Au(III) için Ag(I) kullanılarak spektrofotometrik bir tayin yönteminin geliştirilmesi

Bu araştırmada m- ve p-fenilendiaminlerin tedavi amaçlı olarak da kullanılan Ag(I) ve Au(III) ile verdiği tepkimeler spektrofotometrik ve potansiyometrik yöntemler kullanılarak bir tayin yönteminin geliştirilmesi amaçlanmıştır. m- ve p-fenilendiamin karışımlarıyla Ag ve Au(III)’ün verdiği reaksiyonlar sonucunda kompleksleşme üzerinden yürüyen bir oksidasyon olduğu, bu oksidasyona bağlı olarak aminler arasında bir diazo bileşiği oluşurken Ag(I)’in elementel hale Au(III) ün ise Au(I) basamağına indirgendiği görülmüştür. Ayrıca Ag(I) ile aminlerin verdiği reaksiyonların oluşum koşulları incelenerek, reaksiyonun meydana geldiği pH aralığı, reaksiyonların oluşum süreleri ve bu metallerle aminlerin tam olarak reaksiyona girebilmesi için gerekli olan mol oranları bulunmuştur. Deney sonuçlarına göre Ag(I) ve Au(III)’ün aminlerle oluşturdukları oksidatif bağlanma ürünlerinin mol oranları belirlenmiştir. Ag(I)/(m+p)fenilendiamin=1 ; Au(III)/ (m+p)fenilendiamin= 1/2

___

Kirk-Othmer Encylopedia of Chemical Technology. IntersincPublished, Newyork. 1966, pp. 10:378, 380-384, 687.

Pourreza N, Rastegarzadeh S. Simultaneous Determinationof gold and palladium with 5-(p-dimethylaminobenzylidene)rhodanine by using the H-point standard addition method inmicellar media. Anal Chim Acta 2001; 437: 273-80.

Zuotao Z, Qiheng X. Colour reaction of gold with 5-(4-sodiumsulphonatephenylazo)-8-aminoquinoline and its analyticalapplication. Talanta 1992; 39: 409-13.

Das M, Patel KS, Mishra RK. Extraction of gold(III) withvarious amidines: Spectrophotometric determination of goldin low grade ores. Analysis 1989; 17:540-2.

Moustafa ME, Mabrouk HA, Dessouki HA, Amine SA.Spectrophotometric Microdetermination of copper(II),silver(I), and gold(III) using azastyrene schiff bases.Microchem J 1991; 44: 311-7.

Gowda HS, Ramappa PG. Spectrophotometric determinationof traces of gold with N-substituted phenothiazines. FreseniusZ Anal Chem 1976;280: 221-7.

Robertus R L Levin V. Spectrophotometric determination ofsilver(I) in nonaqueous solutions by oxidative coupling ofaromatic amines. Anal Chem 1968;40:2053-4.

Vogel AI. Quantitative Inorganic Analysis, 2nd edn. Longmans,London.1951.

Bailar JC, Emeléus HJ, Trotman-Dickenson AF. ComprehensiveInorganic Chemistry. Newyork-Pergamon, 1975.

Mori I, Tominaga H, Fujita Y, Matsuo T. New And sensitivespectrophotometric determination of gold(III) with N,Ndimethyl-p-phenylenediamine and potassium persulfate.Anal Lett 1997; 30: 953-61.

Fujita Y, Mori I, Matsuo T. Spectrophotometric determinationof gold(III) by an association complex formation betweengold-thiamine and phloxine. Anal Sci 1999; 15:1009-12.

Başer İ, İnanıcı Y. Boyarmadde Kimyası. Marmara UniversitesiYayınları. İstanbul. 1990; pp. 482:24-25, 53-54.

Bent RL, Dessloch JC, Duennbier FC, Fassett DW, GlassDB, James TH, Julian DB, Ruby WR, Snell JM, Sterner JH,Thirtle JR, Vittum PW, Weissberger A. Chemical constitution,electrochemical, photographic and allergenic properties ofp-amino-N-dialkyl-anilines. J Am Chem Soc 1951; 73:3100-25.

Dembinski D, Kurzawa M, Czerniak SA. Spectrophotometricmethod of the determination of gold (III) by using imipraminehydrochloride and promethazine hydrochloride. Pak J Sci IndRes 2003;46:230-4.
Marmara Pharmaceutical Journal-Cover
  • ISSN: 1309-0801
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

New-generation Jeffamine® D230 core amine, TRIS and carboxyl- terminated PAMAM dendrimers: Synthesis, characterization and the solubility application for a model NSAID drug Ibuprofen

ALİ SEROL ERTÜRK, Mustafa Ulvi GÜRBÜZ, METİN TÜLÜ

İlaç Formülasyonu Geliştirilmesinde Deney Tasarımı (DoE) Seçimi ve Kullanımı

Önder DEMİR, Buket AKSU, Yıldız ÖZSOY

Kan Kültürlerinden İzole Edilen Candida Türlerinin Flukonazol E Test Duyarlılıklarının CLSI Referans Mikrodilusyon Yöntemi ile Karşılaştırılması

Mehmet Veysel COŞKUN, İclal AĞAN, M. Hamidullah UYANIK, HAYRUNİSA HANCI, KEMALETTİN ÖZDEN

Investigation of inducible clindamycin resistance in methicillin resistant Staphylococcus aureus strains

HAYRUNİSA HANCI, Ahmet AYYILDIZ, Hakan İGAN

Development and validation of a reversed-phase HPLC method for the determination of lisinopril and gliclazide in pharmaceuticals

SEVİL ŞENKARDEŞ, Tuğçe ÖZAYDIN, TİMUÇİN UĞURLU, Ş. Güniz KÜÇÜKGÜZEL

The Effects of Preservation Methods of Grapevine Leaves on Total Phenols, Total Flavonoids and Antioxidant Activity

Nidal Amin JARADAT, Abdel Naser ZAID, Fatima HUSSEN, Iyad ALİ

Development and Validation of Liquid Chromatographic Method with DAD for the Quantification of Natamycin In Dairy Products

Özlem KARALOMLU, DİLEK BİLĞİÇ ALKAYA

Kozmetik Ürünlerin Göz İrritasyon Potansiyellerinin Değerlendirilmesinde Geleneksel ve Alternatif Yöntemler

Özge KÖSE, ÜLFET PINAR ERKEKOĞLU, SUNA SABUNCUOĞLU, Belma KOÇER GÜMÜŞEL

Synthesis and Antimicrobial Activity of Some Taurinamide Derivatives

ÖZLEM AKGÜL, İSMAİL ÖZTÜRK, ABDURRAHMAN AYGÜL, ŞAFAK ERMERTCAN

Cellular toxicity and biological activities of honey bee (Apis mellifera L.) venom

YAŞAR GÜLMEZ, ALİ AYDIN, İLYAS CAN, ŞABAN TEKİN, Ercan CACAN