Doğal Afetlerin Zararlarının Finansmanında Kullanılan Afet Öncesi Finansal Araçlar

Çalışmada insanları fiziksel, sosyolojik ve ekonomik açıdan etkileyen doğal afetlerin finansmanında kullanılan finansal araçların analiz edilmesi amaçlanmıştır. Doğal afetlerle mücadelede hükümetler, afet öncesinde, esnasında ve sonrasında çeşitli mali araçlar kullanmaktadırlar. Çalışmada afet öncesi finansal araçların teorik yapısı incelendikten sonra Japonya, Meksika ve Türkiye’de uygulanan araçlar ve kurumlar irdelenmiştir. Afet öncesi finansal araçlar; afet rezerv fonu, afet sigortası, afet tahvilleri ve olağanüstü durum kredisinden oluşmaktadır. Finansal araçlar içerisinde en yaygın kullanılanı ve başarılı sonuçlar vereninin afet sigortaları olduğu tespit edilmiştir. Diğer araçların ise afet sigortasını destekleyici konumda bulundukları görülmüştür. Ayrıca doğal afetlerin daha sık meydana geldiği gelişmiş ülkelerde afet öncesi finansal araçların daha etkin kullanıldığı saptanmıştır.

___

  • Türkiye Sigorta Birliği (2014) Reasürans [Çevrimiçi], http://www.tsb.org.tr/reasurans.aspx?pageID=440, [Erişim: 17.11.2014].
  • Yang, D. (2008) “Coping with Disaster: The Impact of Hurricanes on International Financial Flows, 19702002”, The B.E. Journal of Economic Analysis & Policy, 8(1).