Okul Binalarında Bulunması Gereken Perde Duvar Oranı Üzerine Bir Çalışma

Bu çalışma kapsamında, okul türü binaların depreme karşı güvenli olabilmesi için planda bulunması gereken perde duvar oranı kat adetine bağlı olarak belirlenmiştir. Bu amaçla 4, 6 ve 8 derslikli üç tip model bina kalıp planı seçilmiş ve her birinin her iki yönüne simetrik 4 adet perde duvar yerleştirilerek perdeli çerçeveli sistemler oluşturulmuştur. Seçilen 3 tip kalıp planının her biri 2, 3, 4 ve 5 katlı olarak modellenmiştir. Model binaların her biri 2 tip malzeme grubu için oluşturulmuştur. Böylece hesaplamalarda toplamda 24 adet tip okul binası dikkate alınmıştır. Üretilen bu model okul binalarının doğrusal elastik olmayan hesap yöntemiyle performans değerlendirilmesi yapılmıştır. Seçilen 24 adet model binanın her biri aşılma olasılığına göre hedeflenen minimum hedef performans seviyelerini sağlayana kadar perde duvarlar hesap yapılan doğrultuda 5’er cm artırılarak öngörülen performans seviyesini sağlayan en küçük perde duvar boyutları her iki doğrultu için elde edilmiştir. Belirlenen bu perde duvar boyutları kat alanlarına bölünerek kat adetine bağlı olarak perde duvar oranları belirlenmiştir.

A Study on the Shear Wall Ratio in School Buildings

Within this current study, in order to be safe of school buildings against an earthquake, shear wall ratio, must have been a plan, was determined depending on floor type. In order to determine these approach, three types of model building formwork plans with 4, 6 and 8 classrooms were selected. Shear wall- frame systems have been created by placing 4 reinforced concrete shear walls symmetrically on both sides of each of the 3 selected formwork plans. Each of the 3 types of selected formwork plans were modeled as 2, 3, 4 and 5 stories. Each of the model buildings was built for 2 types of material combination. Thereby, a total of 24 types of school buildings were taken into account in the calculations. Performance evaluation of the 24 model school buildings produced was made by using nonlinear analysis method. The smallest reinforced concrete shear wall dimensions, provided the predicted performance level, are obtained by increasing by 5 cm the reinforced concrete shear walls in both directions. This process was carried out until each of the selected 24 model buildings provided the minimum target performance levels based on the probability of exceeding occurrence. Shear wall dimensions were determined by dividing specified curtain wall dimensions into floor areas.These shear wall ratios depend on floor type.

___

  • Atımtay, E. (2001). Çerçeveli ve Perdeli Betonarme Sistemlerin Tasarımı: Temel Kavramlar ve Hesap Yöntemleri. Bizim Büro, Ankara
  • BESAM, (2013). Betonarme Elemanlarda Sargı ve Modelleme Programı. Tübitak 111M119.
  • Celep, Z. (2014). Betonarme Taşıyıcı Sistemlerde Doğrusal Olmayan Davranış ve Çözümleme. Beta Dağıtım, İstanbul.
  • DBYBHY, (2007). Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Ankara.
  • DELOP, (2013). Doğrusal Elastik Olmayan Değerlendirme Programı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu 111M119.
  • Erken, S. (2012). Betonarme Yapıların Taşıyıcı Sistem Seçiminde Perde Yerleşiminin Davranışa Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Engin, S. (2017). Binalar için gerekli perde duvar oranının farklı depremler için incelenmesi. 4. Uluslararası Deprem Mühendisliği ve Sismoloji Konferansı. 11-13 Ekim 2017, Eskişehir.
  • Günel, A.O. (2013). Influence of the Shear Wall Area to Floor Area Ratio on the Seismic Performance of Existing Reinforced Concrete Buildings. Middle East Technical University Natural and Applied Sciences, M. Sc. Thesis, 153s, Ankara.
  • SAP 2000, (2011). Computers and Structures, Inc., v.15.0.0, Structural Analysis Program, Berkeley, CA, USA.
  • Şahin, H., Alyamaç, K.E., Erdoğan, S. (2013). Perdeli Çerçeveli Yapılarda Zemin Sınıfı ve Kat Adedi Dikkate Alınarak Gerekli Perde Oranının Tespiti. SDU International Technologic Science, 5(1): 74- 86
  • TS498, (1987). Yapı Elemanlarının Boyutlandırmasında Alınacak Yüklerin Hesap Değerleri, Türk Standartları Enstitüsü.
  • Yön, B., Şahin, H. (2009). Çok Katlı Betonarme Binalarda Zemin Sınıfına Göre Deprem Perdesi Oranının Tespiti. Uludağ Üniversitesi Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Dergisi, 14(2):