Covid-19 Pandemisinin Yenidoğan Sağlığı Üzerine Etkileri

Devam eden Covid-19 salgını, yeni anneleri ve onların bebeklerini birçok yönden ciddi şekilde etkilemektedir. Yetersiz beslenme, sağlık hizmetlerinin yeterli düzeyde olmamasıyla birlikte eşit sunulmaması gibi bilinen sebeplerin yanısıra pandemiden kaynaklanan olumsuz şartlar nedeniyle hamilelik süresince karşılaşılacak yeni sorunlara bağlı olarak morbidite ve mortalitenin daha da artacağı düşünülmektedir. Anne ve bebek ölüm oranlarının halen çok yüksek olduğu günümüzde, pandemiden en çok etkilenenlerin yaşlılardan sonra bu iki grup olacağı açıktır. Hamilelik süresince fetüse viral dikey geçişin varlığına dair kanıtlar gösterilmiş olmakla birlikte bu durumun çok sık olmadığı düşünülmektedir. Yenidoğmuş bebekler için avantajlı bir durum ise, bebeklerde Covid-19 viral bulaşıcılığının erişkindekine oranla çok daha düşük olması ve saptanan olguların çoğunun asemptomatik seyretmesidir. Buna rağmen, pandemiyi kontrol altına alabilmek için aşı çalışmaları devam etmekle birlikte, ne yazık ki Covid-19 için etkin bir tedavi de henüz bulunabilmiş değildir. Devam eden deneysel çalışmalar ve klinik uygulama sonuçları ile tedavi rehberleri sürekli güncellenmektedir. Vurgulanması gereken önemli bir nokta da; anne sütünde virüsün saptanmaması, emzirmek için yeni anneleri teşvik etmemize önemli katkı sağlamaktadır. Bununla birlikte hem hastaların hem de çevrelerindeki sağlıklı bireylerin bilinçlendirilmesi sonucu sosyal mesafe önlemine ve hijyen kurallarına uygun davranılmasının, anne bebek sağlığının istenen düzeyde sürdürülmesine önemli katkısı olacaktır. Tüm dünyada sağlık hizmetlerine erişimin iyileştirilmesi ve gebe sağlığını destekleyici stratejilerin hayata geçirilmesine ek olarak, sağlıklı ve güvenli doğum için alternatif olanakların artırılması, doğum sonrası anne ve sağlıklı bebek birlikteliğinin korunması, gerektiğinde hasta yenidoğan için de uygun şartların sağlanması gibi konularda atılacak ciddi adımlar, pandeminin anne bebek sağlığı üzerine olumsuz etkilerinin en aza indirilmesini sağlayacaktır.

Effects of Covid-19 Pandemic on Newborn Health

The ongoing Covid-19 outbreak may impact seriously and multidimensionally mothers’ and their babies’ health. It can be assumed that malnutrition, inequality, and failure to access to health ser-vices and new problems that may occur due to pandemic conditions during pregnancy will increase morbidity and mortality. Nowadays, maternal and infant mortality rates are still very high thus It is clear that pandemic affects these two groups mostly after elderlies. Although it has been shown that there is a vertical viral transition from the maternal to its fetus, this situation is very rare. The most im-portant advantage is that the transition of Covid-19 to infants is very low compared to adults, even newborn cases, which is Covid-19 test positive are mostly asymptomatic. The absence of the virus in breast milk encourages mothers to continue breastfeeding. Unfortunately, a vaccine has not yet been developed but many drugs have been tested both experimentally and clinically, and treatment guidelines are constantly updated in light of the results. Additionally, the health of the mothers and their babies should be maintained in optimum conditions. The patients and healthy individuals help them by provid-ing the physical distance and following the hygiene rules. In addition, there are some significant steps should be taken regarding serious issues such as increasing opportunities for safe and healthy delivery, maintaining the unity of the mother with her healthy baby after the birth, and providing appropriate conditions for the unhealthy newborn, when if it is necessary, might minimize the negative effects of the pandemic on maternal and baby health.

___

  • 1-https://data.unicef.org/topic/maternal-health/covid-19/ (May 2020) 2-https://www.unicef.org/turkey/en/press-releases/pregnant-mothers-and-babies-born-during-covid-19-pandemic-threatened-strained-health (07 May 2020) Available in: Türkçe, English 3- Carvalho, Werther Brunow de et al. “Expert recommendations for the care of newborns of mothers with COVID-19.” Clinics (Sao Paulo, Brazil) vol. 75 (2020): e1932.