“İletişim Çalışmalarında Kırılmalar ve Uzlaşmalar” Üzerine Bir İnceleme

İletişim araştırmalarında kullanılan başlıca üç temel bakış açısı vardır. Bu bakış açılarını liberal, eleştirel ve kültürel yaklaşım olarak tanımlamak mümkündür. Liberal yaklaşımı anaakım, eleştirel yaklaşımı Frankfurt Okulu, kültürel yaklaşımı ise Kültürel Çalışmalar araştırmalarının temeline yerleştirmiştir. Bu üç yaklaşımdan eleştirel ve kültürel yaklaşımın felsefi arka planını Marksizm oluşturmasına karşın birçok konuda fikir ayrılığı bulunmaktadır. Marksist felsefeyi felsefi temeline yerleştiren ve eleştirel ekole yakınlığıyla dikkat çeken bir diğer yaklaşım ise iletişimin ekonomi politiğidir. İletişimin ekonomi politiğini diğer eleştirel yaklaşımlardan ayıran en önemli özelliği doğrudan Ortodoks Marksist literatürü benimsemesidir. Eleştirel yaklaşım Ortodoks Marksizm’e sert eleştiriler getirirken, Kültürel Çalışmalar Marksizm’in yeni bir yorumu olan Neo-Marksist felsefeyi benimsemiştir. Derleme bir çalışma olan iletişim Çalışmalarında Kırılmalar ve Uzlaşmalar, iletişimin ekonomi politiği ve Kültürel Çalışmalar arasında geçen tartışmalara odaklanmaktadır.

A Review on “Breaks and Compromises in Communication Studies”

There are three main perspectives used in communication research. It is possible for them to see these perspectives as liberal, critical and cultural approaches. The liberal approach is mainstream, the critical approach is the Frankfurt School, and the cultural approach is placed at the base of Cultural Studies research. There are many differences of opinion from these three approaches to the application of the critical and cultural approach to forming the background of Marxism. Another approach that places Marxist philosophy on its foundation and draws attention with its closeness to the critical school is the political economy of communication. The most important feature of economics, among other critical approaches to the politics of communication, is its direct adoption of orthodox Marxist literature. While the critical approach brought harsh criticism to Orthodox Marxism, Cultural Studies adopted Neo-Marxist philosophy, which is a new interpretation of Marxism. Breaks and Compromises in Communication Studies, which is a compilation, focuses on the debates between the political economy of communication and Cultural Studies.

___

  • Çelenk, S. (2021). İletişim çalışmalarında kırılmalar ve uzlaşmalar. Ankara: Dipnot Yayınları.
  • Scannel, P. (2016). Medya ve iletişim. (Oğuzhan Taş ve Burcu Sümer, Çev.), Ankara: Ütopya Yayınevi.
  • Şen, F. (2016). Eleştirel medya çalışmalarında kültürel çalışmalar perspektifi: Medya, ideoloji ve temsil. Eleştirel Medya Çalışmaları. (edt. M. Bostancı), İstanbul: Anahtar Kitaplar Yayınevi.
  • Yaylagül, L. (2006). Kitle iletişim kuramları. Ankara: Dipnot Yayınları.