ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÇEVRE SORUNLARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ

Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin çevreye ilişkin algıları ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca bağlı olarak öğrencilerin Ayazmana ve Gökçay Mesire alanları hakkındaki algılarının belirlenmesi, bu mesireliklerle ile ilgili sorunların tespiti ve bu sorunları kimlerin belirlenmesiyle kendilerinin bu sorunların çözümüne yapacakları katkılar hakkında farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Isparta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulunda öğrenim görmekte olan 70 Çocuk Gelişimi ve Yaşlı Bakımı öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma verileri Yalçınkaya ve Çelikbaş (2013)'ın geliştirdiği görüşme formunun ilgili alan yazın ve kaynaklar taranarak tekrar düzenlemesi ve uzman görüşü alınarak Ayazmana ve Gökçay Mesire Alanları problem durumuna uyarlanan altı açık uçlu sorudan oluşan görüşme formuyla toplanmıştır. Elde edilen veriler nitel analiz yöntemlerinden betimsel analiz ve içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; öğrencilerin çoğunluğunun çevre sorunu kavramına ''Toplumsal yaşama verilen zarar'' anlamı yükledikleri, yaşadıkları çevrede çevre sorunu olarak en çok 'Çöpler'i gördükleri, Ayazmana ve Gökçay Mesire Alanları'nın öğrencilerde en çok 'Doğal Güzelliği' çağrıştırdığı, Ayazmana ve Gökçay Mesire Alanları ile ilgili sorunlar hakkında 'Çöpler' üzerinde yoğunlaştıkları, Ayazmana ve Gökçay Mesire Alanları ile ilgili sorunları öncelikli olarak 'Belediye'nin çözebileceğine inandıkları, Ayazmana ve Gökçay Mesire Alanları'na karşı kendi sorumluluklarında ise en çok 'Sosyal Girişim'i düşündükleri görülmüştür

OPINIONS ABOUT ENVIRONMENTAL PROBLEMS OF UNIVERSITY STUDENTS: EXAMPLE OF ISPARTA

The aim of the present study is to determine the perceptions and solution proposals of university students related to the environment. Depending on the purpose of the study, it was aimed to determine the perceptions of the students about the Ayazmana and Gökçay picnic areas, to identify the problems related to these areas, to get their ideas about who can solve these problems, and to create awareness about the contribution that they make to solve these problems. The participants of the study were 70 students who were in the department of Child Development and Elderly Care at Süleyman Demirel University Isparta Health Services Vocational High School in the academic year 2015-2016. The data in the study were gathered by means of the interview form consisting of six open-ended questions which was developed by Yalçınkaya and Çelikbaş (2013) and reorganized in the light of related literature, resources and expert opinion for the problem in Ayazmana and Gökçay picnic areas. The gathered data were analyzed by descriptive and content analysis techniques of the qualitative analysis. The results show that most of the students regard the concept of environmental problem as “Damage to social life”, the “rubbish” is the biggest environmental problem for them, the Ayazmana and Gökçay picnic areas evoke “Natural Beauty” for the students, they focus on the “rubbish” related to the problems about Ayazmana and Gökçay picnic areas, they believe that the “municipal” can solve the problems firstly, and they think “Social Enterprise” in the framework of their responsibilities toward the Ayazmana and Gökçay picnic areas

___

Ak, S. (2008). İlköğretim öğretmen adaylarının çevreye yönelik bilinçlerinin bazı demografik değişkenler acısından incelenmesi (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.

Çelen, Ü., Yıldız, A., Atak, N., Tabak, R.H., Arısoy, M., (2002). Ankara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi öğrencilerinin çevre duyarlılığı ve ilişkili faktörler. 8. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi Kongre Kitabı içinde (s. 421-425),Diyarbakır.

Demirkaya, H. (2006). Çevre eğitiminin Türkiye’deki coğrafya programları içerisindeki yeri ve çevre eğitimine yönelik yeni yaklaşımlar. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi,16(1), 207-222.

Kaya, M., F. (2014). Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının çevre sorunlarına ilişkin algıları: Metafor analizi Örneği, Electronic Turkish Studies, 9(2) Winter. 917-931.

Özdemir, O., Yıldız, A., Ocaktan, E., Sarışen, Ö., (2004). Tıp fakültesi öğrencilerinin çevre sorunları konusundaki farkındalık ve duyarlılıkları. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 57(3), 117-127.

Talay, İ., Gündüz, S., Akpınar, N., 2004. On the status of environmental education and awareness of undergraduate students at Ankara University, Turkey. International Journal of Environment and Pollution, 21(3), 293-308.

Türküm, S. A. (1998). Çağdaş toplumda çevre sorunları ve çevre bilinci, CAN, G.( Ed.) Çağdaş yaşam çağdaş insan (s:165-181), Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları

Yalçınkaya T., Çelikbaş A.(2013). Çocukların çevre sorunlarını çözme yaklaşımları, 3. International Geography Symposium – GEOMED, s. 619-625. Antalya.

Yıldırım, A., Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.

Yılmaz, A., Morgil, İ., Aktuğ, P., Göbekli, İ. (2002). Ortaöğretim ve üniversite öğrencilerinin çevre, çevre kavramları ve sorunları konusundaki bilgileri ve öneriler, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22, 156-162.