PUBERTE ÖNCESİ KIZLARDA LABİA MİNORA YAPIŞIKLIKLARININ CERRAHİ TEDAVİ İLE BERABER MEDİKAL TEDAVİSİ

AMAÇ: Labia minora yapışıklığı puberte öncesi kızlarda düşük östrojen seviyesine bağlı olarak inflamasyonu takiben oluşan bir patolojidir. Genellikle asemptomatiktir, ancak bazen idrar retansiyonuna neden olarak bakteriyel kolonizasyon ve idrar yolu enfeksiyonuyla sonuçlanabilir. Tedavide ilk olarak östrojenli kremlerle bu bölgeye masaj yapılarak yapışıklığın açılmaya çalışılması tercih edilmektedir. Biz önce bu yapışıklığın cerrahi olarak açılıp, daha sonra östrojenli kremlerle lokal tedavisine devam edilmesiyle başarı şansının daha yüksek olacağını düşünmekteyiz. GEREÇ ve YÖNTEM: Daha önce herhangi bir tedavi almış yada almamış kliniğimize başvuran 22 semptomatik hasta geriye dönük olarak değerlendirildi. Hastaların ortalama yaşları 31 ay idi. Labial yapışıklıklar lokal anestesi ile önden arkaya olacak şekilde, ucu künt bir hemostatik klemp yardımıyla açıldı. Yapışıklık açıldıktan sonra hastaların tümüne lokal östrojenli kremle günde iki kez masaj uygulandı. BULGULAR: Yirmiiki hastanın 19'unda tedavi sonrası dönemde herhangi bir problem yaşanmadı. Ancak 3 hastada tekrar yapışıklık gelişmesi üzerine aynı tedavi protokolü tekrar uygulandı. Tüm hastaların uzun dönem takiplerinde herhangi bir problemle karşılaşılmadı. SONUÇ: Labial yapışıklıkların tedavisinde ilk seçenek olarak genellikle lokal östrojenli kremlerle masaj yapılarak açılması tercih edilmektedir. Ancak bu tedavi seçeneği ile tedavi süresi uzayabilmektedir. Yapışıklığın cerrahi olarak açıldıktan sonra lokal östrojenli krem kullanımıyla tekrar etme oranı daha düşük olmakta ve tedavi süresi kısalmaktadır. Böylece labial yapışıklığa bağlı gelişebilecek olan idrar yolu enfeksiyonu gibi komplikasyon oranı azaltılabilir ve tedavi süresi kısaldığı için hasta ve ailenin tedaviye uyum sağlaması daha kolay olabilir diye düşünmekteyiz

The Surgical Together Medical Treatment of Labial Adhesions in Prepubertal Girls

OBJECTIVE: Labial fusion is a pathological condition seen mostly in prepubertal girls, claimed to be caused by low blood levels of estrogen and following inflammation. It is generally asymptomatic, however the adherence of labia minora may cause retention of urine leading to bacterial colonization and eventually causing urinary symptoms. The first choice of treatment is suggested as estrogen ointment. We aimed to investigate the success of surgical treatment together medical treatment with or without medical estrogen ointment before. MATERIALS and METHODS: Retrospective evaluation of 22 symptomatic with labial fusion patients who were admitted directly to our clinic or who were consulted following medical therapy by other clinics was made by means of the chart reviews. Mean age was 31 months. Labial adhesions were separated sharply by the help of a curved homeostatic clamp under local anaesthesia direction of anteroposterior. Following release of adhesion, estrogen ointment was applied topically. RESULTS: Among 22 patients, 19 of them had no problem in the post-management period. However, for three patients, re-release of adhesions by the same method was necessary. For all patients, follow-up revealed uneventful results. CONCLUSION: The first option in management of labial fusion is generally topical application of estrogen ointment; however the period necessary for treatment is long lasting. Mechanical release of adhesions under local anesthesia followed by topical estrogen ointment seems to lower recurrence rate and shorten the time necessary for treatment. Therefore, we suggest this treatment protocol since the treatment option for labial fusion may decrease the complication rate and build patient cooperation more easily.

___

  • 1.
  • Nurzia MJ, Eickhorst KM, Ankem MK, Barone JG. The surgical treatment of labial adhesions in pre- pubertal girls. J Pediatr Adolesc Gynecol 2003;16:21- 3.
  • hastaların herhangi bir tedavi yapılmadan izlenmesi önerilmektedir 5,8. Bu çalışmalarda aynı zamanda vakaların %80'inin 1 yıl içerisinde kendiliğinden gerileyeceği de bildirilmektedir. 2.
  • Sanfilippo JS. Vulvovaginitis. In: Nelson WE, Behrman RE, Kliegman RM, editors, Nelson textbook of pediatrics, WB Saunders, Philadelphia, 1996: 1555. Yu WD, Liu SH, Hatch JD, Panossian V, Finerman GA. Effect of estrogen on cellular metabolism of the human anterior cruciate ligament. Clin Orthop Relat Res 1999;229-38.
  • Mayoglou L, Dulabon L, Martin-Alguacil N, Pfaff D, Schober J. Success of treatment modalities for labial fusion: a retrospective evaluation of topical and surgical treatments. J Pediatr Adolesc Gynecol 2009;22:247-50.
  • Muram D. Treatment of prepubertal girls with labial adhesions. J Pediatr Adolesc Gynecol 1999;12:67-70.
  • Tebruegge M, Misra I, Nerminathan V. Is the topical application of oestrogen cream an effective intervention in girls suffering from labial adhesions? Arch Dis Child 2007;92:268-71.
  • Soyer T. Topical estrogen therapy in labial adhesions in children: therapeutic or prophylactic? J Pediatr Adolesc Gynecol 2007;20:241-4.
  • Omar HA: Management of labial adhesions in prepubertal girls. J Pediatr Adolesc Gynecol 2000;13:183-5.
  • potansiyel yan etkileri mevcuttur .4
  • Yrd. Doç. Dr. Sezen ÖZKISACIK
  • Adnan Menderes Üniversitesi Çocuk Cerrahisi
  • Anabilim Dalı, 09100 AYDIN
  • E-posta : sozkisacik@adu.edu.tr Tel
  • Fax : +90 256 2146495 Geliş Tarihi Kabul Tarihi : 26.04.2011
  • Biz labial yapışıklığın elle yada cerrahi olarak açılmasından sonra lokal östrojenli kremlerin kullanımıyla başarı oranının artacağına inanmaktayız. Böylece tedavi süresinin oldukça kısalacağına ve lokal östrojenli kremlere ve/veya kortikosteroid kullanıldıysa bunlara bağlı kısa ve uzun dönemdeki yan etkilerin görülme sıklığının azalacağına inanmaktayız. Tedavi süresi kısaldığı için labial yapışıklığa bağlı idrar yolu enfeksiyonu gelişimi riski de azaltılmış olacaktır.
  • Sonuç olarak, biz labial yapışıklıkların tedavisinin ne tek başına cerrahi ile ne de tek başına östrojenli ve/veya kortikosteroidli kremlerle yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. Labial yapışıklıkların cerrahi sonrası östrojenli kremlerin kullanılmasıyla tedavi başarısının daha fazla olacağını, tedavi süresinin de daha kısa olacağını ve buna bağlı olarakta hasta ve aile uyumunun daha iyi
Meandros Medical And Dental Journal-Cover
  • ISSN: 2149-9063
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Erkan Mor
Sayıdaki Diğer Makaleler

GERÇEK UMBİLİKAL KORD KİSTİ: OLGU SUNUMU

Selda Demircan SEZER, Mert KÜÇÜK, Hasan YÜKSEL, Ali Rıza ODABAŞI, Yasin DURMUŞ, Sezen ÖZKISACIK, Canten TATAROĞLU, Münevver TÜRKMEN

DYKE-DAVİDOFF-MASSON SENDROMU: OLGU SUNUMU

Turgay ERSOY, Meltem DURAKLI ULUKÖK

NON-SİROTİK PORTAL HİPERTANSİYONUN NADİR BİR NEDENİ: PRİMER ANTİFOSFOLİPİD SENDROMU

Turgay ULAŞ, Cemal BES, Emine GÜLTÜRK, Esat NAMAL, Fatma PAKSOY, Didem Gökçen GÜRBÜZ, Fatih BORLU

HUZUREVİNDEKİ YAŞLILARDA KRONİK HASTALIK SIKLIĞI ve İLAÇ KULLANIMLARI

Ayla ÜNSAL, Gökçe DEMİR, Ayden Çoban ÖZKAN, Gülşah Gürol ARSLAN

PSİKİYATRİK BULGULAR İLE PREZENTE OLAN HİPOGLİSEMİ İLE İLİŞKİLİ KORPUS KALLOSUM İNFARKTI: OLGU SUNUMU

Sibel GÜLER, Murat Serhat AYGÜN

MILLER- FISHER SENDROMU: BİR OLGU SUNUMU

Pamir GÜLEZ, Murat HIZARCIOĞLU, Aycan ÜNALP, Zuhal Önder SİVİŞ

PEDİATRİ KLİNİĞİNDEKİ HEMŞİRE VE DOKTORLARIN, MÜZİĞİN KLİNİKTE KULLANIMI HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ

Sebahat Altundağ DÜNDAR

RAT ALT EKSTREMİTE İSKEMİ-REPERFÜZYON MODELİNDE İSKEMİK ÖNKOŞULLAMA VE ARDKOŞULLAMANIN ERKEN DÖNEM ETKİLERİ

Tuğrul Ünsal GÜNEŞ, Muharrem İsmail DABAK, Tünay KURTOĞLU, Aslıhan KARUL, Erdem Ali ÖZKISACIK, Berent DİŞCİGİL

PUBERTE ÖNCESİ KIZLARDA LABİA MİNORA YAPIŞIKLIKLARININ CERRAHİ TEDAVİ İLE BERABER MEDİKAL TEDAVİSİ

Sezen ÖZKISACIK, Özge DURMAZ, Ali Onur ERDEM, Mustafa Harun GÜRSOY, Mesut YAZICI

ÜÇ YIL İÇİNDE OPERE EDİLEN 63 MANDİBULA FRAKTÜRÜ OLGUSUNUN RETROSPEKTİF ANALİZİ

Saime İRKÖREN, Nazan Şahin SİVRİOĞLU, Bilkur BULUT, Ali Murat SONEL, Ender CEYLAN