Mersin İlinde Uyuşturucu Madde Kullananların Hepatit B ve Hepatit C Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi

Türkçe Özet: Amaç: Tüm dünyada uyuşturucu madde bağımlıları, hepatit B ve hepatit C virüs infeksiyonlarının en sık görüldüğü risk grubunu oluşturmaktadırlar. Bu çalışmada Mersin ilinde uyuşturucu madde kullananların hepatit B ve hepatit C hakkındaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma Mersin Emniyet Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Narkotik Büro\'suna uyuşturucu madde kullanımı nedeniyle tutuklu olarak getirilen kişiler ile dışarıda bu maddeleri serbest olarak kullanan 151 kişi üzerinde yapılmıştır. Araştırmaya katılan kişilerin sosyo-demografik ve madde kullanım bilgileri ile hepatit B ve hepatit C hakkındaki bilgileri anket formu uygulanarak elde edilmiştir. Bulgular: Çalışmada uyuşturucu madde kullananların çoğunlukla 14–24 yaş aralığında ve erkeklerden oluştuğu, %43\'ünün eş dışında cinsel teması olduğu ve en çok esrar kullandıkları saptanmıştır. Uyuşturucu madde kullananların hepatit B ve hepatit C\'nin bulaş yollarından en fazla kan ve cinsel yolu bildikleri, diğer bulaş yolları ile bu hastalıkların tedavi ve korunması ile ilgili bilgilerinin yetersiz olduğu saptanmış ve bu kişilerin bilgi edinmede en çok basını kullandıkları belirlenmiştir. Sonuç: Uyuşturucu madde kullananların hepatit B ve hepatit C konusunda bilgi gereksinimleri olduğu görülmüştür.

Mersin İlinde Uyuşturucu Madde Kullananların Hepatit B ve Hepatit C Bilgi Düzeylerinin Belirlenmesi

Abstract Assesment of Knowledge Level of Drug Users about Hepatitis B and C in Mersin City Aim: The drug addicts all over the world constitute the risk group in which hepatitis B, hepatitis C, and other viral infections are usually seen. In this study, it was aimed o determine of the knowledge level of drug addicts about hepatitis B and C in Mersin City. Method: This study was conducted on a total of 151 volunteers who were the drug users arrested by the Narcotic Police Department of Mersin. The data, including socio-demographic characteristics, information about the drug usage and the knowledge about HIV/AIDS of drug users were obtained using a questionnaire form. Results: In this study, it was determined that majority of the drug addicts were men in the age range of 14-24 years, whom 43% were multiple sex partners. Most of them have used marihuana. It was determined that the drug users know blood transfusion and sexual contact as transmission routes for hepatitis B and C at most whereas their knowledge on other routes of transmission, therapy and protection against these diseases is not sufficient. The majority of these people have acquired knowledge about hepatitis B and C from press. Conclusion: The outcomes of this study reveal the need of the drug users in Mersin for more knowledge of hepatitis B and C.

___

  • WHO: Management of substance abuse, the global burden. WHO: 2010. Erişim: http:/l WWW. who.int/ substance_abuse/ facts/global_burden/en/index.html. Erişim tarihi: 05.06.2012
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi, Uyuşturucu başta olmak üzere madde bağımlılığı ve kaçakçılığı sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan meclis araştırması korrıisyonu raporu. Ankara 2008. Erişim: http:/l www. belgeler. com/ blg/ pxn/ 2008-tbmm-uyusturucu-komisyon—raporu. Erişim tarihi:19.07.2012.
  • Doğanavşargil Ö, Sertöz ÖÖ, Coşkunol H, Şen G. EÜTF Psikiyatri Anabilim Dalı bağımlılık tedavi biriminin hasta verilerinin on yıllık geriye dönük olarak incelemesi: Madde kullanan hastaların sosyodemografık özellikleri. Bağımlılık Dergisi 2004;5:115-20.
  • TC. İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı. Bağımlılık yapıcı madde kullanımı ve madde bağımlılığında medyanın rolü. Erişim: http:/l www. kom. gov.tır/'I'r/KonuDetay.asp?BKey=64&KKey=160. Erişim tarihi: 12.04.2012
  • Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Dış İlişkilerden Sorumlu Daire Başkanlığı Erdoğan FN, Ögel K, Devletkuşu C. Ergen ve yetişkin madde kullanıcılarının HIV/AIDS konularında bilgi Yalnız H, Nebioğlu M, Karacan BS, Güven M, Geçici Ö. Madde bağımlılığı tanısı alan gençlerde cinsel yolla Ersoy Y, Ilgar M, Güneş G. Malatya yöresinde ebelerin hepatit B yönünden bilgi düzeyleri. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2005;12(3):159-62.
  • Çetin M, Temiz M, Aslan A, Turhan E. Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi araştırma Çelen NIK, Ayaz C, Geyik MF, Hoşoğlu S, Acemoğlu H, Uluğ M. Lise öğrencilerinin viral hepatit konusundaki Sarp N, Önder ÖR. Ankara'da erkek berberlerinin hepatıt Genç M, Pehlivan E, Özer F, Kurçer MA, Karaoğlu L. Lise öğrencilerinin hepatit B hakkındaki bilgi ve Demirtürk N, Aykın N, Eldemir H, Demirdal T. Cerrahların ve diş hekimlerinin hepatit B ve C bilgi düzeyleri. Hastane İnkksiyonları Dergisi 2004;8(4):304-9.
  • Artan MO, Güleser GN. Sağlık okulu öğrencilerinin HIV/AIDS, hepatit B virüsü ve hepatit C virüsü BergkA, Berg T, Neumann UP. Risk factors for acqusition of hepatitis C. Mnerva Gastroenteroi Dietoi 2005; (1):7-14.
  • Topçuoğlu V, Bez Y. Madde kullanımına bağlı enfeksiyonlar. Bağımlılık Dergisi 2005;6(2):89-96.
  • Şahin NH, Bilgiç D, Esen Ü, Çetinkaya R, Tozoğlu Z. Bayan kuaförü çalışanlarının hepatit B'ye ilişkin bilgi ve uygulamalarının belirlenmesi. TAF Prev Med Bull ;8(2):147-54.