Miyokardiyal Telositler

Birçok organ ve dokuda bulunan telositler, bağ dokularda dağılım gösteren ve endotel hücreler, fibroblastlar ve kardiyomiyositlerle üç-boyutlu bir ağ oluşturan yeni bir interstisyal hücre tipidir. Bir telosit, küçük bir hücre gövdesi ve değişken sayıda telopod ile karakterize olmaktadır. Telopodlar aynı ve farklı hücreler arası bağlantılar ile bağlantı kurarlar ve üç-boyutlu ağlar oluştururlar. Telopodlar, ayrıca parakrin sinyal iletişimine katılan ekzozom, ektozom ve çok veziküllü taşıyıcılar olmak üzere üç tip hücre dışı vezikül salgılarlar. Telositleri belirlemede ışık ve elektron mikroskobi gibi çeşitli teknikler kullanılmaktadır. Elde edilen kanıtlar, telositlerin kısa ve uzun mesafeli hücreler arası iletişim ile doku homeostazisinin korunmasına ve yenilenmesine karışabildiklerini göstermektedir. Telositlerin endotel hücreler ile nano-metre düzeyinde çok sayıda doğrudan bağlantı kurdukları, vasküler endoteliyal büyüme faktörü (VEGF) salgılayarak anjiogenezise katkıda bulundukları ve anjiogenik mikroRNA içerdikleri belirtilmiştir. Bu derleme çalışmasında telositlerin özellikleri, yerleşimleri ile normal ve hastalıklı organlardaki fonksiyonları üzerinde durulacaktır.

___

  • Adler, C.P., Costabel, U. (1975). Cell number in human heart in atrophy, hypertrophy, and under the influence of cytostatics. Recent Advances in Studies on Cardiac Structure and Metabolism, 6: 343–55.
  • Bani, D., Formigli, L., Gherghiceanu, M., Faussone-Pellegrini, M.S. (2010). Telocytes as supporting cells for myocardial tissue organization in developing and adult heart. Journal of Cellular and Molecular Medicine, 14: 2531–8.
  • Baudino, T.A., Carver, W., Giles, W. (2006). Cardiac fibrob-lasts: friend or foe? American Journal of Physiology - Heart and Circulatory Physiology, 291: 1015–1026.
  • Bei,Y., Zhou, Q., Fu, S. (2015). Cardiac telocytes and fibrob-lasts in primary culture: different morphologies and immunophenotypes. PLOSone, 18: e0115991. 93.
  • Camelliti, P, Borg, T.K., Kohl, P. (2005). Structural and functi-onal characterization of cardiac fibroblasts. Cardiovascular Research, 65: 40–51.
  • Cantarero, C.I., Luesma, B.M.J, Junquera, E.C. (2011). Iden-tification of telocytes in the lamina propria of rat duode-num: transmission electron microscopy. Journal of Cellular and Molecular Medicine, 15: 26–30.
  • Cismasiu, V.B., Radu, E., Popescu, L.M. (2011). miR-193 expression differentiates telocytes from other stromal cells. Journal of Cellular and Molecular Medicine, 15(5):1071-1074.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi