Radyoterapinin Normal Kortikal Kemik Biyomekaniği Üzerine Etkileri

Amaç: Bu çalışmada radyoterapinin normal kortikal kemik biyomekaniği üzerine geç dönem etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Deneylerde 30 adet Wistar albino sıçan kullanılmıştır. Sıçanlar her grupta 10 sıçan olacak şekilde kontrol, 3. ay ve 6. ay gruplarına bölünmüştür. 3. ay ve 6. ay gruplarındaki hayvanların bacaklarına Picker® C-9 60Co teleterapi ünitesi ile doz hızı 82 cGy/MU olacak şekilde 1 Gy/gün bölünmüş dozlarda toplam 10 gün radyoterapi uygulanmıştır (1 Gy/günx10). Son dozun uygulanmasından 3 (3. ay grubu) ve 6 ay sonra (6.ay grubu) sıçanların femurları çıkarılmış ve çekme testi kullanılarak kortikal femurların maksimum kuvvet, stres, strain ve dayanıklılık değerleri ölçülmüştür. Bulgular: Maksimum kuvvet, stres, strain ve dayanıklılık değerleri 3. ay grubunda kontrole göre önemli miktarda azalmıştır. 6. ay grubunda ise strain ve dayanıklılık değeri kontrole göre önemli miktarda azalırken, kırılma kuvveti ve stres değerlerindeki azalma önemli bulunmamıştır. Ölçülen tüm değerler için 3. ve 6. ay grupları arasında da önemli bir fark gözlenmemiştir. Sonuç: Bu çalışmada 10 Gy radyoterapinin uygulamadan üç ve altı ay sonra normal kortikal kemik kalitesinde önemli bozulmalara neden olduğu gözlenmiştir.

Radyoterapinin Normal Kortikal Kemik Biyomekaniği Üzerine Etkileri

AbstractEffects of Radiotherapy on Cortical Bone Biomechanics Amaç: Bu çalışmada radyoterapinin normal kortikal kemik biyomekaniği üzerine geç dönem etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Deneylerde 30 adet Wistar albino sıçan kullanılmıştır. Sıçanlar her grupta 10 sıçan olacak şekilde kontrol, 3. ay ve 6. ay gruplarına bölünmüştür. 3. ay ve 6. ay gruplarındaki hayvanların bacaklarına Picker® C-9 60Co teleterapi ünitesi ile doz hızı 82 cGy/MU olacak şekilde 1 Gy/gün bölünmüş dozlarda toplam 10 gün radyoterapi uygulanmıştır (1 Gy/günx10). Son dozun uygulanmasından 3 (3. ay grubu) ve 6 ay sonra (6.ay grubu) sıçanların femurları çıkarılmış ve çekme testi kullanılarak kortikal femurların maksimum kuvvet, stres, strain ve dayanıklılık değerleri ölçülmüştür. Bulgular: Maksimum kuvvet, stres, strain ve dayanıklılık değerleri 3. ay grubunda kontrole göre önemli miktarda azalmıştır. 6. ay grubunda ise strain ve dayanıklılık değeri kontrole göre önemli miktarda azalırken, kırılma kuvveti ve stres değerlerindeki azalma önemli bulunmamıştır. Ölçülen tüm değerler için 3. ve 6. ay grupları arasında da önemli bir fark gözlenmemiştir. Sonuç: Bu çalışmada 10 Gy radyoterapinin uygulamadan üç ve altı ay sonra normal kortikal kemik kalitesinde önemli bozulmalara neden olduğu gözlenmiştir.

___

  • I[Tao X. Wu X. Frassîca D, Yu B. Pang L., Xian L. Wan M. Lei W. Armour M. Tryggestad E. Wong J. Wen CY, Lu WW. Frassica FJ. Irradiation induces bone injury by damaging bone marrow microenvironment for stem cells. Proc Nari Acad Sci U S A [ADSM]: [609-14. Bloomer WD. Hellman S. Normal tissue responses to radiation therapy. N Eng J Med 1975:293(2):8[}«3.
  • Clare S. Ushiro ME. Freyrnuller E. Katchburian E. Kallas EG, Cerri PS. Ferreira AT. Gamma-radiation induces apoptosis via sarcoplasmatie reticulum in guinea pig ileum smooth muscle cells. Eur J Phat-mam 2008:5901 l-3):20-8.
  • Grdlna DJ, Kaiaoka Y, Morley JS. Radioprotectants: Current status and new directions. Oncology 2002; (2):2-lü.
  • Jordana M. Radiation effects on skeletal muscle. Radiol Onca 2008'. 42(1):15-22.
  • Hendry JH, Jeremie B, Zuhizarreta EH. Normal tissue complications after radiation therapy. Rev Panom Salad Public-o 2006; 20(2-3): 15 l—Şt}.
  • Nigg BM, Herzog W. Biomechanics of the meticulo- skeletal system. Nigg BM, Herzog W. Introduction. 2"‘1 Ed. New York: Wiley & Sons. l999:l—35. Mitchell MJ, Logan MP. Radiation induced changes in bone. Radio Graphics [9983821125
  • King MA. Casarett GW. Weber DA. A Study of îrradîated bone I. Histopathologîe and physiologic changes. J Nari Med 1979;20:1142-9.
  • Howland W]. Loefflem RK. Starchman DE, Johnson RB. Post-irradiation atrophie changes of bone and related complications. Radiology ?5:ll'i:103-l]. Jia D. Geddy D, Suva LJ. Corry PM. Rapid loss of bone mass and strength in mice after abdominal irradiation. Radiat Res 20 I;I?6[5):624-35. Burr DB. The contribution of the organic matrix to bone’s material properties. Bone 2002;31(E):8-l ].
  • Turner CH. Biomechanies of Bone: Determinants ol' skeletal fragility and hone. Osteoporos i'm 2002: :9'3—104.
  • Bailey AJ, Tromans W]. Effects of ionizing radiation on the ultrastructure of collagen Şbrils. Radial Res t 96423: I 45-55.
  • Wright NT, Humphrey J. Denaturation of collagen via heating: an irreversible rate. Proc-ers Arum Rev Birim—ed Eng 200224: 109—28.