BÖLGESEL GÜÇ OLMA BAĞLAMINDA SİYASAL PAZARLAMA AÇISINDAN KAMU DİPLOMASİSİ: KURTLAR VADİSİ DİZİSİ SÖYLEM ANALİZİ

Bölgesel güç olma bağlamında siyasal pazarlama açısından Türk dizilerinin gerek Ortadoğu gerekse Balkanlar ve Türk Cumhuriyetlerinde gösterime girmesi Türk kamu diplomasisi açısından oldukça önemli bir güçtür. Yumuşak güç olarak tanımlanan kamu diplomasisinin kültürel boyutu ile alakalı olan bu olgu, Türk sinema ve dizi sektörünün gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgesel güç olması bağlamında önem taşıyan bu diziler ekonomik, siyasal ve kültürel güç ilişkileri bağlamında tanıtım amaçlı da hizmet vermektedir. Bu bağlamda bu araştırmanın amacı Kurtlar Vadisi ve Kurtlar Vadisi Pusu dizi serisinin işlediği siyasal pazarlama kavramlarının bölgesel güç olma bağlamında Türk kamu diplomasisi açısından önemini göstermektir. Bu nedenle araştırmanın inceleme materyali Kurtlar Vadisi ve Kurtlar Vadisi Pusu dizi serisidir. Kurtlar Vadisi ve Kurtlar Vadisi Pusu dizi serisinin gösterimi ile ilgili çıkan haberler pozitif, negatif ve nötr olarak, söylem analizi yöntemi ile analiz edilmiştir.

PUBLIC DIPLOMACY IN CONTEXT OF POLITICAL MARKETING IN THE CONTEXT OF REGIONAL POWER: A DISCOURSE ANALYSIS OF THE VALLEY OF WOLVES

In terms of political marketing in the context of being a regional power, Turkish TV series being screened both in the Middle East, in the Balkans and in the Turkish Republics is a very important force in terms of Turkish public diplomacy. This phenomenon, which is related to the cultural dimension of public diplomacy, which is defined as soft power, plays an important role in the development of the Turkish cinema and TV series industry. These serials, which are important in the context of the Republic of Turkey being a regional power, also serve for promotional purposes in the context of economic, political and cultural power relations. In this context, the aim of this research is to Show the importance of the political marketing concepts of the Valley of the Wolves TV Series in terms of Turkish public diplomacy in the contet of being a regional power. For this reason, the study material of the research is Valley of the Wolves TV Series. The news about screening of Valley of the Wolves TV Series were analyzed as positive, negative and neutral, with the method of discourse analysis.

___

  • AMA,(2007).Pazarlama Terimleri, (E. PazarlamaTerimleri(2007). http/:www.ama.org/aboutAMA/Pages/Definition.
  • Bagozzi, R., P., (1975). Marketing as Exchange, Journal of Marketing, Vol.39, No:4, October, s.32.
  • Dinçer O. B., Kutlay M. (2012) Türkiye'nin Ortadoğu'daki Güç Kapasitesi -Mümkünün Sınırları. Ampirik Bir İnceleme. USAK Rapor No: 12-03. http://www.usak.org.tr/dosyalar/diger/oKz1DPdBykjNGR01qGFTne1794rkdZ.pdf.
  • Erdoğan, İ., (2020). DERİN DEVLET VE TETİKÇİLERİ: KURTLAR VADİSİ: Yürüyen Kervana Havlayanlara Havlayanları Yüceltme, https://www.researchgate.net/publication/344187505 (E.T. 5.06.2021).
  • Kelley, S., (1956). Professional Public Relations and Political Power, Baltimore, John Hopkins.
  • Nye, J., (2008). “Public Diplomacy and Soft Power”, The Annals of American Academy of Political and Social Science, Vol. 616, No. 94, 2008, s. 96.
  • Nuroğlu, Elif. (2013). Dizi Turizmi: Orta Doğu Ve Balkanlar’dan Gelen Turistlerin Türkiye’yi Ziyaret Kararında Türk Dizileri Ne Kadar Etkili?, 5. Uluslararası İstanbul İktisatçılar Zirvesi, Bildiri.
  • Özkan, Abdullah. (21. Yüzyılın Stratejik Vizyonu Kamu Diplomasisi ve Türkiye’nin Kamu Diplomasisi İmkânları, https://tasam.org/Files/PDF/Raporlar/STR70_21._Yuzyilin_Stratejik_Vizyonu.pdf_66fb77c9-cd79-481e-a185-9a9c26ffe7b7.pdf, E.T.07.06.2021).
  • Özkan, Necati, (2002). Seçim Kazandıran Kampanyalar. MediaCat yayıncılık, İstanbul.