"CHATHAM HOUSE"DA TARiH YAZMAK: ŞAVAŞ, ÖLÜM VE AŞK GiRDABINDA ARNOLD J. TOYNBEE

Yirminci asır dünya tarihinin en trajik dönemlerinden birini teşkil etmektedir. İki büyük dünya savaşının canlı tanıklarından olan Arnold J. Toynbee'nin A Study of History adlı 12 ciltlik eseri. bir dünya tarihi olmanın yanı sıra yirminci asır tarihine de ışık tutmaktadır. "Chatham House for International Affairs" adına Survey of International Affairs'i kaleme alan Toynbee, geri kalan zamanlarında da dünya tarihini yazmakla meşguldü. Çin seyahati ona yeni bir aşk iksiri kazandırırken; tarih ve uluslararası siyasetin yoğun gündemi altında ezilen bir aile reisinin eşi ve çocuğu olmaksa katlanılmazdı. Büyük savaşın kıskacında kalan Toynbee, tarihin derinliklerinde ve manastırlarda teselli aramakta ve "yargıladığı medeniyet"in ızdırabını en derinden hissetmekteydi.

"WRITING HISTORY AT THE CHATHAM HOUSE: ARNOLD J. TOYNBEE AT THE TRIANGLE OF DEATH, LOVE AND WAR''

Twentieth century was one of the most tragic periods of world history. Arnold Toynbee's A Study of History can be regarded as a primary source for the study of the twentieth-century world. Toynbee wrote Survey of International Affairs as a part of his duty at the Chatham House for International Affairs. Nevertheless, Toynbee's real task was to write A Study of History, in twelve volumes. Toynbee's travel to China brought him a new love venture. But his contradictory life and hard working habits at a difficult period of humanity estranged his wife and children from the author of "Civilization on Trial."

___

  • Gargan. Edward T. The Intent of Toynhee's History. Chicago, Loyola University Press. 1961.
  • Hourani. Albert. A History oftheAmh Peoples. Cambridge, Massachusetts, The Belknap Press of Harvard University Press. 1991.
  • McNeil I, William H. Arnold Toynbee, A Life Oxford University Press. 1989.
  • Mevlana. Mesnevi, c. VI. çev. Veled izbudak. ed. Abdulbaki Gölpınarlı. istanbul: Milli Egitim Bakanlığı Yayınları, 1995.
  • Özbek, Meral. Popüler Kültür ve Orhan Gencebay Arabeski. istanbul: iletişim Yayınları, 2006.
  • Thomson, David. Europe Since Napoleon, London, Penguin Books. 1990.
  • Toynbee. Arnold. A Study of History, c. 9, 10, Oxford University Press. 1979.
  • Toynbee, Arnold J. Experiences. Oxford University Press. 1969.
  • Toynbee, Arnold J. Hatıralar, Tecrübelerim. çev. Şaban Bıyıklı, istanbul: Klasik Yayınları. 2005.