Farelerde yeni bir immunomodülatör potansiyeli olarak prorpolis: Propolisin suda çözünen bir türevinin (WSDP) antimetastatik aktivitesi

Araştırmada, propolisin suda çözünebilen bir türevinin (WSDP) antimestastatik etkisi çalışılmıştır. İncelenen tümör, CBA farelerinden elde edilen ve bir başka canlıya aktarılabilen meme kanseriydi. Akciğerdeki metastas, damar içine (iv) 2x105 canlı tümör hücrelerinin verilmesiyle sağlanmıştır. WSDP ise, tümör hücrelerinin enjeksiyonundan önce veya sonra 50 veya 150 mg/kg'lık dozlarla periton içine enjekte edilmiştir. Tedaviler, akciğerdeki metastas sayısını azaltmıştır. WSDP'nin antimetastatik etkisinin temelde immunomodulator aktivitesi nedeniyle gerçekleşmiş olması muhtemeldir. Peritoneal Lenfosit aktive edici faktör (LAF) üretimi ve bu makro fajların in vitro tümör hücresini öldürme etkinliği, lenfositlerin mutajenlere cevapları ve dalağın ağırlığıyla hücreselliği gibi çeşitli immunolojik parametrelerdeki değişikliklerin her birinin, WSDP'nin antimetastatik özellikleri ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre, propolisin antimetastatik aktivitesinin güçlü bir immunomodu latör aktiviteye sahip olduğu ve bu aktivitenin makrofaj aktivasyonu yoluyla farelerde spesifik olmayan antitümör direncinin artırılması şeklinde meydana geldiği öne sürülebilir.

Propolis as a new potential immunomodulator in mice: Antimetastatic activity of a water-soluble derivate of propolis (WSDP)

The antimetastatic efficacy of a water-soluble derivative of propolis (WSDP) was studied. Tumor was a transplantable mammary carcinoma (MCa) of CBA mouse. Metastasis in the lung was generated by 2x1 (P viable tumor cells intravenous (iv). WSDP was given intraperitoneal (ip) at doses of 50 or 150 mg/kg before or after tumor cell inoculation. Therapies reduced the number of métastases in the lung. It is likely that antimetastatic activity of the WSDP is mainly mediated by immunomodulatory activity. Changes in several immunological parameters such as production of lymphocyte activating factor (LAP) by peritoneal macrophages and the efficacy of those macrophages to kill tumor cell in vitro, responses of lymphocytes to mitogen, and weight and cellularity of spleen, respectively, correlated well with antimetastatic properties of the WSDP. Based on results we postulate that the antimetastatic activity of propolis includes a pronounced immunomodulatory activity mainly toward augmentation of nonspecific antitumor resistance in mice via macrophage activation.

___