Kırıkkale İl Merkezindeki İlköğretim Okullarında Görev Yapan Öğretmenlerin Boş Zamanlarını Değerlendirme Alışkanlıklarının İncelenmesi - The Leisure Interest Of The Primary School Teachers In The Province Of Kırıkkale

Öz Bu çalışma ile önemli bir meslek grubuna ait olan Kırıkkale ili ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin boş zamanlarını değerlendirme alışkanlıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini Kırıkkale il merkezindeki ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Genel özellik olarak, anket formunu cevaplayan 253 öğretmenin %51’nin bayan, %49’unun erkek olduğu, yaşlarının 25-49 arasında yoğun dağılım gösterdiği ve istatistiksel olarak cinsiyet ve yaş dağılımları arasında önemli bir fark olduğu saptanmıştır.Kırıkkale il merkezindeki ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin boş zamanlarını değerlendirme alışkanlıklarının tespiti ve incelenmesine yönelik anketin birinci bölümünde, öğretmenlerin genel özelliklerinin tespiti için 9 soru, ikinci bölümünde ise öğretmenlerin boş zamanlarında tercih ettikleri etkinlik çeşitlerine yönelik 17 soru olmak üzere ankette toplam 26 soru yer almıştır. Anketlerden elde edilen verilerin yüzde ve frekans dağılımları çıkarıldı, bazı sorularda farklılık olup olmadığını anlamak için anlamlılık düzeyinde çapraz tablolama (Cross-Tabulation) ve Ki-Kare testi uygulandı. Elde edilen veriler SPSS 15.0 istatistik programı kullanılarak değerlendirildi. Hesaplanmış değerlerin yüzde ve frekans dağılım sonuçları 6 tablo halinde metin içinde sunuldu. Rekreasyon açısından ilköğretim öğretmenlerinin yeteri düzeyde boş zamanlarının olduğu, tercih edilen etkinlik çeşitlerinin dağılım oranlarının istatistiksel olarak bayan öğretmenlerle erkek öğretmenler arasında fark göstermiş olmasına rağmen etkinlik çeşitleri arasında bir paralelliğin olduğu, hem bayan hem de erkek öğretmenlerin rekreasyon faaliyeti olarak ilk üç sırada kitap-gazete okuma, televizyon izlemeyi ve müzik dinlemeyi dolayısıyla pasif faaliyetleri tercih ettiği, büyük çoğunluğunun sosyal, kültürel ve spor faaliyetlerini tercih etmediği, öğretmenlerin ekonomik durumlarının boş zamanlarını değerlendirme alışkanlıkları ve bunları gerçekleştirebilmelerinde bir engel oluşturmadığı ortaya konmuştur.

___

Afyon, Y.F- Hazar, F-Saygın, Ö. (2000), Öğretim Elemanları ve Öğretmenlerin Boş Zamanlarını Değerlendirme Biçimlerinin Araştırılması, 1. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Kongresi Bildiri Kitabı, (161-168), Ankara.

Aslantürk, Elif- Saracaloğlu, Asuman S. (2011), “Sınıf Öğretmenlerinin ve Sınıf Öğretmeni Adaylarının Okuma İlgi ve Alışkanlıklarının Karşılaştırılması”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, sayı:1, (155–176).

Baltaş, Acar- Baltaş, Zuhal (1987), Başarılı ve Sağlıklı Olmak İçin Stres ve Başarma Yolları, 5. Baskı, Remzi Kitapevi, İstanbul.

Binarbaşı, Serdar (2006), Kütahya İlinde İlköğretim Okullarında Görev Yapan Öğretmenlerin Boş Zamanlarını Değerlendirme Alışkanlıklarının Tespiti ve İncelenmesi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kütahya.

Can, Süleyman-Özdağ, Sekçuk-Duman, Savaş-Ulucan, Hakkı-Dereceli, Çağatay-Fişekçioğlu, Bülent (2010), “İlköğretim Bölümü Öğretmen Adaylarının Eğitim-Öğretim Döneminde Serbest Zaman Faaliyetlerine Katılım Biçimlerinin Belirlenmesi”, Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, Cilt.12, Sayı.2, (144-149).

Cleaver, Vicki-Eisenhart, Henry (1982), “Stress Reduction Through Effective Use Of Leisure”, Journal of Physical Education, Recreaction and Dance, (33-34).

Colvin, R.Nola-Colvin, T.Geoffrey-Kameennui, J.Edward (1982), “Minimizing Teacher Stress”, Journal of Physical Education, Recreaction and Dance, (24-25).

Doğu, G (1984), Rekreasyon Liderliği Ders Notları, Ankara.

Kandaz Gelen, Nuran-Hergüner, Gülten (2007), “Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenlerinin Serbest Zamanlarını Değerlendirme Biçimlerinin İncelenmesi (Sakarya İli Örneği)”, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, Sayı.4, (1-9).

Karaküçük, Suat (1995), Rekreasyon, Boş zaman değerlendirme, Kavram, Kapsam ve Bir araştırma, Seren Matbaacılık Yayınları, (5-6), Anakara.

Kutlu, Mehmet-Öcalan, Mehmet (1994), “Elazığ İli Ortaöğretim Öğretmenlerinin Boş Zamanlarını Değerlendirmeleri” Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri III. Ulusal Kongresi, Ankara.

Öcalan, Mehmet (2003), “Kredi Yurtlar Kurumu Yurtlarında Kalan Üniversite Öğrencilerinin Boş Zamanlarını Nasıl Değerlendirdiklerinin Bir Analizi”, 1. Gençlik ve Doğa Sempozyumu Bildiri Kitabı, (158), Ankara.

Pepe, Kadir-Can, Süleyman (2003), “Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Boş Zaman Etkinlikleri Hakkında Görüşleri ve Katılım Düzeyleri”, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, Cilt.5, Sayı.3, (32-38).

Tel, Mikail (2007), “Bir Boş Zaman Aktivitesi Olarak Okuma Etkinliğinin Değerlendirilmesi (Öğretim Üyeleri Örneği)”, E-Journal of New World Science Academy, Cilt.3, Sayı.1,(1-14).

Tutal, Yıldız (2004), Öğretmenlerin Boş Zamanlarını Değerlendirme Biçimleri, Yüksek Lisans Tezi, Isparta.

Uğur, O.Ali (2006), Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Sınıf Yönetimi Yaklaşımları ve Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma (Ankara İli Örneği), Yüksek Lisans Tezi. Ankara.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

PHOKAIA SERAMIK ÇÖPLÜĞÜ ALANI’NDAN ELE GEÇEN AMPHORALAR

Murat FIRAT

Türkçe Öğretmenlerinin Meslekî Tükenmişlik Düzeyi - Burnout Levels Of Turkish Teachers

Hasan BAĞCI, Sedat KARAGÜL

Türkiye'de İş Geliştirme Merkezlerinde (İŞGEM) Yer Alan Kiracı Firmaların Hayatta Kalma Performansı - Survival Performance of Tenant Firms in Business İncubators (ISGEMS) in Turkey

Onur SUNGUR, Murat Ali DULUPÇU

Türkiye Muhasebe Standardı 41'e Göre Canlı Varlıkların Gerçeğe Uygun Değerinin Tespiti ve Muhasebeleştirilmesi - According To Turkish Accounting Standart 41 Living Assets At Faır Value Determining And Accounting

Osman TUĞAY

A Tipi Kişilik ve Başa Çıkma Yöntemlerinin Stresle İlişkisi: Türk ve Bosnalı Öğrenciler Üzerinde Karşılaştırmalı Bir Araştırma - The Relationship Between Type A Personality, Coping And Stress: A Comparative Research Between The Turkish And Bosnian Student

Metin OCAK, Murat GÜLER

SÜT ENDÜSTRİSİNDE OPTİMİZASYON İMKÂNLARI VE BİR MODEL ÖNERİSİ 1

Mehmet Fatih DEMİRAL

SÜT ENDÜSTRİSİNDE OPTİMİZASYON İMKÂNLARI VE BİR MODEL ÖNERİSİ

Mehmet DEMİRAL

VERGİ İNDİRİMLERİNİN YEREL EKONOMİLERİN BÜYÜMESİNDEKİ ROLÜ VE BURDUR ÖRNEĞİ

İsmail ÇELİK, Hakan TUNÇ, Murat KAYA

Phokaia Seramik Çöplüğü Alanı'ndan Ele Geçen Amphoralar - Amphorae, Recovered From The Pottery Dumpster Area In Phokaia

Murat FIRAT

Girmeler Mağarası-Lykia'da Bir Kalkolitik Dönem Yerleşimi - Girmeler Cave - A Chalcolithic Settlement In Lycia

Ralf BECKS, Bilge Ayça POLAT BECKS