Methods: The chapters of Yadigâr-ı İbn Şerif were studied from the book published in today's Turkish by Prof. Dr. Ayten Altıntaş.Results: With this study, the resemblances between the two illnesses were determined. İt has been seen, that the therapy aspects of them are difficult Discussion: It is important to consider all of treatment chance. İn this wise it can be possible to contribute to progress of science and to have better chance to be helpful. In this context it is considerable, that the illness, which is handled in this study, has a simpler therapy chance.

___

  • 1. Altıntaş A (ed). 1. Yüzyıl Türkçe Tıp Kitabı Yâdigâr-ı İbn-i Şerif. Yerküre Kitaplığı. İstanbul. 2004.
  • 2. Doğan H. Tıp Tarihinde Kullanılmış Olan Bitkisel Drogların Laboratuvar Öncesi ve Sonrası Hikayesi. Balkan Congress on the History of Ethic and Medicine, İstanbul, 11-13 October 2011, Vol.1, No.1, pp. 363-365.
  • 3. Hadımlı A., Sevil Ü. Pelvik Relaksasyonda Alternatif Tedavi: Pesser. Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Dergisi. 2007;9(2):16- 24.
  • 4.Sarı N. Türk Tıp Tarihinde Hindiba Türleri, Etkileri ve Günümüz Araştırıcılarına Öneriler. The New History of Medicine Studies. 1998;(4):11-54.
  • 5. Sarı N., Doğan H., Snyder JK. "Methods for treating neoplastic disorders". U.S. Patent NO. 5,663,196. 2 September 1997.
  • 6. Tosunoğlu, D. 40 Yaş Üstü Kadınlarda Pelvik Organ Prolapsusu Sıklığı ve Hayat Kalitesi Üzerine Etkilerinin İncelenmesi. Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik ABD, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi. 2010.