FRANSA VE POLONYA’DA İŞSİZLİK ÖDENEKLERİ VE İŞSİZLİK SÜRESİ

Bu çalışma; Fransa ve Polonya’da işsizlik ödeneklerinin işsizlik süresine olan etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Bütün sosyal transferlerin iş gücü arzında bir etkisi olduğu var sayılmaktadır. Bu yüzden de AB’de farklı türde sosyal transferler için birçok politika ve reformlar uygulanmıştır. Ampirik analizler, 2006 –2009 ve 2011 –2014 periyodlarını içeren, Eurostat’tan alınan Gelir ve Yaşam Koşulları Anketi (GYKA) aylık panel veri seti ile gerçekleştirilmiştir. Hızlandırılmış başarısızlık süresi (AFT) modeli kullanılarak regresyon tahminleri yapılmıştır. Seçilen iki ülke için de elde edilen bulgular, her iki dönemde de işsizlik yardımı ödeneklerinin işsizlik süresini uzattığı yönündedir. Çalışmanın bulguları, iş arama teorisinin bir doğrulaması niteliğinde değerlendirilebilir. Bununla birlikte, sosyal transfer kaynaklarının verimsiz dağıldığı ve eğitim önemli alanlarda verimsiz yatırımların yapıldığı sonucundadır. Özellikle yaşlı çalışanlar için yatırımların kurslara ağırlık verilerek yeniden dağıtılması gerektiği çıkarılabilecek ilk politika önerileri arasındadır.

UNEMPLOYMENT BENEFITS AND UNEMPLOYMENT DURATION IN FRANCE AND POLAND

This research attempts to investigate the impact of the unemployment benefits on unemployment duration in France and Poland. It is assumed that all social transfers have effect on labor supply. Therefore, vast amount of policies and reforms have been taken at the EU level. Panel of Income and Living Conditions Survey (EU-SILC) data is taken from Eurostat to conduct the empirical analyses of monthly periods over 2006-09 and 2011-14. The estimation is conducted by applying Accelerated Failure Time (AFT) model. The empirical results indicate that in both countries receiving unemployment benefits prolongs unemployment duration in both periods. The findings may be validation for the job search theory and signaling for inefficient allocation of social transfer resources and suboptimal investment in areas like education. Especially, reallocation of investment in training toward old aged individuals may be the primary policy implication to be drawn.

___

  • Adamchik, V. (1999) The Effect of Unemployment Benefits on the Probability of Re‐employment in Poland. Oxford Bulletin of Economics and Statistics, 61(1), 95-108.
  • Alsasua, J., Bilbao‐Ubillos, J., and Olaskoaga, J. (2007) The EU integration process and the convergence of social protection benefits at national level. International Journal of Social Welfare, 16(4), 297-306.
  • Atkinson, A. B., and Micklewright, J. (1991) “Unemployment compensation and labor market transitions: a critical review”, Journal of Economic Literature, 29(4): 1679-1727.
  • Baguelin, O., and Remillon, D. (2014) “Unemployment insurance and management of the older workforce in a dual labor market: Evidence from France”, Labour Economics, (30) 245-264.