Aneurysm of extracranial internal carotid artery: A case report

42 yaşında erkek hasta hastanemize sol boyun bölgesinde yerleşim gösteren pulsatil bir kitle ile gönderildi. Hasta kliniğimize gönderilmeden önceki dönemde başka bir merkezde reaktif servikal lenfadenopati nedeniyle 3 ay süreyle takip ve tedavi edilmiş. Ekstrakraniyal internal karotis arter anevrizması tanısı manyetik rezonans anjiyografi ve dijital substriksiyon anjiyografi ile konuldu. Anevrizma rezeksiyonu ve ters çevrilmiş safen ven interpozisyonu uygulanarak açık cerrahi onarım yapıldı. Ekstrakraniyal internal karotis arter anevrizmaları nadir görülen patolojiler olup halen tanı ve tedavilerinde bir takım zorluklar yaşanmaktadır. Nadir olarak rastlanan bu patolojilerin ayırıcı tanıda akılda tutulması hem tanının kolaylaşmasına hem de anevrizmaya bağlı gelişebilecek serebral tromboembolism gibi birtakım komplikasyonların engellenmesine sebep olacaktır. Cerrahi onarım bu hastaların tedavilerinde hala altın standart olarak yerini korumaktadır. Bu olgu sunumunda, tesadüfen tanısı konmuş bir ekstrakraniyal internal karotis arter anevrizma vakası sunulmuştur.

Ekstrakranıyal ınternal karotıs arter anevrızması: Olgu sunumu

A 42 year old man was referred to our hospital with a pulsatile left neck mass which had been diagnosed and treated as a reactive cervical lymphadenopathy for 3 months before referral. Diagnosis of an extracranial aneurysm of the left proximal internal carotid artery was made by magnetic resonance imaging angiography and digital subtraction angiography. Open surgical repair was performed by resection of the aneurysm and interposition of a reversed segment saphenous vein graft. Extracranial carotid artery aneurysms are uncommon pathologies and still challenging to diagnosis and treatment strategy. Awareness of this rare pathology in the differential diagnosis of head and neck masses would facilitate the diagnosis and prevent complications like cerebral thromboembolism. Surgical treatment is still regarded as a gold standard in the treatment of these cases. In this report, we presented a patient with an incidentally diagnosed aneurysm of extracranial internal carotid artery.

___

  • 1.El-Sabrout R, Cooley DA. Extracranial carotid artery asneurysms: Texas Heart Institute experience. J Vasc Surg 2000:31:702-712
  • 2.Rosset E, Albertini JN, Magnan PE, Ede B, Thomassin JM, Branchereau A. Surgical treatment of extracranial internal carotid artery aneurysms. J Vasc Surg. 2000; 31: 713-723.
  • 3.Karas DE, Sawin RS, Sie KC. Pseudoaneursym of the external carotid artery after tonsillectomy. A rare complication. Arch Otolaryngol Head Neck Surg1997; 123: 345-457.
  • 4.Zhou W, Lin PH, Bush RL, et al.Carotid artery aneurysm: evolution of management over two decades. J Vasc Surg. 2006; 43: 493-496.
  • 5.Hertzer NR. Extracranial carotid aneurysms: a new look at an old problem. J Vasc Surg. 2000; 31: 823-825.
Marmara Medical Journal-Cover
  • ISSN: 1019-1941
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1988
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Müllerian duct cyst with ipsilateral renal agenesis: MRI findings

Esra Meltem Kayahan ULU, Ceyla BAŞARN, Fuldem Yıldırım DÖNMEZ, Zeynep GÜVENÇ, Bahar GÜNER, Mehmet COŞKUN

Tourettism in a 73 year-old man after coronary artery by-pass surgery

VOLKAN TOPÇUOĞLU, Ayşe Rodopman ARMAN, Çağrı YAZGAN, Alper ARMAN, Aylan Gımzal GÜNENTÜR, Duygu Şahin BİÇER

KORONER ARTER BYPASS CERRAHİSİNDEN SONRA 73 YAŞINDAKİ BİR ERKEK HASTADA TOURETTİZM

Volkan TOPÇUOĞLU, Ayşe RODOPMAN ARMAN, Çağrı YAZGAN, Alper ARMAN, Aylan GIMZAL GÖNENTÜR, Duygu ŞAHİN BİÇER

Kavernöz hemanjioma bağlı orbital apex sendromu

Tolga ÖZDEMİRKIRAN, Ümit TAHTACI, Mehmet ÇELEBİSOY

ÜLSERATİF KOLİTTE DİVERTİKÜLOZİS PREVALANSI

Oya YÖNAL, Özlen ATUĞ, Yeşim ÖZEN ALAHDAB, Hulya ÖVER HAMZAOGLU

KAVERNÖZ HEMANJİOMA BAĞLI ORBİTAL APEX SENDROMU

Tolga ÖZDEMİRKIRAN, Ümit TAHTACI, Mehmet ÇELEBİSOY

ACE I/D VE ANJİYOTENSİNOJEN M235T POLİMORFİZMLERİNİN BELİRLENMESİNDE KONVANSİYONEL PZR VE EŞZAMANLI PZR YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Ebru ALP, Sevda MENEVŞE

Diagnosis, treatment, radiologic and pathologic findings of splenic angiosarcoma; a case report

Özgür EKİNCİ, Özlem OKUR, FİKRET AKSOY, GÖKHAN DEMİRAL, Taner EVCİMİK, Haydar YALMAN, Rafet YİĞİTBAŞI

6 yıllık radikal sistektomi deneyimimiz

Cevdet KAYA, Orhan KOCA, Muzaffer Oğuz KELEŞ, Gülhan YILMAZ, Metin ÖZTÜRK, Hüseyin KANBEROĞLU, M. İhsan KARAMAN

AYNI TARAFTA RENAL AGENEZİNİN EŞLİK ETTİĞİ MULLERIAN KANAL KİSTİ: MRG BULGULARI

Esra KAYAHAN ULU, Ceyla BAŞARAN, Fuldem YILDIRIM DÖNMEZ, Zeynep GÜVENÇ, Bahar GÜNER, Mehmet COŞKUN