AZERBAYCAN’DA TÜRK MİLLİYETÇİLİĞİNİN OLUŞUM SÜRECİ ÜZERİNE GENEL DEĞERLENDİRMELER

Milliyetçilik evrensel boyutta ele alınan kavramlardan birisidir. Milliyetçilik yakın çağdan itibaren büyük ses getiren nosyonlardan birisi olmuştur. Her ne kadar Yakın Çağ ile ilgili bir ideoloji olsa da, devletlerin ilk oluştuğu günden beri var olmuştur. Her bir coğrafyanın kendisine özgün milliyetçilik ülküsü vardır. Farklı lisanı, inancı, tarihi ve kültürel yaşamın sonucu milliyetçilik kavramı bu koşullara uygun şekillenmiştir. Azerbaycan’da gün yüzüne çıkmış olan milliyetçilik bir tek amaca hizmet etmiştir ve bu bir tek amaç bağımsızlığın kazanılması idi. Zira bu hususta Azerbaycan Türkleri kendi kültürüne, diline arazi bütünlüğüne sahip çıkmış ve sahip çıkmanın mücadelesinin günümüzde de açık bir şekilde vermektedir. Bu çalışmada XIX. yüzyıldan itibaren Azerbaycan devletinin sınırları içerisinde Türkçülüğün oluşmasını tetikleyen etkenler, Türk milliyetçiliğinin ortaya çıkışı, gelişim süreci, çizdiği yol ve bu hususta verilen mücadeleler hakkında değerlendirme yapılmış ve bilgiler verilmiştir. Çarlık ve Sovyet döneminde Azerbaycan’da Türk milliyetçiliğinin toplumsal hayattaki yansımaları, 1917 Ekim Devriminin Azerbaycan Türkleri için etkisi, analiz edilmiş ve Azerbaycan`da Türk milliyetçiliğinin doğuşu ve gelişimi hakkında bilgiler verilmiştir.

GENERAL EVALUATIONS ON THE FORMATION PROCESS OF TURKISH NATIONALISM IN AZERBAIJAN

Nationalism is one of the universal concepts. Nationalism has been one of the most prominent notions since the modern era. Although it is an ideology related to the modern era, it has existed since the formation of states. Each geography has its own unique nationalist ideal. The concept of nationalism has been shaped according to these conditions, which include different languages, beliefs, histories, and cultural lives. Nationalism in Azerbaijan has served only one purpose, and that is to gain independence. Azerbaijan Turks have protected and fought for their culture, language, and territorial integrity. In this study, the factors that triggered the emergence of Turkism within the borders of the Azerbaijani state since the 19th century, the emergence and development process of Turkish nationalism, the path it has drawn, and the struggles for it are evaluated and information is provided. The social reflections of Turkish nationalism in Azerbaijan during the Tsarist and Soviet periods, the impact of the October Revolution of 1917 on Azerbaijani Turks, and the birth and development of Turkish nationalism in Azerbaijan are analyzed and information is provided.

___

  • Açıkkaya, S. (2010). Çarlık Rusyası Hakimiyetindeki Azerbaycan Türklerinde Ulus Bilincinin Gelişmesinin Genel Dinamikleri. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(28), 403-420.
  • Akarslan, Z. (2019). Azerbaycan’da Kültürel Uyanış ve Basın. Avrasya İncelemeler Dergisi, 8(1), 1-22.
  • Akgün, S. ve Abbasov, A. (2020). Ekim 1917 Bolşevik İhtilalini Hazırlayan Süreç ve Rus Olmayan Azınlıkların Durumu. Avrasya Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 7(1), 1-17.
  • Akifoğlu, V. (2017). Azerbaycan’da Milli Direniş 1917-1930. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 57(2), 776-795.
  • Alkaya, E. ve Buran, A. (2011). Çağdaş Türk Yazı Dilleri-I. Eskişehir: T.C Anadolu Üniversitesi Yayını.
  • Aşırlı, A. (2009). Azərbaycan Mətbuatı Tarixi. (Çev. Taghıyev, A). Bakı: Elm və Təhsil Nəşriyyatı.
  • Çağın, S. (2020). Asrımızın Siyavuş’u. G. Ö. Çakır (Ed.), Mehmet Emin Resulzade Seçme Eserler 1. Ötüken Neşriyat, (248-293), İstanbul.
  • Çelik, D. (1996). XIX ve XX Yüzyıllarda Azerbaycan. Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi Bilig, 0(3), 60-79.
  • Durgun, G. (2019). Türk Milliyetçiliğinin Oluşum Süreci ve Türk Milliyetçiliğinin İdealleri Bağlamında Cumhuriyetin İlanı. (Yayımlanmış yüksek lisans tezi). İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı, İstanbul.
  • Garamanlı, N. (2019). Stalin Döneminde Sönen Hayatlar Azerbaycan Kadınlarının Sürgün Hayatları. Türük Uluslararası Dil Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, 0(19), 165-179.
  • İbrahimli, F. (2010). “Cumhuriyetin Çöküşünün Ardından Azerbaycan’da Siyasal Baskı ve Tutuklamalar”. Q. Şükürov ve V. Qafarov (Ed.), Büyük Devletler Kıskacında Bağımsız Azerbaycan. İQ Kültür Sanat Yayıncılık, (274-282), İstanbul.
  • İsmailov, M. (2014). Azerbaycan Tarihi. (Çev. Kurban, V). İstanbul: IQ Kültür Sanat Yayıncılık.
  • İsmayılov, M. (2007). Azerbaycan Tarixi. (Çev. Taghıyev A). Bakı: Azerbaycan Milli Elimler Akademiyası.
  • Kafkasyalı, A. (2006). XIX ve XX Yüzyıl Siyasi ve Sosyal Olaylarının Güney Azerbaycan Edebiyatına Yansıması. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 0(25), 165-208.
  • Meyer, H. J. (2021). İmparatorluklar Arası Türkler. (Çev. Akman, R). İstanbul: Türkiye İş Bankası Yayınları.
  • Nəsibzadə, N. (1998). Azərbaycanda Türkçülük və Azərbaycan Problemləri. (Çev. Taghıyev, A). Bakı: Ay Ulduz Nəşriyyatı.
  • Özel, M. (2014). Stalin Dönemi Rus Milliyetçiliği ve Politikaları. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(2), 99-122.
  • Tağıyev, K. (2013). Siyasi Tarihi Bağlamında Azerbaycan`da Din Eğitiminin Gelişimi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(28), 380-389.
  • Torkluoğlu, C. (2012). Ziya Gökalp Turancılıktan Türkçülüğe. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 26(84), 104-143.
  • Toz, H. (2012). Çağdaş Türkmen Şairi Kerim Gurbannepesov –Hayatı, Edebi Kişiliği ve Eserleri-. Pegem Akademi Yayınları, Ankara.
  • Turan, R. (2018). Kuzey Azerbaycan`da Modern Ulusal Kimliğin Gelişim Sürecine Genel Bir Bakış. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 0(61), 429-451.
  • Türe, F. ve Aghaazizov, N. (2019). Sovyet Dönemi Öncesi Azerbaycan’da Siyasal Yapı. International Social Sciences Studies Journal, 5(46), 5435-5450.
  • Yakar, Ü. (2018). 1920-1930 Yıllarında Azerbaycan`ın Milli ve Manevi Değerlerine Karşı Sovyet Rusya Tarafından Yürütülen Asimilasyon Siyaseti. Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmalar Dergisi, 3(1), 306-325.
  • Yeşilot, O. (2015). Ateş Çemberinde Azerbaycan. İstanbul: Yeditepe Yayınevi.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-1658
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TURİST REHBERİ PERFORMANSININ TURİST MEMNUNİYETİ VE DESTİNASYON SADAKATİ ÜZERİNE ETKİSİ: UZAK DOĞULU TURİSTLER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA

Cenk Murat KOÇOĞLU, Merve YILDIRIM KALEM

ÜST KADEME KURAMI ÇERÇEVESİNDE CEO KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİNİN FİNANSAL MANİPÜLASYON ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Evren YANYA, Ilkut Elif KANDİL GOKER

COVID-19 SÜRECİNDE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİM EĞİLİMİNİN ARAŞTIRILMASI

Hakan EYGÜ

KESİŞİMSELLİK YAKLAŞIMINDAN HAREKETLE KENTSEL MEKÂNA İLİŞKİN BASKI DİNAMİKLERİNİ DÜŞÜNMEK: TÜRKİYE’DE KADINLARIN KENT DENEYİMLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Funda KEMAHLI GARİPOĞLU, Duygu YILDIZ KARAKOÇ, Ayşem SEZER-ŞANLI

BİR KOBİ'NİN BANKA SEÇİM SÜRECİNDE ARALIK TİP 2 BULANIK AHP YÖNTEMİ UYGULAMASI

Ufuk AYDOĞMUŞ, Hacer YUMURTACI AYDOĞMUŞ, Davut KARAMAN, Ali YILDIZ, Melih CAN

TÜRKİYE’DE GENÇ KADIN VE GENÇ ERKEKLERİN İŞSİZLİK HİSTERİSİ

Yasemin TELLİ ÜÇLER, Metin YILDIRIM, Ahmet Tayfur AKCAN, Özlem KARADAĞ AK

SURİYELİLERİN SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ İLE SUÇA KARIŞMA ORANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: BURDUR İLİ ÖRNEĞİ

Serkan KÜÇÜKDOĞRU

DENİZCİLERİN PSİKOSOSYAL DEĞERLENDİRMELERİNİ BELİRLEMEK İÇİN ÖLÇEK GELİŞTİRME ÇALIŞMASI

Sena ÖKSÜZ, Umut YANARDAĞ

SAĞLIK ALANINDA YEŞİL MUHASEBE İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALARIN BİBLİYOMETRİK HARİTALAMASI

Seyhan ÇİL KOÇYİĞİT, İlknur ARSLAN ÇİLHOROZ, Gülşen ÇELİK, Ezgi ÖRS GÜNENÇ

UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİNDE BAŞARILI GİRİŞİMCİLERİN KATILIMININ GİRİŞİM NİYETİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Ömer Lütfi ANTALYALI, Pınar GÖKTAŞ