Gıda Sektöründe İşverenlerin Teknikerlerden Beklentileri

Gıda; canlıların yaşamlarını sürdürmeleri için, yenilebilen, içilebilen, işlenmiş, yarı işlenmiş ya da işlenmemiş her türlü maddeye denir. İnsan yaşamını doğrudan etkileyen gıda üretimi, gıda güvenliği ve kalitesinin denetlenmesine yönelik yasalara uygun olarak yapılmalıdır. Meslek Yüksekokullarının tarım ve gıda programlarından mezun teknikerler, gıda üretimi yapan işletmelerde; gıda maddelerinin sağlık koşullarına uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması, depolanması, tüketiciye ulaştırılması, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yaparak yorumlanması görevlerini üstlenmektedirler. Gıda işletmelerinin kaliteli üretim yapabilmeleri için çalışan personelin vasıflı olması gerekmektedir. İşverenler tarafından özellikle bu personel içinde gıda işletmelerinde aktif rol oynayan teknikerlerin mesleki eğitim ve deneyimlerinin yüksek olması beklenmektedir. Bu çalışmada, sektörün teknikerlerden beklentileri ve memnuniyet düzeylerini değerlendirme amacıyla, Aydın ilinde farklı gıda üretim alanlarda faaliyet gösteren 33 firmanın işverenleriyle yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak anket uygulanmıştır. Anket sonuçları, sektörün teknikerlerin eğitim ve öğretiminden beklentilerini ortaya koyması yanında, sektörde çalışan ve çalışmayı düşünen teknikerlerin ve bu dalda eğitim veren meslek yüksek okullarının eğitim programlarının geliştirilmesine de katkı sağlayacaktır.

Expectations of Employers from the Technicians in the Food Industry

All kinds of edible, potable, processed, semi-processed or unprocessed substances that living beings need to survive are called food. The food production that affects the human life directly should be produced in accordance with the laws that control the food safety and quality. Students graduated from the agriculture and food programs of Vocational Schools undertake the tasks like the production of food in accordance with health conditions, packing, storing, delivering to consumers and chemical and biological analysis. In order to product high quality food, the employment should have skilled personnel. Technicians who the ones have an active role in particular are expected by the employers to be vocationally educated and skilled. In this study, survey with face-to-face method was implemented to 33 employers in the food sector from Aydın province in order to evaluate their expectations from the technicians and their level of appreciation. Along with revealing the expectations of technicians’ education, the survey results will also contribute to the development vocational schools’ program developments and  the technicians that work or intend to work in this field.

___

  • Akaydın,M.,Can, Yahya., Yitik, Bekir.,(2016). “İş veren Gözünde İstidam Sağladığı Teknikerlere Yönelik Mesleki Yeterlilik Performanslarının Değerlendirilmesi: Topsıs Yöntemi ile Bir Uygulama”. 5 th. Internationel School Symposium-Prizren. 18-20 Mayıs s:127-137.
  • Aykaç, N.,(2002): “ Türkiye de ve Bazı Avrupa Birliği Ülkelerinde Mesleki Teknik Eğitim Almanya, Fransa, İsviçre, İspanya, Yunanistan örneği” Milli Eğitim Dergisi, Sayı:155-156.
  • Cerrahoğlu,M.K., (2012). “Meslek Yüksekokullarının Bugünkü Durumu ve Sakarya Örneği”, Ulusal Meslek Yüksekokulları Çalıştayı Ve Öğrenci Sempozyumu, 13-15 Haziran 2012, Ürgüp-NEVŞEHİR.
  • Eren, V., Gökdal,Ö., Helva,İ.B., Yaralı,E., Yılmaz, Z.,Öznalbant,H., (2016). “Tarım ve Gıda Alanında Mesleki Eğitime ilişkin Sorunlar, Sektör Beklentileri ve Bazı Öneriler”. 5 th. International School Symposium-Prizren. 18-20 Mayıs s:472-479.
  • Görmüş, A.Ş. ve Bektaş, Ç. (2002). Sektör temsilcilerinin meslek yüksekokulu öğrencilerini algılamalarına yönelik bir araştırma. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2, 19-30.
  • Karakaya, G.M.,Karakaya, M. (2016). “Uşak Üniversitesi Banaz Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Okul ve Geleceğe Yönelik Düşünceleri” 5 th. International School Symposium-Prizren. 18-20 Mayıs s:512-519.
  • Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu, (2000). Meslek Yüksekokullar Program Geliştirme Projesi, Genel bilgiler, Ankara.
  • Özgüler,A,T.,(2016). “İnşaat Sektörünün Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinden Beklentileri” Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi. Cilt 5 Özel Sayı. S:50-59. ISSN: 2146-9199.
  • SAS User’s Guide: Statistics. SAS Inst. Inc., Cary, NC, USA; 1998.