Sosyal Bilgiler Öğretmen Adayları ile Yürütülen "Seçim" Odaklı Bir Medya Okuryazarlığı Uygulaması

Bu araştırmanın amacı, medyanın Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin seçim kararları üzerindeki etkililiğini test etmektir. Araştırmada, bu çalışma için aktif bir medya okuryazarı sorumluluğuna bürünen Sosyal Bilgiler öğretmen adayları, Kasım 2015 genel seçimleri öncesinde, farklı medya türlerinden ve medya ürünlerinden edindikleri haberleri farklı açılardan değerlendirmişler ve kendi siyasi kararlarını şekillendirmişlerdir. Araştırma 2015-2016 öğretim yılının Güz döneminde bir devlet üniversitesinin Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim gören toplam 13 öğrenci ile birlikte yürütülmüştür. Araştırma nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiş olup, Kasım 2015 seçimlerinin hemen öncesinde aktif bir medya okuryazarı sorumluluğu üstlenen Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının, seçim ile ilgili medya haberlerini edinmeleri sağlanmış ve sonrasında odak grup görüşmesi tekniği kullanılarak görüşleri alınmıştır. Araştırmada, öğretmen adaylarının medya tercihlerinin televizyon, internet ve gazete olduğu, siyasal söylemleri ön planda tuttukları, ajans haberlerini daha fazla tercih ettikleri, edindikleri haberlere eleştirel yaklaşabildikleri ve yorum yapabildikleri görülmüştür. Öğrencilerini demokratik toplumda aktif bir medya okuryazarı olarak eğitecek olan Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının, kendilerinin de bu davranışları gerçekleştirecek çeşitli medya okuryazarlığı programlarına dahil edilmelerinin faydalı olabileceği bu araştırmanın en önemli sonucudur

An "Election" Focused Media Literacy Application with Social Studies Teacher Candidates

The aim of this study was to test the effectiveness of media on Social Studies teacher candidates' election decisions. In this study, Social Studies teacher candidates who were actively media literate before November 2015 elections evaluated the news with various perspectives which shaped their political decisions. The study was conducted with thirteen Social Studies teacher candidates from a state university's Faculty of Education in the fall semester of 2015-2016 academic year. The study was configured with qualitative methods. Before actively media literate Social Studies teacher candidates began using the media their opinions were formed by focus group discussion. The results of this study were that the teacher candidates preferred television, internet and newspaper communication; they kept on top of political discourses ; they mostly absorbed news from news agencies ; they approached news critically and analytically and they were able to comment about news. Social Studies teacher candidates who will one day educate their students as active media literates in a democratic society should be exposed to different types of training programs in media literacy

___

  • Akdağ, M. (2014). Medya ve siyaset üzerine, Medi@Ware Projesi. 31 Ağustos 2015 tarihinde http://mediaware.erciyes.edu.tr/tr/medya_ve_siyaset_uzerine.pdf alınmıştır. adresinden
  • Aksaçlıoğlu, A. G. ve Yılmaz, B. (2007). Öğrencilerin televizyon izlemeleri ve bilgisayar kullanmalarının okuma alışkanlıkları üzerine etkisi, Türk Kütüphaneciliği, 21 (1), 3- 28.
  • Altun, A. (2009). 21. Yüzyıl Vatandaşlığı İçin Gerekli Bir Beceri Olarak Medya Okuryazarlığı: UNESCO, AB ve Türkiye Örnekleri. I. Uluslararası Avrupa Birliği, Demokrasi, Vatandaşlık ve Vatandaşlık Eğitimi Sempozyumu Bildiri Kitabı. Ankara: Pegem Akademi, 9-17.
  • Alver, F. (2011). Basında Siyasal Liderlerin ve Köşe Yazarlarının Sosyal Haklara İlişkin İletilerinin Analizi, Sosyal Haklar Uluslararası Sempozyumu III, İstanbul, 25-26 Ekim 2011, 289-338.
  • Apospori, E., Avlonitis G., & Zisouli, M. (2010). Political culture and perception of political marketing tools: A cross-generational comparison, Journal of Political Marketing, 9, 111-134.
  • Arklan, Ü. ve Karakoç, E. (2013). Medyanın genel ve siyasal gündeme ilişkin bilgi edinme aracı olarak kullanımı: Görgül bir araştırma, Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 33, 325-363.
  • Arslan, A. (2002). Medyanın birey, toplum ve kültür üzerine etkileri, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 1 (1), 1-12.
  • Baltacı, C. ve Eke, E. (2012). Siyasal propaganda araçlarının seçmen davranışı üzerindeki etkisine yönelik seçmen algısı: Isparta örnek olayı, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 4 (1), 115-126.
  • Baloğlu Uğurlu, N. (2015). Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının siyasi kararlarında medyanın etkililiği, Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dergisi, 12-2, (24), 99-115.
  • Barkhuus, L. (2009). Television on the Internet: New Practices, New Viewers. CHI 2009, April 4 - 9, 2009, pp. 2479-2488. ACM Press. Retrieved November 13, 2015 from http://www.barkhu.us/television-altchi.pdf.
  • Bayraktaroğlu, A. M. ve Uğur, U. (2011). Televizyon haberciliğinde magazinleşme olgusu, Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hakemli Dergisi, 7, 3-47.
  • Bilici, İ. E. (2012). Medya eğitimi: Bir gözden geçirme zamanı (çeviri makale), Akademia, 2 (4), 76-82.
  • Bilici, İ. E. (2014). Medya okuryazarlığı ve eğitimi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Büyükkanber, C. ve Makaracı, M. (2015). Eleştirel Düşünme İzdüşümü Olarak Medya Okuryazarlığı, 1. Uluslararası Kritik ve Analitik Düşünme Sempozyumu, Sakarya: Sakarya Üniversitesi, 10 Nisan 2015, 16-23.
  • Çağlar İ. ve Özkır Y. (2015). Türkiye'de siyasal iletişim 2007-2015, SETA Yayınları, İstanbul: Turkuvaz Yayıncılık.
  • Çebi, M. S. (2002). Günümüzde siyasetin medyada inşası ve sunumu üzerine bazı dikkatler,