Bazı Limon Çeşitlerinin 1997-2000 Yılları Arasında Antalya Ekolojik Koşullarında Gösterdikleri Verim ve Pomolojik Özellikler

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinde 1997–2000 yılları arasında 4 yıl süreyle yürütülen bu çalışmada, materyal olarak turunç anacı üzerine aşılanmış ve 1990 yılında dikilmiş olan İnterdonato, Kıbrıs ve Molla Mehmet limon çeşitleri kullanılmıştır. Bu çeşitlerde verim ve meyve özellikleri incelenmiştir. Dört yıllık araştırma sonuçlarına göre, Kıbrıs ve Molla Mehmet çeşitlerinin verimleri arasında fark bulunmadığı ve her iki çeşitte de verimin İnterdonato çeşidinin yaklaşık iki katı olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte Kıbrıs çeşidi verimi, az periyodisite göstermesi ve meyve özellikleri itibariyle diğer çeşitlere göre Antalya ekolojik koşullarına daha iyi uyum sağladığı gözlenmiştir.

Fruit Yield And Characteristics Of Different Lemon Cultivars Under Antalya Ecological Conditions During 1997-2000

In this study Interdonato, Kıbrıs and Molla Mehmet on sour orange, which were planted in 1990, were used as plant materials. Fruit yield and the pomological characteristics of these cultivars were investigated under Antalya (middle-coastal region of South Anatolia) climatic conditions during 1997-2000 periods. Results showed that Kıbrıs and Molla Mehmet cultivars had better fruit yield than Enterdonato. Kıbrıs cultivar also had good yield and quality and showed less alternate bearing tendency. Therefore, Kıbrıs cultivar can be recommended for Antalya conditions.
Mediterranean Agricultural Sciences-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1988
  • Yayıncı: Akdeniz Üniversitesi