Diyabetin, İmplantasyon Penceresi Dönemindeki Fare Endometriyumunda Laminin Ekspresyonuna Etkisi

Amaç: Bazal membran, epitel doku ile bağ dokusu arasında bulunan, kas ve yağ hücreleri ile periferik sinir liflerini çevreleyen, yüksek derecede özelleşmiş ekstrasellüler matriksten oluşan, ince bir tabakadır. Tüm bazal membranlar, glikoproteinlerden (laminin vb.) proteoglikanlardan (heparan sülfat vb.) ve bağ dokusu liflerinden (tip IV, XV ve XVIII kollajen) oluşur. Çok fonksiyonlu bir bazal membran glikoproteini olan laminin; hücre adezyonu, migrasyonu, differansiyasyonu, proliferasyonu gibi çeşitli biyolojik aktiviteler ile ilişkilidir. Alfa-1, beta-1 ve gama-1 zincirinden oluşan laminin-1, embriyonun gelişmesinde ve plasenta oluşumunda rol oynar. Diyabet; protein, yağ ve karbonhidrat metabolizmasını etkileyen metabolik bir hastalıktır. Bu çalışmada; implantasyon döneminde fare endometriyum yapısının ve diyabetin gebe fare endometriyumunda laminin ekspresyonuna etkisinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmada 36 adet, 8-10 haftalık dişi Balb/C fareleri kullanıldı. Fareler kontrol (n=18) ve diyabetik (n=18) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Her iki grup da kendi içinde 2., 4. ve 6. gebelik gününde ötenazi yapılmak üzere 3 alt gruba bölündü. Hayvanlarda diyabet oluşturmak için streptozotosin (200 mg/kg) uygulandı. Elde edilen uterus dokuları ışık mikroskobik immunohistokimyasal yöntemle incelendi. Bulgular: İmmunohistokimyasal işaretlemede gruplar karşılaştırıldığında, 2. ve 4. günlerde fark görülmezken, diyabet grubunda laminin ekspresyonunda kontrol grubuna göre sadece 6. günde ekspresyon artışı saptandı. Sonuç: Bu veriler doğrultusunda, diyabetin gebelik sürecinde laminin ekspresyonunu etkilediği, endometriyumun ve bazal membranın yapısında değişikliklere neden olduğu ve bunun da implantasyon sürecini bozabileceği görüşüne varıldı.

___

  • D'Souza SS, Daikoku T, Farach-Carson MC, Carson DD. Heparanase expression and function during early pregnancy in mice. Biology of Reprod 2007;77(3):433—41.
  • Kayışlı ÜA, Demir R. Distributions and possible roles of laminin, Şbronectin and their receptor subunits integrin and in remodelling of extracellular matrix during decidualization in rats. Turkish Journal of Biol ;24(3):79-95. Lebleu VS, Brian M, Kalluri R. Structure and function of basement membranes. Exp Biol Med 2007;232(9):1121-9.
  • Alpy F, Jivkov l, Sorokin L, Klein A, Arnold C, Huss Y, Kedinger M, Simon-Assmann P, Lefebvre 0. Generation of a conditionally null allele of the laminin alpha 1 gene. Genesis 2005;43(2):59-70.
  • Miner JH, Li C, Mudd JL, Go G, Sutherland AE. Compositional and structural requirements for laminin and basement membranes during mouse embryo implantation and gastrulation. Development 2004;131(10):2247-56.
  • Öner H, Öner J. Bir bazal membran glikoproteini: nido gen. JMed Sci 2005;25(5):688-92.
  • Wiradj aj a F, DiTommaso T, Smyth I. Basement membranes in development and disease. Birth Defects Res CEmbryo Today 2010;90(1):8-31.
  • American Diabetes Association: Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus. Diabetes Care ;28(1):37-42. Karayalçın C. Unilateral diyabetik ayak ülseri gelişiminde GermeyerA, Savaris RF, J auckus J, Lessey B. Endometrial beta3 Integrin proŞle reşects endometrial receptivity defects in women with unexplained recurrent pregnancy loss. Reprod Biol Endocrinol 2014;12(1):53.