Katılım Bankalarında Finansal Performans Analizi: Türkiye Örneği - Financial Performance Analysis Of Participation Banks: The Case Of Turkey

Faizsiz bankacılık olarak nitelendirilen katılım bankacılığı, geleneksel bankacılık ile karşılaştırıldığında Türkiye ve Dünya Finans Sektörü`nde son yıllarda hızlı büyüme trendini sürdürmeye devam etmektedir. Bu büyüme finansal sistemin Faizsiz (İslami) Finans Sistemi`ne doğru bir eğilim gösterdiğini ifade etmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada; öncelikle katılım bankacılığı kavramı, bu kavramın içerik ve detayları ile ilgili bilgi verildikten sonra Türkiye bankacılık sektöründeki katılım bankalarının finansal performans ölçümleri yapılmıştır. Bu ölçüm 2005-2014 yılları arasını kapsamaktadır. Bu ölçüm yapılırken öncelikle katılım bankalarının bilanço ve gelir tablolarından elde dilen veriler kullanılmıştır. Bu veriler analizdeki rasyo ölçümlerinin yapılabilmesi için gerekmekte ve hesaplanan bu rasyolar yardımıyla finansal performans ölçümü yapılmıştır. Finansal performans ölçümünde Topsis Metodu kullanılmıştır. Topsis Metodu yardımıyla hangi katılım bankasının hangi yılda daha yüksek finansal performans gösterdiği bulunarak bu sonuçlara ait birtakım yorumlarda bulunulmuştur.

___

  • Acar, Mustafa (2003), “Tarımsal İşletmelerde Finansal Performans Analizi”, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı.20, (21-37).
  • Aktaş, Metin, Avcı, Tunahan (2013), “Türkiye’de Katılım Bankacılığı ile Faize Dayalı Bankacılığın Etkinlik Açısından Karşılaştırılması”, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, Cilt.50, Sayı.576, (85-98).
  • Akyüz, Yılmaz, Bozdoğan, Tunga ve Hantekin, Emin (2011), “Topsis Yöntemiyle Finansal Performansın Değerlendirilmesi ve Bir Uygulama”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt.13, Sayı.1, (73-92).
  • Aras, Osman Nuri ve Öztürk, Mustafa (2011), “Reel Ekonomiye Katkıları Bakımından Katılım Bankalarının Kullandırdığı Fonların Analizi”, Ekonomi Bilimleri Dergisi, Cilt.3, Sayı.2, (167-179).
  • Bağcı, Haşim (2013), Ticari Bankalar ile Katılım Bankalarının Kârlılık Performanslarının Topsis Yöntemi İle Karşılaştırılması, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü MuhasebeFinansman Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi ,İzmir.
  • Çetin, Ali Cüneyt, Bıtırak, İbrahim Anıl (2010), “Banka Karlılık Performansının Analitik Hiyerarşi Süreci İle Değerlendirilmesi: Ticari Bankalar İle Katılım Bankalarında Bir Uygulama”, Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, Cilt.2, Sayı.2, (75-92).
  • Doğan, Mesut (2013), “Katılım ve Geleneksel Bankaların FinansalPerformanslarının Karşılaştırılması: Türkiye Örneği”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı.58, (175-188).
  • Doğan, Sibel (2008), Katılım Bankaları ve Ekonomiye Etkileri: Türkiye Örneği, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş.
  • Karaman, Rıfat (2009), “İşletmelerde Performans Ölçümünün Önemi ve Modern Bir Performans Ölçme Aracı Olarak Balanced Scorecard”, Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Sayı.16, (411-427).
  • Kaya, Ferudun (2012), Bankacılık Giriş ve İlkeleri, 1.Baskı, Beta Yayınevi, İstanbul.
  • Onour, Ibrahim A., Abdalla, Abdelgadir M.A. (2011), “Efficiency of Islamic Banks in Sudan: A Non-parametric Approach”, Journal of Islamic Economics, Banking and Finance, Cilt.7, Sayı.4, (79-92).
  • Özgür, Ersan (2008), “Katılım Bankalarının Finansal Etkinliği”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt.10, Sayı.1, (159-175).
  • Özkan, Ömer (2007), Personel Seçiminde Karar Verme Yöntemlerinin İncelenmesi: AHP, Electre ve Topsis Örneği, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstrileri İlişkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Özsoy, İsmail (2013), “Katılım Bankacılığı Nedir, Ne Değildir ?”,Yeni Ümit Dini İlimler ve Kültür Dergisi, http://www.yeniumit.com.tr/konular/detay/katilim-bankaciligi-nedir-ne-degildir-nisan2013, (Erişim Tarihi: 10.01.2014).
  • Parlakkaya, Raif, Çürük, Suna Akten (2011), “Finansal Rasyoların Katılım Bankaları ve Geleneksel Bankalar Arasında Bir Tasnif Aracı Olarak Kullanımı: Türkiye Örneği”, Ege Akademik Bakış, Cilt.11, Sayı.3, (397-405).
  • Sakarya, Burçhan, Kaya, Yasemin (2013), “Katılım Bankaları Mevduat Bankalarından Farklı mı Çalışıyor?”, EY International Congress on Economics I "Europe and Global Economic Rebalancing”, 2425 Ekim, Ankara/Turkey, (1-13).
  • Uysal, Mustafa, Er, Bünyamin (2012), “Türkiye`deki Ticari Bankalar ve Katılım Bankalarının Karşılaştırmalı Etkinlik Analizi: 2005-2010 Dönemi Değerlendirmesi”, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt.26, Sayı.3-4, (365-387).
  • Yayar, Rüştü, Baykara, Halid Velid (2012), “TOPSIS Yöntemi ile Katılım Bankalarının Etkinliği ve Verimliliği Üzerine Bir Uygulama”, Business and Economics Research Journal, Cilt.3, Sayı.4, (21-42).
  • Yudistira, Donsyah (2004), “Efficiency InIslamic Banking: An Empirical Analysis of Eighteen Banks”, Islamic Economic Studies, Cilt.12, Sayı.1, (1-19).
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türk Kamu Personel Rejiminde Reform İhtiyacı: Reformu Gerektiren Dış Etkenler Ekseninde Bir Değerlendirme- Requirement of Reform In Turkish Public Personnel Regime: An Evaluation In Line With The External Factors Necessitating Reform

Yakup ALTAN

Gelişmekte Olan Ülkelerin Cds Primleri İle Hisse Senetleri Ve Döviz Kurları Arasındaki Kointegrasyon İlişkisi A Coıntegratıon Analysis Between Cds Premiums, Stock Indexes And Exchange Rates In Emerging Countries

Çağatay BAŞARIR, Murat KETEN

İşletmelerin Dış Satım Faaliyetlerini Artırmada Lojistikte Dış Kaynak Kullanımının Rolü: Bölgesel Bir Uygulama Role Of Outsourcing In Logistics To Increase The Foreign Sales Of Enterprises: A Regional Application

Murat KAYA, Hakan TUNÇ

An Analysis of Surf & Turf Experiences of Tourists from Different Nations in Turkey from The Sustainable Gastronomy Tourism Perspective – Farklı Milletlerden Turistlerin Türkiye’deki Surf &Turf Deneyimlerinin Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi Perspektifin

Gürkan AKDAĞ

Üniversite Öğrencilerinin Sosyo-Demografik Özelliklerine Göre Sosyal Görünüş Kaygısı: Bir Alan Araştırması Social Appearance Anxiety Of University Students According to Sosyo- Demographic Characteristics: A Field Study

Eda TELLİ, Zafer ÜNAL

Ameliyathane Cerrahi Ekibinin Teknik Olmayan Becerilere İlişkin Tutumlarının Belirlenmesi - Determinatoin of Operating Room Surgical Team Attitudes Related To Non-Technical Skills

İzzet AYDEMİR, Türkan YILDIRIM

Katılım Bankalarında Finansal Performans Analizi: Türkiye Örneği - Financial Performance Analysis Of Participation Banks: The Case Of Turkey

Yusuf ESMER, Haşim BAĞCI

Maliyet Yapışkanlığının Geçerliliğinin Test Edilmesi: Borsa İstanbul Örneği-Testing of The Validity of The Cost Stickiness: The Example of Borsa İstanbul

Feyyaz ZEREN, Erkan ÖZTÜRK

Kümelenme Düzeyi Üzerine Bir Araştırma: Bucak İlçesi Mermer Sektörü Örneği - A Research On Clustering Level: Case of Marble Sector In Bucak Province

Gülhan DURAN

Yiyecek-İçecek Hizmetleri Bölümünde Okuyan Öğrencilerin Aldıkları Mesleki Eğitimin Besin Tercihleri Ve Beslenme Bilgi Düzeyleri Üzerine Etkisi- The Effect On Nutrition Knowledge Level And food preference Of F&B Students’ Vocational Education

Nevin ŞANLIER, Ümit SORMAZ, Eda GÜNEŞ