Hadiste Sağlam Nüsha Oluşturma Çalışmaları Adlı Eser Üzerine Notlar

Akademik sahada sağlam nüsha oluşturmaya matuf metin tenkidini konu edinen çalışmalar bulunmaktadır. Ancak bu çalışmalar geniş yelpazeli olup muhaddislerin sağlam nüsha oluşturma faaliyetlerine teksif edilmemiştir. Mahmut Gurbet’in muhaddislerin sağlam nüsha oluşturma çabalarını konu edinen kitabı bu anlamda ilgi çekicidir. Giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşan eserin Giriş’inde konu, amaç, metot ve kaynakların yanı sıra kitapta etraflıca incelenmesi beklenen kavramlardan yalnızca “nüsha, sahîfe ve cüz” yüzeysel olarak ele alınmış, ayrıca Kur’ân’ın mushaf haline getirilip çoğaltılmasının sağlam hadis nüshası oluşturma faaliyetlerine ne tür bir katkıda bulunduğuna değinilmiştir. Birinci Bölüm’de Batıda ve İslâm âlemindeki metin tenkidi faaliyetleri işlenirken İkinci Bölüm’de sahâbe, mütekaddimûn ve müteahhirûn dönemlerinde sağlam hadis nüshası oluşturma gayretleri incelenmiştir. Üçüncü Bölüm’de ise muhaddislerin sağlam nüsha oluşturma yöntemiyle tarihçi ve edebiyatçıların yöntemleri kısaca karşılaştırılmıştır.

___

  • Gurbet, Mahmut. Hadiste Sağlam Nüsha Oluşturma Çalışmaları. Ankara: Mânâ Ajans Yayınları, 2019.
  • Humeyd, Abdülazîz. Târîhu’l-hatti’l-arabî abre’l-usûri’l-müteâkıbe. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 2017.
  • el-Irakî, Zeynüddîn Ebü’l-Fazl Abdürrahîm b. el-Hüseyin. Fethu’l-muğîs bi şerhi Elfiyyeti’l-hadîs (nşr. Mâhir Fahl). Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 2002.
  • el-Mağribî, Kadı Hüseyin b. Muhammed. el-Bedru’t-temmâm şerhu Bulûği’l-merâm (nşr. Ali Abdullah ez-Zeben). Dâru Hecr, 1994.
  • Mehdî li-dînillah Ahmed b. Yahya b. Murtazâ. el-Bahru’z-zehhâr el-câmi‘ li-mezâhibi ulemâi’l-emsâr. Sana: Dâru’l-Hikmeti’l-Yemâniyye, 1988.
  • Muhammed es-Sânî b. Ömer. Davâbitu’l-cerh ve’t-ta‘dîl inde’l-hâfız ez-Zehebî, Leeds: Mecelletü’l-Hikme, 2000.
  • en-Nevevî, Muhyiddîn Yahya b. Şeref. el-Mecmû‘ şerhu’l-Mühezzeb (nşr. Muhammed el-Mutî‘î). Cidde: Mektebetü’l-İrşâd, ts.
  • es-Sehâvî, Şemsüddîn Ebü’l-Hayr Muhammed b. Abdurrahman. Fethu’l-muğîs bi-şerhi Elfiyyeti’l-hadîs (nşr. Abdülkerîm el-Hudayr). Riyad: Mektebetü’l-Minhâc, 2003.