Hepatit B Virüs Enfeksiyonlarında MikroRNA’ların Rolü

Gen ekspresyonunun düzenlenmesinde rol oynayan mikroRNA (miRNA)’lar iyi derecede korunan DNA bölgelerinden kodlanan ancak translasyona uğramayan, küçük RNA molekülleridir. miRNA’lar gelişme, farklılaşma, immun yanıtın düzenlenmesi, sağ kalım, apoptozis, yaşlanma ve metabolizma gibi hücre yaşamı için gerekli birçok süreçte önemli roller oynamaktadır. Araştırmalar insan gen ekspresyonunun üçte birinin miRNA’lar tarafından düzenlendiğini göstermektedir. Son yıllarda miRNA’ların başta kanser olmak üzere bazı hastalıklarla ilişkisinin olabileceği bildirilmektedir. Akut ve kronik hepatit, siroz ve hepatoselüler karsinomaya yol açan hepatit B virüs enfeksiyonların da ise moleküler mekanizmalar henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Son yapılan çalışmalar, viral patogenezde miRNA’ların önemli rol oynadığı ve hastalığın kronikleşmesi, siroz ve kansere yol açması sürecinde etkili olduğunu göstermektedir. Bazı çalışmalarda ise bu hastalıkların prognozunun belirlenmesinde ve tedavide miRNA ekspresyon profillerinin biyomarkır olarak kullanılabileceği belirtilmektedir. Bu derlemede miRNA’ların hepatit B enfeksiyonlarındaki rolü irdelenmiştir.

___

  • Saydam F, Değirmenci İ, Güneş HV. MikroRNA'lar ve kanser. Dicle Tıp Dergisi 2011;38(l):ll3-20.
  • Chen XM. MicroRNA signatures in liver diseases. World Triboulet R, Mari B, Lin YL, Bessia CC, Bennasser Y, Lebrigand K, Cardinaud B, Maurin T, Barbry P, Baillat V, Liu WH, Yeh SH, Chen PJ . Role of microRNAs in hepatitis B virus replication and pathogenesis. Biochimica et Wang X, Wang HK, Li Y, Hafner M, Banerj ee NS, Tang S, Briskin D, Meyers C, Chow LT, Xie X, Tuschl T, Zheng ZM. microRNAs are biomarkers of oncogenic human papillomavirus infections. Proc Natl Acad Sci USA ;111(11):4262-7.
  • Hepatit B Virüs ve MikroRNA 'lar Çelik E. Direnç Mutasyonları Gösteren Hbv Mutantlarının Belirlenmese ve Bu Mutantların Çeşitli Antivirallere Karsı Levrero M, Pollicino T, Petersen J, Belloni L, Raimondo G, Dandri M. Control of cchNA function in hepatitis B Aşkar E. Sağlık Çalışanlarında Hepatit B ve Hepatit C Seroprevalansı. Uzmanlık Tezi. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikribiyoloji Kliniği, İstanbul, 2006.
  • Thirion M, Ochiya T. Roles of microRNAs in the Hepatitis B Virus Infection and Related Diseases. Viruses Sendi H. Dual role of miR—122 in molecular pathogenesis of viral hepatitis. Hepat Mon 2012;12(5):312-4.