Çay Ağacı Bitkisinin (Melaleuca alternifolia, Maiden & Betche, Cheel) Halk Hekimliğinde Kullanılışının Etnofarmakolojik Olarak Değerlendirilmesi

Tıbbi bitkiler değişik rahatsızları gidermek amacı ile halk hekimliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bitkilerin seçimi ya bir tesadüf olarak ya da yetiştiği yöredeki yerli halkın geçmişinden edindikleri bilgilerle oluşur. Her tıbbi bitkinin gelişen değerlendirilmesinin bir hikayesi vardır. Bilimsel ismi Melaleuca alternifolia olan çay ağacı bitkisi, 1770 yılında ilk defa Kaptan James Cook tarafından keşfedilmiştir. O zamana kadar bu bitki. Avusturalya yerlileri (Aborginler) tarafından deri enfeksiyonlarını tedavi etmek amacı ile kullanılmakta idi. Daha sonra bu ağaç formundaki bitki botanikçi Sir Joseph Banks'ın ilgisini çekmiş ve ağacın yapraklarını toplayarak araştırma yapmak için İngiltere'ye getirmiştir. Dr AR Penfold bitkinin yaprakları üzerinde1923 yılında çalışmaya başlayarak uçucu yağ elde etmiş bu yağın çok kuvvetli antiseptik ve bakterisit etkisi olduğu 1925 yılında açıklanmıştır. Melaleuca alternifolia (Fam Myrtaceae) bitkisi her zaman yeşil renkli 6 metre yüksekliğinde bir ağaçtır. Vatanı Avusturalya'dır. Bu uçucu yağ, açık sarı renklidir Okaliptüs kokusundadır. Etkin maddesi sineol ve terpinen-4-ol'dur. Uçucu yağ, Avusturalya'nın yazı olan Ekim-Mayıs arasında oluşur. Ağaç yağmurlu iklim sever. Yağ, özellikle Staphylococcus, Streptococcus ve Candida albicans'a karşı aktiftir. Antifungal etkisi de vardır aknelerde, geçmeyen yaralarda, enfeksiyonlarda kullanılır

Ethnopharmacological Background Of Melaleuca Alternifolia (Tea Tree)

Abstract Melaleuca alternifolia (fam. Myrtaceae) grows naturally only one reagion of the world in the northeast corner of Australia. It is a unique plant with a full size arbor. The leaves of the tree has a remarkable essential oil used to heal wounds and skin ailments in people. This plant was discovered by Captain James Cook in 1770 and was called "Tea Tree" it is used as medical agent to treat cuts , burns, bites and skin disorders. A botanist, Sir Joseph Banks collected sample of the leaves and brought them back to England for further studies. In 1923 The Australian chemist Dr Ar Penford conducted a study of the leaves of the Tea Tree and discovered its essential oil. This oil was produced by steam distillation and contains terpenes( pinen terpinene and cymene ) cineol, sesquiterpenes as constituents.

___

  • Codellas SP. Alcmaeon of Croton: His Life, Work, and Fragments. Proceedings of the Royal Society of Medicine 1931-1932; 25: 1041–1046. 2. Doty WR. Alkmaion’s discovery that brain creates mind: A revolution in human knowledge comparable to that Copernicus and of Darwin. Neuroscience 2007; 147 (3): 561-568.
  • Olsen CB. Australian Tea Tree Oil. Kali Press 1992.
  • Çakır NT, Kaleağası S,Kökdil G. Umut Vaat Eden Bir Antimikrobiyal: Tea Tree Oil (Çay Ağacı Yağı) Ankara Ecz. Fak. Derg. 2005; 34 (4): 315-327.