ACİL SERVİSE BAŞVURAN HASTALARDA İNTRAVENÖZ OPİOİD UYGULAMASININ AKUT KARIN VE PERİTONEAL İRRİTASYON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Amaç: Önemli tanısal bulgu ve semptomlarda opioidlerin muhtemel negatif etkileri olacağı hakkındaki endişeler bu etkili analjeziğin karın ağrısı olan hastalarda kullanımını sınırlandırmıştır. Bu çalışmada, istatistiksel bir yaklaşım ile acil servise non- travmatik akut karın ağrısı ile başvuran hastalarda bu tedavinin uygulanıp uygulanamayacağını araştırdık. Yöntem: Hazrat Rasul-e- Akram hastanesinde ameliyat olmak için hazırlanan beş yaş veya daha üzeri 118 hasta ile bir randomize klinik çalışma planlanmıştır. Çift kör, randomize çalışmada ağrı, hassasiyet ve rebound hassasiyet oranları morfin ve plasebo uygulamasından önce ve sonra tespit edilmiştir. Bulgular: Hastalara 0.1mg/kg morfin uygulanmasından sonra hassasiyet ve rebound hassasiyet Rakamsal Skala Ortalaması ( Numeric Scale Mean) düşmüştür ancak bu istatistiksel olarak anlamlı değildir. Rebound hassasiyetin aksine (Pv=0.07) , hassasiyet ve ağrı Rakamsal Skala Ortalaması (Numeric Scale Mean) belirgin olarak düşmüştür ve bu istatistiksel olarak anlamlıdır. (Pv=0.00, Pv=0.00). Ancak, hassasiyet ve rebound hassasiyet istatistiki olarak belirgin bir fark göstermemiştir (Pv=1.00, Pv=0.06). Sonuç: Uygun bir ağrı kontrolu sağlamasına rağmen, morfin kullanmak periton irritasyonunun ana bulgularını suprese etmez. Bu yüzden non- travmatik akut karın ağrısında ilk izlenim olarak, non- travmatik karın ağrısı teşhisi konulan Acil Servis hastalarında başlangıç dozu olarak 0.1mg/kg morfin kullanılması tavsiye edilebilir.

-

-
Keywords:

-,

___

  • 1. Maingot's Abdominal Operation. 10th edition, Michael J. Zinner, Stanley W. Ashley, New York MacGrow-hill, 2003, Vol 1, Preoperative and Postoperative Management: 351.
  • 2. Emergency Medicine, a comprehensive study guide. Six edition, Judith E. Tintinalli, Gabor D. Kelen, J. Stephan Stapczynski, American College of Emergency Physicians. New York MacGrow-hill,2004: 500.
  • 3. Silen W. Cope's Early Diagnosis of the Acute Abdomen. 19th edition,William Silen, Zachary Cope. New York:Oxford University Press, 1996:6.
  • 4. Wilmore D M. ACS surgery principles and practice. 6th edition, William H. Pearce, Mitchell P. Fink, Nathaniel J. Soper, Gregory J. Jurkovich, John H. Pemberton, Larry P. Kaiser, Wiley W. Souba Webmd Prof Pub, February 2006,:226.
  • 5. American Collage of Emergency Physician. Clinical policy: eritical issues for the initial evaluation and management of patients presenting with a chief comlient of acute abdomen pain. Ann Emerg Med 2000;36:406.
  • 6. Tintinally J. Emergency medicine.5th edition, Judith E. Tintinalli, Gabor D. Kelen, J. Stephan Stapczynski, American College of Emergency Physicians, McGrawHill, Health Professions Division, New York. 2000: 497.
  • 7. Vermeulen B M. Influence of early pain relief on the accuracy of clinical and US findings in the decision to operate. Radiology 1999; 210:639-643.
  • 8. Zoltie N, Cust MP. Analgesia in the acute abdomen. Ann R Coll Surg Eng 1986;68:209-210.
  • 9. Kokki H, Lintula HV. Oxycodone vs placebo in children with undifferentiated abdominal pain: A randomized double blind clinical trial of the effect of analgesic accuracy. Arch pedant Med 2005;159:320-325.
Marmara Medical Journal-Cover
  • ISSN: 1019-1941
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1988
  • Yayıncı: Marmara Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Morphological study of the menisci of the knee joint in adult cadavers of the south indian population

B.W. MURLIMANJU, Narga NAIR, Shakuntala PAI, Mangala PAI, Chethan P, Chandni GUPTA

Üniversite öğrencilerinin ilaç/tıbbi ürün kullanımına yönelik tutumlarının değerlendirmesi

Dilek DEMİRCAN, Berk ÇANGA, Melek GÜN, Çağrı ÜNAL, İdris ÖNEM, Ahmet AKICI

RENAL TRANSİZYONEL HÜCRELİ KARSİNOM İÇİN OLASI SERUM BELİRTEÇLERİ: LİTERATÜRÜN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ İLE BİRLİKTE BİR OLGUNUN SUNUMU

Hüsnü TOKGÖZ, Özlem TÜRKSOY, Bülent EROL

GÜNEY HİNDİSTANLI YETİŞKİN KADAVRA POPÜLASYONUNDA DİZ EKLEMİ MENİSKÜSLERİNİN MORFOLOJİK DEĞERLENDİRİLMESİ

B.v. MURLİMANJU, Narga NAİR, Shakuntala PAİ, Mangala PAİ, Chethan P, Chandni GUPTA

Erkek cinsel işlev bozukluklarında aile hekimliği yaklaşımı

ÇİĞDEM GEREKLİOĞLU, İBRAHİM BAŞHAN, Ersin AKPINAR

A 45-year-old male with upper gastrointestinal bleeding after alcohol abuse

Vitorino M SANTOS, Maria S BARCELOS, Erika R N C OLIVERIRA, Bruno CS PAZ, Ana C A ALMAIDA

In-hospital mortality in patients with impaired fasting glucose and acute coronary syndromes

Mehmet UÇUCU, Fatma ALİBAZ ÖNER, Selen YURDAKUL, Mecdi ERGÜNEY

ERKEK PSÖDOHERMAFRODİTİZMİN NADİR BİR NEDENİ: 46 XY GONADAL DİSGENEZİ (SWYER SENDROMU)

Ayhan ABACI, TOLGA ÜNÜVAR, Özlem GİRAY, Ayfer ÜLGENALP, Ece BÖBER, Derya ERÇAL, Atilla BÜYÜKGEBİZ

KARPAL TÜNEL SENDROMU: YÜKSEK REZOLÜSYONLU USG’NİN TANISAL DEĞERİ NEDİR?

Özgür SARICA, Arda KAYHAN, Enis ÖZTÜRK, Sibel BAYRAMOĞLU, Nurten TURAN GÜNER, Fatma ÖZTORA

ACİL SERVİSE BAŞVURAN HASTALARDA İNTRAVENÖZ OPİOİD UYGULAMASININ AKUT KARIN VE PERİTONEAL İRRİTASYON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Payman MOHARRAMZADEH, Samad VAHDATİ