“Bir Delinin Günlüğü”: Çin Tarihinde Lu Xun’u Aramak

Köklü tarihe ve kültüre sahip ülkelerde tarihe karşı çıkmak, kültüre yenilik getirmek ve toplumda yeniliğin temsilcisi olmak gibi hususlar, zorlu süreçleri de beraberinde getirmektedir. Kadim bir geçmişe dayalı tarihe ve kültüre sahip ülkelerden biri olan Çin’de de modern çağla birlikte gelen yeniliklerin kabulü ve yaşatılması kolay olmamıştır. Bu bağlamda, Çin’de en önemli öncülerden biri, edebi ve aydın kişiliğiyle Lu Xun olmuştur. Lu Xun, Çin kültürü ve toplumundaki eskiye dayalı yanlış uygulamaları, tutumları, düşünceleri ve yaşam biçimini yakından inceleyerek Batı’nın da etkisiyle bunlara karşı durmayı ve modern çağın getirdikleriyle birlikte Çin tarihi ve kültüründe bir değişim sürecini başlatmayı hedeflemiştir. Bu amaç için ise edebiyatı bir araç olarak görmüş ve kullanmıştır. Sadece edebi camiayı etkilemekle kalmayan, Mao Zedong gibi politikacılara da ilham kaynağı olan Lu Xun, zamanla eserleri ve fikirleri sayesinde hem edebi hem de politik bir simgeye dönüşmüştür. Bu bağlamda, bu sürecin başlamasındaki en büyük rol, Lu Xun’un kısa öykülerinindir. Özellikle ilk öykülerinden biri olan “Bir Delinin Günlüğü”, Lu Xun’u anlamak, Çin toplumunu incelemek ve Çin kültüründeki eski ve yeni çatışmasını analiz etmek için başvurulacak ilk kaynaklardandır. Bu çalışmada, “Bir Delinin Günlüğü”nde Lu Xun’un fikirlerinin izleri aranacak ve Çin tarihinde Lu Xun’un yeri incelenecektir.
Anahtar Kelimeler:

Çin, Lu Xun, Tarih, Kültür, Edebiyat

___

  • Davies, G. (2013). Lu Xun’s Revolution. Harward University Press.
  • Goldman, M. (1984). “The Political Use of Lu Xun in the Cultural Revolution and After”. Lu Xun and His Legacy (Ed. Leo Qu-Fan Lee). University of California Press. 180-197.
  • Hsun, L. (1972). “A Madman’s Diary”. Selected Stories of Lu Hsun (Çev. Yang Hsien-yi ve Gladys Yang). Foreign Languages Press. 7-19.
  • Hsun, L. (1972). “Preface to the First Collection of Short Stories, Call to Arms”. Selected Stories of Lu Hsun (Çev. Yang Hsien-yi ve Gladys Yang). Foreign Languages Press.
  • Hua, Y. (2011). China in Ten Words (Çev. Allan H. Barr). Pantheon Books.
  • McDougall, B. S. (1980). Mao Zedong’s “Talks at the Yan’an Conference on Literature and Art”: A Translation of the 1943 Text with Commentary. Center for Chinese Studies University of Michigan.
  • Zedong, M. (1965). “On New Democracy”. Selected Works of Mao Zedong. Beijing. Foreign Languages Press. 2:372.