ÖRTÜLÜ KAZANÇ AKTARIMI YASAĞININ TK'YA TABİ ŞİRKETLER/ŞİRKETLER TOPLULUĞU VE SERPK İLE İLİŞKİSİ BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Örtülü kazanç aktarım yasağı, vergi ziyaına sebep olması dolayısıyla öncelikle transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı konulu olarak vergi mevzuatında düzenlenmiş, bilahare yatırımcı pay sahipleri bakımından önemi dolayısıyla sermaye piyasası kanunda özel olarak hükme bağlanmıştır. Ticaret Kanununa tabi şirketler bakımından bu konuda açık bir düzenleme bulunmamakla birlikte, şirketler topluluğunu düzenleyen hükümler arasında, hakimiyetin hukuka aykırı biçimde kullanılması üst başlığı altında esasen örtülü kazanç aktarımı niteliğindeki işlemlere, daha üst bir kavram olan bağlı şirketi kayba uğratacak işlemler başlığı altında yer verilmiştir. Hükümde, bağlı şirketi kayba uğratacak işlemlerin yıl içinde denkleştirilmesine ve denk bir istem hakkı tanınmasına imkan verilmek suretiyle, yasada bir ölçüde kaybın telafisi durumunda dava imkanı da bir ölçüde ortadan kaldırılmıştır. Mevcut düzenleme dolayısıyla ortaya çıkan temel sorun, TK'ya tabi şirketlerde örtülü kazanç aktarımının bunlarla sınırlı olup olmadığı, şirketler topluluğu dışında bu yasağın söz konusu olup olamayacağı, daha da önemlisi bağlı şirketin halka açık olması durumunda SerPK 21 hükmü ile TK 202 hükmünün nasıl ve hangi ölçü kapsamda uygulanacağı sorunu ortaya çıkmaktadır. Aşağıdaki makalede ana hatları ile bu sorunlar incelenmiş ve çözüm önerileri ele alınmıştır.

(Te Examination of the concealed gain transfer ban for the ompanies subject to the Commercial Code and its relation with the Capital Market Law)

Concealed gain transfer ban has been regulated firstly in the Tax Code as it causes loss of tax, then regulated peculiarly in the Capital Market Law because of its importance for investor shareholders. There isn't any explicit law concerning companies subject to the Commercial Code but under the provisions regulating company corporations, in the abuse of the dominance headline, the concealed gain transfer ban was actually included as transactions causing loss to the associated company. In the provision, it's possible to adjust and balance the loss caused to the associated company and a possibility for the associated company to claim an adjustment within the year, therefore the means for an action are restrcited or even removed. Hence, the main problem arising is whether the concealed gain transfers are limited with these for companies subject to the Commercial Code, whether this ban can be applicable to other companies but the company corporations, even more important how the art. 21 of the Capital Market Law will be applied if the associated company is public. In this study these problems are examined generally and some solutions are suggested.

___