Farklı hayvan türlerinden elde edilen sütlerin total antioksidan kapasitelerinin karşılaştırılması

Antioksidanlar, insanlarda normal fizyolojik durumlarda oluşan, lipid peroksidasyonuna, protein ve DNA hasarına, hücrelerin ölümüne ve bazı hastalıkların oluşumuna sebep olan serbest radikallerin olumsuz etkilerini azaltırlar. Bu nedenle sağlıklı, kaliteli bir yaşam için antioksidanlar ve oksidanlar arasında bir denge olması gerekir. Bu noktada gıdalardaki antioksidanlar önem arz etmektedir. Bu çalışmada, dengeli beslenmede önemli bir yeri olan sütün farklı hayvan türlerine göre içerdikleri total antioksidan kapasitelerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma da koyun, keçi ve inek olmak üzere üç farklı hayvan türünden elde edilen sütler kullanılmıştır. Her bir tür için 10 farklı hayvandan süt numunesi toplanmıştır. Süt numunelerinin asitlik tayini, yağ tayini, kuru madde tayini ve dansite ölçümü yapılmıştır. Daha sonra sütlerin total antioksidan kapasitesi ölçümleri için plazmaları kazanılmış, ticari kit kullanılarak ELISA yöntemi ile total antioksidan kapasite ölçümleri yapılmıştır. Kuru madde, laktik asit ve yağ miktarı en yüksek olan sütün koyun sütü (p<0,05) olduğu, dansitesi en düşük olan sütün ise inek sütü olduğu görülmüştür (p<0,05). TAC’ı en düşük olan süt ise koyun sütü olarak bulunmuştur. (p<0,05). Buna göre sütlerin total antioksidan kapasitesi, elde edildiği hayvanın türüne ve sütün içerdiği laktik asit, yağ ve kuru madde miktarına göre farklılık gösterebilir.  
Anahtar Kelimeler:

Antioksidan, ELISA

Comparison of total antioxidant capacity of milk samples obtained from different species

Antioxidants reduce the negative effects of free radicals that formed in normal physiological conditions and causes lipid peroxidation, protein and DNA damage, death of the cells and cause of some diseases. Therefore, a balance should be crucial between oxidants and antioxidants for quality and healthy life. In this case, nutritional antioxidants are very important. Milk is very important for balanced nutrition. The aim of the current research is to evaluate the comparison the total antioxidant capacity (TAC) of milk from different animal species. In this study, three different milk samples obtained from different animal species including goats, cows and sheeps were collected from 10 different animals for each species. Determination of acidity,  fat, dry matter and density measurement was performed s. Subsequently plasma was gained from milk samples for total antioxidant capacity measurement of milk. TAC of the samples was measured by using commercially available kits with ELISA technique.While sheep’s milk has the most lipid, dry matter, lactic acid contents, cow’s milk has the lowest density (p<0,05). On the other hand  sheep’s milk has the lowest TAC. TAC of the milk is changable with animal species and lactic acid, fat ,dry matter inside the milk.
Keywords:

Antioxidant, ELISA,

___

  • 1.Halliwell B. How to characterize an antioxidant- An update. Biochem Soc Symp. 1995;61:73–101.
  • 2. Shi HL, Noguchi N, Niki N. Comparative study on dynamics of antioxidative action of α- tocopheryl hydroquinone, ubiquinol and α- tocopherol, against lipid peroxidation. Free Radic Biol Med. 1999; 27:334–46.
  • 3. Levine M, Ramsey SC, Daruwara R. Criteria and recommendation for Vitamin C intake. JAMA. 1991; 281:1415–23.
  • 4. Elliot JG. Application of antioxidant vitamins in foods and beverages. Food Tech. 1999;53: 46-48.
  • 5. Kasnak C, Palamutoğlu R. Doğal Antioksidanların Sınıflandırılması ve İnsan Sağlığına Etkileri. Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2015; 3(5): 226-234.
  • 6. Usta B, Yılmaz-Ersan L. Sütün Antioksidan Enzimleri ve Biyolojik Etkileri. U. Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi. 2013; 27: 123-130.
  • 7. Reeve LE, Jorgensen NA, DeLuca HF. Vitamin D compounds in cows' milk. The Journal of Nutrition. 1982; 112(4):667-72.
  • 8. Parkash S, Jenness R. The Composition and Characteristics of Goats’ Milk: A Review. Dairy Science Abstracts. 1968;30(2):67.
  • 9. Lindmark-Mansson H, Akesson B. Antioxidative factors in milk. British Journal of Nutrition. 2000;84(1):103-S110.
  • 10. Andersson I, Öste R. Nutritional quality of pasteurized milk. Vitamin B12, folacin and ascorbic acid content during storage. International Dairy Journal. 1994;4:161-172.11. Albera, E, Kankofer, M. The comparison of antioxidative/oxidative profile in blood, colostrum and milk of early post-partum cows and their newborns. Reprod. Dom. Anim. 2011;46: 763-769
  • 12. Lipko-Przybylska, J., Albera, E, Kankofer, M. Comparison of antioxidant defence parameters in colostrum and milk between Ber-richon du Cher ewes and Uhrusk ewes. J. Dairy Res. 2010; 77: 117-122.
  • 13. Simos, Y., Metsios, A., Verginadis, I., D’Allesandro, A.-G., Loiu-dice, P., Jirillo, E., Charalampidis, P., Kouimanis, V., Boulaka, A., Mar-temucci, G. and Karkabounas, S., Antioxidant and anti-platelet proper-ties of milk from goat, donkey and cow: An in vitro, ex vivo and in vivo study. Int. Dairy J. 2011; 21: 901-906.
  • 14. Renobales M, Amores G, Arranz J, Virto M, Barrón L.J.R., Bustamante M.A., Ruiz de Gordoa J.C., Nájera A.I., Valdivielso I., Abilleira E., Beltrán de Heredia I., Pérez-Elortondo F.J., Ruiz R., Albisu M., Mandaluniz N. Part-time grazing improves sheep milk production and its nutritional characteristics. Food Chemistry. 2012;130(1):90-96.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2458-9268
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi