CARİ AÇIKLARLA MÜCADELEDE TURİZM SEKTÖRÜ VE TÜRKİYE ANALİZİ - THE ROLE OF TOURISM SECTOR IN FIGHTING AGAINST CURRENT DEFICIT AND AN ANALYSIS OF TURKISH TOURISM

Türkiye, kronik ödemeler bilançosu açıklarına sahip ve cari işlemler dengesi problemleri de bu açıkların bir numaralı destekleyicisi olmuş bir gelişmekte olan ülke prototipidir. Otonom işlemlerin ödemeler bilançosu dengesi açısından önemli olduğu ve cari işlemler bilançosu kalemlerinin genelde otonom işlemlerden oluştuğu düşünüldüğünde, yıllar itibariyle açık veren dış ticaret dengesine kıyasla, fazla veren hizmetler dengesi özenle incelenmesi gereken bir alan olmaktadır. Çalışma sonuçları hizmetler dengesinin; dış ticaret, cari işlemler ve ödemeler bilançosu dengesizliklerini giderme kabiliyetini teyit etmektedir. Ayrıca hizmet sektörünün en can alıcı alt sektörü olarak “Seyahat/Turizm”in potansiyel performansı da çalışma sonucunda açık bir şekilde kendisini göstermektedir. Bu bağlamda Türkiye’nin cari açıklarla mücadelede daha yaygın ve bilinçli bir şekilde Turizm Sektörü’nü kullanması gerekliliği, ülkenin ekonomik sürdürülebilirliği için önemli bulunmuştur. 

___

  • Corsetti, G. Pesenti, P. ve Roubini, N. (1999) “Paper Tigers? A Model of the Asian Crises”, European Economic Review, 43 (7) 1999:1211-1236.
  • Çakır, P. (1999) Türkiye’nin Turizm Gelirlerinin Ödemeler Dengesine Katkısının Analizi, TC Anadolu Üniversitesi Yayınları: No. 1119, Eskişehir.
  • Dilber, İ. (2007) “Turizm Sektörünün Türkiye Ekonomisi Üzerindeki Etkisinin GirdiÇıktı Tablosu Yardımıyla Değerlendirilmesi”, Yönetim ve Ekonomi, Cilt:14, Sayı:2, 205-220.
  • Edson, H. (2003) “Do Indicators of Financial Crisis Work? An Evaluation of Early Warning System”, International Journal of Finance and Economics, 8 (1), ss.11-53.
  • Edwards, S. (2006), The End of Large Current Account Deficits, 1970-2002: Are There Lessons For The United States?, NBER Working Papers, No: 11669, National Bureau of Economic Research, Inc.
  • Ekinci, M. B. (2006) “Türkiye’nin Mukayeseli Üstünlüğe Sahip Olduğu Hizmet Alt Sektörlerinden İnşaat; Sorunlar ve İmkanlar” Yönetim ve Ekonomi, Cilt:13, Sayı:1, 61-78.
  • Freund, C. L. (2000), “Current Account Adjustment in Industrialized Countries”, World Bank- Development Economies Research Group International Finance Discussion Paper, No:
  • 69, pp. 483- 512, December: 2000.
  • Kara, A. H. ve Sarıkaya, Ç. (2013) “Türkiye’de Konjonktürel Etkilerden Arındırılmış Cari İşlemler Dengesi”, TC Merkez Bankası, Çalışma Tebliği No: 13/40.
  • Obstfeld, M. ve Rogolf, K. (1997) Foundations of International Macroeconomics, Boston, MIT Press.
  • Ongan, S. (2008) “The Sustainability of CurrentAccount Deficits and Tourism Receipts in Turkey”, The International TradeJournal, 22(1):39-62.
  • Seyidoğlu, H. (2013) Uluslararası İktisat Teori, Politika ve Uygulama, Güzem-Can Yayınları, 19. Baskı, İstanbul.
  • Zanghieri, P. (2004) Current Accounts Dynamics in New EU Members: Sustainability and Policy Issues, CEPII Working Paper, No:07.
  • http://www.tcmb.gov.tr, erişim 14.02.2017.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN İLK ON BEŞ YILINDA VE SON ON BEŞ YILDA EĞİTİM PROGRAMLARI ALANINDA YAŞANAN SORUNLAR: KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ - CURRICULAR ISSUES IN THE FIRST 15 YEARS AND LAST 15 YEARS OF THE TURKISH REPUBLIC: A COMPARATIVE ANALYSIS

Umut Birkan ÖZKAN, Kemal Oğuz ER

TALCOTT PARSONS VE NİKLAS LUHMANN’DA MEŞRUİYET DÜŞÜNCESİ: ÖRGÜTSEL VE İŞLEMSEL MEŞRUİYET - LEGITIMACY CONCEPTIONS OF TALCOTT PARSONS AND NIKLAS LUHMANN: ORGANIZATIONAL AND PROCEDURAL LEGITIMACY

Tuncer FİDAN

TURİZMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AÇISINDAN ÖĞRENCİLERİN SEKTÖRE KARŞI TUTUMLARININ MEZUNİYET SONRASI KARİYER PLANLAMASI VE SEÇİMİNE ETKİSİ - THE IMPACTS OF STUDENTS’ TOURISM SECTOR ATTITUDES ON THEIR POSTGRADUATE CAREER OPTIONS AND PLANNING IN THE TERMS OF SUSTAINABILITY IN TOURISM

İlker GÜNAY, Zeki AKINCI

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA BAĞLI ORTAÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖRGÜTSEL ADALET VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ İLİŞKİSİ (DENİZLİ ÖRNEĞİ) - ORGANİZATİONAL JUSTICE AND CONFLICT MANAGEMENT IN SECONDARY EDUCATION INSTITUTIONS ATTACHED TO THE MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION RELATIONSHIP (DENİZLİ CASE)

Murşit IŞIK, Hilal BOLAK, Mustafa ÖZTÜRK

ORTAÇAĞ TÜRK DÜNYASINDA HALI - CARPET IN THE MEDIEVAL TURKISH WORLD

Mehmet ÖZMENLİ

MADDİ DURAN VARLIKLARIN TEKDÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ İLE VERGİ USUL KANUNU VE TMS-16 AÇISINDAN İNCELENMESİ: BİR UYGULAMA - INVESTIGATION ON INTERMEDIATE ACCOUNTING SYSTEM AND TAX PROCESS AND TURKISH ACCOUNTING STANDARTS-16 ANALYSIS OF FINANCIAL ASSETS: AN APPLICATION

Ömer TEKŞEN, Sevinç Şahin DAĞLI

Sayı Kapağı, Hakem Kurulu ve İçindekiler

(pdf FORMATINDA)

SİGORTA ŞİRKETLERİNDEKİ ÇALIŞANLARIN DUYGUSAL ZEKÂ BECERİLERİNİN ÖRGÜTSEL SESSİZLİK DAVRANIŞLARI ÜZERİNE ETKİSİ: AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA - THE EFFECTS OF EMOTIONAL INTELLIGENCE SKILLS ON ORGANIZATIONAL SILENCE BEHAVIOURS OF EMPLOYEES IN THE INSURANCE COMPANIES: AN EMPIRICAL RESEARCH

Soner TASLAK, Özgür TUNÇEL

MERZİFON İLÇESİNDE NÜFUS ÖZELLİKLERİ - POPULATION CHARACTERISTICS OF THE MERZİFON DISTRICT

Cemile KARADENİZ

KÜRESEL İNOVASYON ENDEKSİ GÖSTERGELERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - EVALUATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN THE GLOBAL INNOVATION INDEX INDICATORS

Yasemin HANCIOĞLU