Suyun Durumu Hakkında Kısa Bir Değerlendirme

Bu çalışma yaşamın vazgeçilmez bir gerekliliği olan, su ile ilgili genel konuları, yönetim birimlerinin ve toplumun yaklaşımını irdelemek amacıyla yazılmıştır. Su toplumun ekonomisi, sağlığı, gıda üretimi, enerji kaynaklarının kullanımı, hijyeni gibi unsurlarla karmaşık bir ilişki içinde bulunmaktadır. İnsan dışı canlılar dahil olmak üzere yaşamın devamı ile ilgili tüm alanlarda yer alan suyun tüm bu unsurlarla birlikte irdelenmesi bir zorunluluktur. Türkiye’de suyun durumunun değişen iklim özelliklerinden ve farklı yetersizliklerden dolayı sorunlar yaşamaktadır. Geçmişten günümüze suyla ilgili çok sayıda yasal düzenleme yürürlüğe girmiştir. Tarihsel süreç irdelendiğinde su mevzuatı genel olarak insanın faydasına yönelik olarak şekillendirildiği, insan dışındaki canlıların suyun durumuyla ilgili konularda göz ardı edildiği dikkati çekmektedir. Bu kısa değerlendirmeye göre sonuç olarak, suya yönelik yaklaşımın temel kriterleri doğada yeterli su kaynağının bulunmasının ve suyun durumunun istenen özellikte olmasının sağlanması; su yönetiminde çevresel ve sosyal boyutların göz önünde tutulması, insan ve insan dışı tüm canlıların sudan yararlanma hakkı konusunda doğru ve etkin sorumluluk anlayışının benimsenmesi olmalıdır

A Brief Evaluation About Water Circumstance İn Turkey

Abstract Water is a required substance in order to vital activities of human such as nutrition, circulation, respiration, excretion and reproduction. On the other side, water itself is also a life space as well as being one of the basic substances in the formation of general life space. Occurrence and quality of water in a life space carry importance due to sustain sine qua non precondition of life.In the past, a lot of legislation appropriate to the day-to-day Turkey entered into force. Legislation is generally shaped for the benefit of the people. As a result, having sufficient water resources in the nature, in a more general sense, is possible with the understanding of correct and effective responsibility for all living things considering the environmental and social dimension of water management.

___

  • Balcıoğulları A. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Anadolu Şifalı Suları ve Günümüzün Termal Turizmi. TSA , (3): 306. Erişim: (http://www.tsadergisi.org/Makaleler/981753112_260_287-306.pdf)
  • Onuncu Kalkınma Planı 2014-2018: Su Kaynakları Yönetimi ve Güvenliği Özel İhtisas Komisyonu
  • Raporu. Kalkınma Bakanlığı, Ankara 2014.
  • Akın M, Akın G. Suyun Önemi, Türkiye’de Su Potansiyeli, Su Havzaları ve Su Kirliliği. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi , (2): 118. Erişim: http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/26/920/11480.pdf)
  • About Aquastat. Erişim: (http://www.fao.org/nr/water/aquastat/About_us/index.stm) World Water Assessment Programme. Erişim: (http://unesdoc.unesco.org/images/0012/001295/129556e.pdf)
  • Türkiye’de Suyun Durumu ve Su Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar: Çevresel Perspektif. Erişim: (http://www.dkm.org.tr/dosyalar/yayindosya_rnf27jiq.pdf) Birleşmiş Milletler Dünya Su Gelişim Raporu Erişim: (http://www.suhakki.org/2015/08/birlesmis-milletler-dunya-su-gelisim-raporu-2015-surdurulebilir-bir- dunya-icin-su-yonetici-ozeti/#.WUKzcpLyjIU)
  • Su ve Toprak Yönetimi İstatistikleri. Erişim: (http://www.resmiistatistik.gov.tr/?q=tr/content/61-su-ve- toprak-y%C3%B6netimi-istatistikleri) Su ve İstihdam. Erişim: (http://dsi.gov.tr/docs/duyuru/su-ve-istihdam-bilginotu.pdf?sfvrsn=0) Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü Mevzuat Bilgi Sistemi. Erişim: (http://www.mevzuat.gov.tr/Yonetmelikler.aspx) Su ve Yaşam. Ankara 2012. Erişim: (http://kmo.org.tr/resimler/ekler/f7588ab034502e1_ek.pdf)
  • Illich I. H2O ve Unutmanın Suları. Çeviren Lizi Behmoaras. Yeni İnsan Yayınları, İstanbul 2007.
  • Erişim: (http://webftp.gazi.edu.tr/hukuk/dergi/20_3_11.pdf)