Osman Nuri Demir. Mâtürîdî’de İnsan Tasavvuru, İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 2020, 302 sayfa.

Modern Batı düşüncesinin kendi geleneğini eleştirel bir dille yorumladıktan sonra yeni bir bilgi ve varlık felsefesi inşa etmesi İslam coğrafyasında da yenilik arayışlarının başlamasına zemin teşkil etmiştir. Bu arayışlar İmam Mâtürîdî (ö. 333/944) ve Mâtürîdîlik eksenli yeni bir kelam dili ve anlayışı oluşturma teşebbüsünü gündeme getirmiş, bu durum da son dönemde hatırı sayılır bir literatürün ortaya çıkmasını sağlamıştır. Osman Nuri Demir’in 2019 yılında tamamladığı Mâtürîdî’de İnsan Tasavvuru başlıklı doktora tezinin gözden geçirilmiş ve kısmi tasarruflarda bulunularak 2020 yılında aynı adla yayımlanmış çalışması bu literatürün son örneklerinden biridir. Eser, Mâtürîdîlik üzerinden yeni bir kelami anlayış oluşturmayı denemesi hasebiyle incelenmeyi hak etmektedir. Burada, Demir’in eserinde belirlediği kapsam ve çerçeve, öne sürdüğü iddiaların tutarlılığı ve ulaşılan sonuçların yeterliliği değerlendirilecektir.

Osman Nuri Demir. Mâtürîdî’de İnsan Tasavvuru, İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Publishing, 2020, 302 pages.

The modern Western thought's constructing a new knowledge and philosophy of being after interpreting its own tradition with a critical language laid the groundwork for the search for innovation in the Islamic geography. These searches brought up the attempt to create a new theological language and understanding based on Imam Maturidi (d. 333/944) and Māturīdism, and this has led to the emergence of a considerable literature in the last period. The study of Osman Nuri Demir's doctoral thesis titled Human Imagination in Mâturîdî, which he completed in 2019, was revised and published in 2020 with the same name, with partial savings, is one of the latest examples of this literature. The work deserves to be examined because it tries to create a new theological understanding through Mâturîdism. Here, the scope and framework Demir has determined in his work, the consistency of the claims he has put forward, and the adequacy of the results will be evaluated.

___

  • Referans1 Osman Nuri Demir, Mâtürîdî’de İnsan Tasavvuru, (İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, 2020) Referans2 Osman Nuri Demir, Mâtürîdî’de İnsan Tasavvuru, (Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2019) Referans3 Ahmet Zeki İzgöer, İlyas Çelebi, “Beyâzîzâde Ahmed Efendi”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi (DİA), https://islamansiklopedisi.org.tr/beyazizade-ahmed-efendi (Erişim Tarihi: 23.11.2022)