Güçlendirilmiş Betonarme Binaların Deprem Güvenliği

Beton dayanımının, depreme maruz binalarda meydana gelen hasar oluşumunda oldukça önemli bir parametre olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada güçlendirilmiş bir hastane binasının deprem güvenliğinin beton dayanımı açısından değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Güçlendirilmiş olan bu binanın deprem güvenliği, piyasada yaygın olan bir hazır paket program kullanılarak incelenmiştir. Bu amaçla, model binanın güçlendirme perde beton dayanımı 20, 10, 5 ve 3 MPa olarak dikkate alınmış ve 2007 Deprem Yönetmeliği esasları çerçevesinde deprem güvenliği incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar değerlendirilerek, binaların deprem güvenliğinin belirlenmesinde hazır program kullanılması durumunda ortaya çıkabilecek problemler ve yapılabilecek bazı hatalar vurgulanmıştır. Anahtar Kelimeler: Beton dayanımı, Betonarme binalar, Güçlendirme

___

  • Atımtay, E., (2000). Afet bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik (Betonarme Yapılar). Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 2 Cilt, Ankara.
  • Aydınoğlu, N., Celep, Z., Özer, E., Sucuoğlu, H., (2009). Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik Açıklamalar ve Örnekler Kitabı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara.
  • Celep, Z., Kumbasar, N., (2000). Deprem Mühendisliğine Giriş ve Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı. İstanbul Teknik Üniversitesi, 596 s. İstanbul.
  • Celep, Z., (2008). Betonarme Taşıyıcı Sistemlerde Doğrusal Olmayan Davranış ve Çözümleme, Beta Dağıtım, İstanbul.
  • DBYBHY, (2007). Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Ankara.
  • Sucuoğlu H., (2007). Deprem Yönetmeliği Performans Esaslı Hesap Yöntemlerinin Karşılıklı Değerlendirmesi, Türkiye Mühendislik Haberleri, 445, 25-36.