Ultrasonik Algıyıcılar Yardımıyla Pantolon Bedeni Belirleyen Cihaz Tasarımı

Her geçen gün çeşitli elektronik sistemler gündelik hayatımıza daha fazla adapte olmaktadır. İnsanoğlunun mekanik olarak gerçekleştirdiği uygulamalar yerini elektronik sistemlere bırakmakta ve bu değişim insan hayatını kolaylaştırmaktadır. Örneğin çeşitli kıyafet mağazaları, kıyafet tasarım stüdyoları, tekstil fabrikaları vb. firmalarda, tasarımcılar veya satış elemanları kişinin bacak boyu ve bel ölçüsünü saptayabilmek için klasik mezuralar kullanmaktadır. Bu tahmini ölçümlere göre kullanıcılara verilen pantolonlar, kullanıcı bedenine tam olarak uymamaktadır. Bu deneme yanılma yöntemi, tasarımcılar için zaman zaman kullanıcı bedenine uygun olmayan pantolon tasarımlarına, mağazalarda ise hem satış elemanları hem de kullanıcılar için istenmeyen zaman kayıplarına ve gereksiz bir zahmete sebep olmaktadır. Bu çalışmada, yukarıda bahsi geçen olumsuzlukların önüne geçebilmek için, ultrasonik algılayıcılar yardımıyla daha net ölçüler alınmıştır. Daha sonra yazılım vasıtasıyla bel çevresini hesaplayan ve bacak boyunu tespit edebilen bir elektronik cihaz tasarlanmıştır. Bu cihaz, kişiye ait bacak boyu ve bel ölçüsü net olarak ortaya koyabilmektedir. Bu sayede denemeler esnasında harcanan zaman ve emek en aza indirilebilecektir. Ayrıca giyim üzerine olan işletmelerde mezura gibi ilkel ekipmanlara ihtiyaç duyulmadan tek bir işlem ile daha hızlı ve rahat pantolon bedeni belirlenebilecek, dolayısıyla müşteri memnuniyeti artacaktır.

Equipment Design with Ultrasonic Sensors That Determines the Trousers Size

The various electronic systems are more adapted to our daily life day by day. The human practices performed by mechanically are given way to electronic systems and this change facilitates the human life. For example, the designers and salespersons use classic tapes to determine the leg lenght and waist size of a person at various clothing stores, clothing design studios, textile factories and so on. The trousers given to the users according to these estimated measurements don’t exactly suit the user's body. This trial and error method causes sometimes trouser designs that unsuitable to user’s size for designer and also unnecessary time loss and bother for both sales staff and users in stores. In this study, more precise measurements were taken with the help of ultrasonic sensors in order to avoid the above mentioned negativities. Then an electronic equipment was designed that can be calculate waist circumference and detect leg length by means of the software. This equipment can clearly reveal leg and waist size of the person. Thus the time and effort during the tries will can be minimized. In addition, the trousers size can be determined faster and more comfortable with a single operation without the need for primitive tools such as tape.

___

  • Rifkin, J. (2012). The Third İndustrial Revolution: How the İnternet, Green Electricity, and 3-D Printing are Ushering in a Sustainable Era Of Distributed Capitalism, World Financial Review, 1.
  • Kodaman, L. ve Sarı, S. (2014). Disiplinler Ararası Bağlamda Tuval Resimlerinin, Dijital Baskı Yöntemi Kullanılarak Giyilebilir Sanatta Uygulanmasına Yönelik Bir Çalışma. Cumhuriyet International Journal of Education 2.4.
  • Türksoy, E. S., Üstüntağ, S., Sarıtaş, Ö., Saraçoğlu, Ö. G. (2015). Tekstil Malzemelerinin Elekt-romanyetik Kalkanlama Etkinliği Ölçümünde Yenilikçi Bir Test Aparatı. Journal Of Textiles And Engi-neer, 3. 2015.
  • Yılmaz, N., Sağıroğlu, Ş., Yaldız, E., Bayrak, M., Mobil Robotlar İçin Pid Pozisyon Kontrollü Ult-rasonik Mesafe Ölçüm Sisteminin Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi.
  • Aydoğan, T., Kağan, G., Emrah, D. (2009). Ultrasonik Sensör İle İki Boyutlu Haritalandırma Sis-temi. SDU International Journal of Technological Science 1.1.
  • Ratner D., McKerrow P. (2003). Navigating an outdoor robot along continuous landmarks with ultrasonic sensing, Elsevier Robotics & Auton. Systems, 45, pp.73–82.
  • Sekmen A.S., Barshan B. (2001). Estimation of object location and radius of curvature using ultrasonic sonar, Elsevier Applied Acuoustics, 62, pp.841-865.
  • Mihajlik P., Guttermuth M., Seres K., Tatai P. (2001). DSP-Based Ultrasonic Navigation Aid for the Blind, IEEE Inst.& Measu.Tech. Conference, Budapest, Hungary, pp.1535-1540.
  • Webster D. (1994). A Pulsed Ultrasonic Distance Measurement System Based Upon Phase Di-gitizing, IEEE Trans. on Instru. & Meas. V.43, N.4, pp.578-582.
  • Nonaka H., Da-te T. (1994). Ultrasonic Position Measurement and its Applications to Human In-terface, IEEE IMTC’94, Hamamatsu.
  • Murugavel, R. (2001). Ultrasonic Distance Measurement With the MSP430, Texas Instruments Application Report.
  • Alonso, L., Milanes, V., Torre-Ferrero, C., Godoy, J., Oria, J.P., De Pedro, T. (2011). Ultrasonic Sensors in Urban Traffic Driving-Aid Systems, Sensors, 11(1), 661-673.
  • HC-SR04 Datasheet, Revulation Education Ltd, Bath,UK
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi