Lulu Adası’nın (Abu Dhabi) Jeoteknik İncelenmesi ve Mühendislik Parametrelerinin Belirlenmesi

Çalışmanın amacı Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı Abu Dhabi’de bulunan Lulu isimli yapay adada inşası planlanan yapıların jeoteknik  olarak incelenmesi ve inşa aşamasında gerekli olan zemin dayanım ve parametrelerinin belirlenmesidir. Bu bağlamda, saha ve laboratuvar çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Saha çalışmaları kapsamında, sondajlar ve yerinde deneyler inşası planlanan her bir yapı yeri için gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, sondajlardan elde edilen karot numuneleri üzerinde laboratuvar deneyleri yapılmıştır. Yerinde deney olarak gerçekleştirilen standart penetrasyon (SPT) deneyinden elde edilen darbe sayılarından yola çıkarak, içsel sürtünme açısı ve elastisite modülü gibi mühendislik parametreleri elde edilmiştir. Laboratuvar çalışmaları ise, hidrometre testi ve tane boyu analizi, Atterberg limitleri ve Tek eksenli sıkışma dayanımı gibi temel laboratuvar testlerini kapsamaktadır. Elde edilen sonuçlar, 3 boyutlu blok diyagram üzerinde temsil edilecek şekilde modellenmiş ve her bir yapı yeri için alınan kesitler oluşturulmuştur. Laboratuvar deneylerinden direkt olarak elde edilemeyen bazı parametreler için ise literatürdeki araştırmacıların çalışmaları incelenerek belirlenmiş ve istatistiksel olarak dağılımları göz önüne alınarak 3 boyutlu blok diyagrama yansıtılmıştır. Sonrasında ise, belirlenen her bir mühendislik parametresi açısından alanın bölgede gerçekleştirilmesi planlanan inşaat çalışmaları için uygunluğu belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Lulu Adası, 3 Boyutlu Blok Diyagram, Zemin Dayanım Parametreleri

___

  • Begemann, H. K. (1974). General Report – Central And Western Europe. Proceedings Of The European Symposium On Penetration Testing, 1974, Stockholm, Sweeden, Book of Proceedings,Vol. 2.1, P.33.
  • Das, (1991). Advanced Soil Mechanics. Taylor and Francis Group, New York, 567 p.
  • Decourt L., Muromachi T., Nixon I.K., Schmertmann J.H., Thorburn S. y Zolkov E. (1988). Standard Penetration Test Procedure. Penetration Testing, ISSMFE, pp 27-51
  • Dunham, J. M. (1954) Pile foundations for buildings. Journal of the Soil Mechanics and Foundations Division Vol. 80(1):1-21.
  • Ohsaki, Y., Hara, A., Kiyota, R. (1978). Stress Strain Model For Soils and Seismic Analysis. 5. Japan Earthquake Engineering Symposium, 1978 Tokyo, Japan.
  • Peck, R. B., Hanson, W. E., Thornburn, T. H. (1974). Foundation Engineering. John Wiley and Sons. Inc., New York, 410 p.
  • RockWare. (2006). RockWorks V.2006 - Earth Science and GIS Software. RockWare, Golden, CO, USA. Available at http://www.rockware. com/assets/products/165/downloads/documentation/11/ rw2006_manual.pdf (accessed 16 October 2011).
  • Schmertmann, J.H. (1970). Static Cone To Compute Static Settlement Over Sand. ASCE Journal of Soil Mechanics & Foundations Division 96 (3), 1011-1043.
  • Tan, C. K., Duncan, J. M. (1991). Settlement of Footings on Sands: Accuracy and Reliability. Geotechnical Engineering Congress, ASCE, Vol. 1, pp. 446-455.
  • Ulusay, R. (2010). Uygulamalı Jeoteknik Bilgiler. Jeoloji Mühendisleri Odası Yayını, Güncellenmiş ve Genişletilmiş 5. Baskı, Yayın No. 38, 458 s
  • Wagner, A. A. (1957). The use of the Unified Soil Classification System by the Bureau of Reclamation: 4th International Conference on Soil Mechanics and Foundation Engineering, 1957, London, Book of Proceedings, Vol. 1, p. 125.
  • Webb, D. L. (1969). Settlement of Structures on Deep Alluvial Sandy Sediments in Durban, South Africa. Proceedings of the Conference on in situ Investşgations in Soils and Rocks, BGS., Book of Proceedings, pp. 181-187.