Matematik Öğretmen Adaylarında İki Değişkenli Fonksiyonların Limiti Kavramının Yapılandırılmasının İncelenmesi

Bu araştırmanın amacı, iki değişkenli fonksiyonlarda limit kavramının matematik öğretmen adayları tarafından nasıl yapılandırıldığını incelemektir. Burada ortaöğretim matematik öğretmen adaylarının limit kavramının öğrenilmesinde güçlük çektikleri noktalar tespit edilmeye çalışılmış, elde edilen bilgi ve deneyimlerin genel anlamda limit kavramının soyutlanmasında, yapılandırılmasında ve öğretiminin geliştirilmesinde kullanılabileceği düşünülmektedir. Araştırma için bir devlet üniversitesinin orta öğretim fen ve matematik alan eğitimi bölümü matematik öğretmenliği anabilim dalı 2. sınıfında öğrenim gören 37 öğrenciye açık uçlu sorulardan oluşan bir yazılı anket uygulanmış ve bazı adaylarla yarı yapılandırılmış görüşmeler yürütülmüştür. Bu makale çerçevesinde konu ile doğrudan ilişkili olan 3 soruya öğrencilerin verdikleri cevapların analizine ve adaylarla yapılan mülakatın sonuçlarına yer verilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; “iki değişkenli bir fonksiyonun bir noktada limiti varsa bu limit, limitin arandığı noktaya yaklaşma şeklinden bağımsızdır” ifadesinin matematiksel olarak ne anlama geldiğini adayların tam olarak anlayamadıkları görülmektedir.

___

  • Argün, Z., (2008). “Lise Matematik Öğretmenlerinin Yetiştirilmesinde Mevcut Yargılar, Yeni Fikirler” Tübav Bilim Dergisi, Cilt:1, Sayı:2, Sayfa:89-95, Ankara.
  • Ayas, A., Çepni, S., Johnson D., & Turgut, M. F. (1997). Fizik öğretimi, YÖK/Dünya Bankası Milli Eğitimi Geliştirme Projesi Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitimi Yayınları. Ankara: Bilkent.
  • Balcı, M. (1996). Analiz I, Balcı Yayınları, Cilt-I, 1.Baskı, Ankara.
  • Bukova E. (2006). Öğrencilerin limit kavramını algılamasında ve diğer kavramlarla ilişkilendirmesinde karşılaşılan güçlükleri ortadan kaldıracak yeni bir program geliştirme. Yayımlanmış doktora tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Erden, M. ve Akman, Y. (1997). Eğitim Psikolojisi, Ankara: Arkadaş Yayınevi.
  • Erbaş, K., Ersoy, Y., (2002). “Dokuzuncu Sınıf Öğrencilerinin Eşitliklerin Çözümündeki Başarıları ve Olası Kavram Yanılgıları”, V.Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, ODTÜ, Ankara, s.225.
  • Hiebert, J., Morris, A. K. ve Glass, B. (2003). Learning to learn to teach: An experiment model for teaching and teacher preparation in mathematics. Journal of Mathematics Teacher Education, 6, 201-222.
  • Kaptan, F. (1998). “Fen Öğretiminde Kavram Haritası Yönteminin Kullanılması”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, S.14, s.95-99.
  • Önen, F. (2005). İlköğretimde Basınç Konusunda Öğrencilerin Sahip Olduğu Kavram Yanılgılarının Yapılandırmacı Yaklaşımla Giderilmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Sanchez, R., A. (1996), Teacher’s and Students’ Mathematical Thin king in a Calculus Classroom: The Concept of Limit, UMI Microform 9700247, Doktora Tezi, Florida State University, College of Education, USA.
  • Swadener, Marc and R. Soedjadı. (1988). Values, Mathematics Education And The Task Of Developing Pupils’ Personalities: An Indonesian Perspective. Educational Studies In Mathematics. Vol. 19, No:2, May, s. 193-208.
  • Ülgen, G. (1996). Kavram Geliştirme, Kuramlar ve Uygulamalar, Ankara: Setma Basımevi.
  • Ülgen, G. (1998). Eğitim psikolojisinde kavram geliştirme: Uygulama ve kuramlar, Ankara: H. Ü. Eğitim Fakültesi Yayınları.
  • Ülgen, G. (2001). Kavram Geliştirme, Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Ülgen, G. (2004). Kavram Geliştirme, Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2000). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara Seçkin Yayınevi.
Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Romantik İlişki Durumları ve Sosyal Ağ Kullanımlarına göre Etkileşim Kaygısı ve Sosyal Destek Algılarının İncelenmesi

Hülya ŞAHİN, Fatma İŞLEYEN, Serap ÖZDEMİR

İlköğretim Öğrencilerinin Fen-Teknoloji-Toplum-Çevre (FTTÇ) İlişkisini Algılama Düzeylerinin Tespiti (Kırşehir İli Örneği)*

Özlem AFACAN, Mehmet Fatih TAŞAR, Esra MACAROĞLU AKGÜL, Mustafa AYDOĞDU

Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Süreç Odaklı Ölçme ve Değerlendirme Araçlarını Kullanma Durumları: İstanbul İli Örneği

Ayşe AYDOĞMUŞ, Sevgi COŞKUN KESKİN

Türkçe Öğretmen Adaylarının Yazma Kaygı Durumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi

Kamil İŞERİ, Emre ÜNAL

Öğretmen Adaylarının Deyimleri Anlamsal Açıdan Tahmin Edebilirlikleri: Mersin Üniversitesi Örneği

Halil ÇOCUK

Ana Sınıfı Öğretmenlerinin Yaratıcı Etkinlikler Planlamaya İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi

Duygu ÇETİNGÖZ

Kişilerarası Öz yeterliklerin Öğretmenlik Tutumlarını Yordama Gücü: Okul Öncesi Öğretmenleri Üzerinde Bir Çalışma

Neslihan DURMUŞOĞLU-SALTALI, Emel ARSLAN, Onay BUDAK

Vol 8 Issue 2

EĞİTİM FAKÜLTESİ DERGİSİ

Yükleme Tarzları, Bağlanma Stilleri ve Kişilik Özelliklerine Göre Evlilik Uyumu

Arif ÖZER, Hüdayar CİHAN-GÜNGÖR

Sınıf Öğretmeni Adaylarının Yapılandırmacı Yaklaşımı Uygulamaya Yönelik Öz Yeterlik İnançlarını Yordayan Bir Faktör Olarak Yapılandırmacı Yaklaşıma Yönelik Tutumları (Afyonkarahisar İli Örneği)

Koray KASAPOĞLU, Nil DUBAN