Türkiye’de Pleurotus ostreatus Üreticilerinin Karşılaştığı Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Kültür mantarı üretimi ve tüketimi dünyada olduğu gibi Türkiye’de de giderek artış göstermektedir. Kültür mantarı olarak ülkemizde üretimi ve tüketiminde artış görülen türlerden birisi de Pleurotus ostreatus (Jacq. ex. Fr.) Kum. (istiridye, kayın mantarı) türüdür. 1960 yılında Türkiye’de başlayan ve günümüzde önemli bir endüstri kolu olma yolunda ilerleyen kültür mantarının birçok sorunu bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, P. ostreatus mantarının üretiminde ve pazarlamasında karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik önerilerin irdelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Türkiye genelini temsil edecek şekilde gayeli olarak belirlenen 21 P. ostreatus üreticisi ile yüz yüze ve telefonda görüşme yoluyla anket yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; P. ostreatus üreticilerinin genel olarak en çok karşılaştıkları sorunlar enerji maliyetlerinin yüksek olması, mantar miselinin (tohumu) çok pahalı olması, sermaye ve eğitim olmaksızın işletme kurulumu, tüketicilerin kültür mantarı yeme alışkanlıklarının az olmasıdır. Bu sorunların çözümüne yönelik; enerji maliyetlerinin azaltılması, sermaye ve eğitim olmaksızın işletme kurulumuna izin verilmemesi, mantar miseli (tohumu) için ucuz ve yerli üretim olması, tüketicilerin kültür mantarı yeme alışkanlıklarını teşvik için tanıtım yapılması, konserve ve kurutma şeklinde satışa sunma uygulamalarının yaygınlaştırılması ve mantarın çabuk bozulma riskine karşı soğutucu reyonlar kurulması önerilebilir. Yapılan tüm değerlendirmeler göz önüne alındığında belirtilen birçok soruna karşı yapılması gerek ilk ve en önemli çözüm ise gerekli eğitimi ve sermayesi olmayan müteşebbislerin işletme kurulumuna izin verilmemesidir.

Problems and Solution Proposals of Pleurotus ostreatus Producer in Turkey

Cultivated mushrooms production and consumption in Turkey is increasing from past to present as in the world. Pleurotus ostrestus (Jacq. ex. Fr.) Kum. (oyster, beech mushroom) is one of the species that shows an increase in production and consumption in our country as a culture mushroom. Turkey began production of cultivated mushrooms in 1960 and it is now moving towards becoming major industries even though many new problems are emerging day by day. The aim of this study is to investigate the problems encountered in the production and marketing of P. ostreatus mushrooms and to propose solutions to these problems. For this purpose, a survey was conducted face-to-face and telephone interviews with 21 enterprises producing P. ostreatus to represent the Turkey in general. According to the results obtained from the research; In general, the most common problems of P. ostreatus producers are high energy costs, very expensive mushroom mycelium (seed), and establishment of enterprises without capital and education, and low habits of consumers eating mushrooms. Against these problems, manufacturers; reducing energy costs, cheap and domestic production for mushroom mycelium (seed), not allowing establishment of enterprises without capital and education, promotion of this issue due to the consumers' eating habits of culture mushrooms, promotion of this matter, marketing in the form of canning and drying, the establishment of cooling departments against the risk of rapid deterioration of mushrooms as recommendations.  When all the evaluations are taken into consideration, the first and the most important solution to the many problems mentioned can be considered as not allowing entrepreneurs who do not have the necessary training and capital.

___

  • Aksu, Ş., ve Uygur, A. (2005). Bazı Kayın Mantarı (Pleurotus spp.) türlerinin organik olarak üretimi üzerinde araştırmalar. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 15 (2), 1-26.
  • Ananbeh, K., ve Almomany, A. (2005). Production of oyster mushroom Pleurotus ostreatus on olive cake agro waste. Dirasat Agricultural Sciences, 32, 64-70.Çat, A., Çomak, T., ve Çatal, M. (2018). İstiridye mantarının (Pleurotus ostreatus) tohumluk misel üretimi üzerine bir ön çalışma. Mediterranean Agricultural Sciences, 31 (1), 21–25.
  • Demir, H., ve Sönmez, İ. (2011). Antalya’nın Korkuteli ilçesinde kültür mantarı (agaricus bisporus) yetiştiriciliğinin mevcut durumu, sorunları ve bazı çözüm önerileri. Uluslararası Katılımlı I. Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı, (ss. 2431-2439).
  • Eira, F. (2003). Cultivo do cogumelo medicinal. Editora Aprenda Fácil, Viçosa, (in Portuguese).
  • Erkel, İ. (2004). Kocaeli ve çevresinde mantar üretim potansiyelinin saptanması, Türkiye VII. Yemeklik Mantar Kongresi, (ss. 21-29). Antalya, Türkiye.
  • Esen N. C., ve Dernek, Z. (2008). Alternatif besin mantar üretim ve tüketiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. VIII. Türkiye Tarım Ekonomisi Kongresi, (ss. 164-175).
  • Kibar, B., Akdeniz Duran, H., ve Peker, A. (2016). Pleurotus osteratus yetiştiriciliğinde katkı maddesi olarak mısır silajının kullanımı Uluslararası Tarım Ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 2 (1), 10–17.
  • Li, X., Pang, Y., ve Zhang, R. (2001). Compositional changes of cottonseed hull substrate during P. ostreatus growth and the effects on the feeding value of the spent substrate. Bioresource Technology, 80 (2), 157-161.
  • Mandeel, Q. A., Al-Laith, A. A., ve Mohamed, S. A. (2005). Cultivation of oyster mushrooms (Pleurotus spp.) on various lignocellulosic wastes, World Journal of Microbiology and Biotechnology, 21 (4), .601-607.
  • Moda, E. M., Horii, J., ve Spoto, M. H. F. (2005). Edible mushroom Pleurotus sajor-caju production on washed and supplemented sugarcane bagasse. Scientia Agricola, 62 (2), 127-132.
  • Olake, J. K., Adebayo, E. A. (2015). Effectiveness of immunotherapies from oyster mushroom (Pleurotus species) in the management of immunocompromised patients. International Journal of Immunology, 3 (2-1), 8-20.
  • Özçatalbaş, O., Eker, N., Özenalp, S. (2004). Korkuteli’nde mantar üretim sektörü, sorunları ve çözüm önerileri. Türkiye VII. Yemeklik Mantar Kongresi (ss. 14-20). Antalya, Türkiye.
  • Paksoy, M., ve Aksüt, M. (2012). Mantar tüketimi ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi: Kahramanmaraş ili örneği. IX. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi. Denizli, Türkiye.
  • Pekşen, A. (2014). Türkiye’de kültür mantarı yetiştiriciliği. Yemeklik Kültür Mantarı Çalıştayı (ss. 19-23). Antalya, Türkiye.
  • Ragunathan, R., ve Swaminathan, K. (2003). Nutritional status of Pleurotus spp. grown on various agro-wastes. Food Chemistry, 80(3), 371-375.
  • Rizki, M., ve Tamai, Y. (2011). Effects of different nitrogen rich substrates and their combination to the yield performance of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus). World Journal of Microbiology and Biotechnology, 27(7), 1695-1702.
  • Sanchez, C. (2010). Cultivation of Pleurotus ostreatus and other edible mushrooms. Applied Microbiology and Biotechnology, 85:1321–1337.
  • Yildiz, S., Yildiz, Ü. C., Gezer, E. D., & Temiz, A. (2002). Some lignocellulosic wastes used as raw material in cultivation of the Pleurotus ostreatus culture mushroom. Process Biochemistry, 38 (3), 301-306.
MANTAR DERGİSİ-Cover
  • ISSN: 2147-6845
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Halojen Isıtıcılı Kurutucuda Kurutma Sıcaklığının Beyaz Şapkalı Mantarının (Agaricus bisporus) Kuruma Süresi ve Rehidrasyon Oranına Etkisi

Elif Sena KIRMIZIKAYA, İnci ÇINAR

Ege Bölgesindeki Domates Patojeni Fusarium oxysporum’un Vejetatif Uyumluluk Gruplarının Belirlenmesi İle Genetik Çeşitliliğ Saptanması

Tanay UZGAN, Yiğit TERZİ, Füsun Bahriye UÇAR

Fungusların tek isimle isimlendirilmesi ve 2011’den bu yana özellikle Türkiye’deki yansımaları

Ahmet ASAN, Gülay GİRAY, Rasime DEMİREL, Halide AYDOĞDU

Yenebilir Doğa Mantarlarının Bazı Fiziksel ve Fizikokimyasal Özellikleri ile Mineral Madde İçeriklerinin Belirlenmesi

Sanem BULAM, Nebahat Şule ÜSTÜN, Aysun PEKŞEN

İstiridye Mantarının (Pleurotus ostreatus) Bazı Biyoteknik Özellikleri ve Kurutma Karakteristiklerinin Belirlenmesi*

Fatih BAYDAŞ, Ebubekir ALTUNTAŞ

Butyriboletus fuscoroseus; Türkiye Mikotası için Yeni Bir Boletoid Makrofungus Kaydı

Hakan ALLİ, İsmail ŞEN, Roni Aran ADIBELLİ

Moleküler Karakterizasyonla Türkiye ve Asya’dan Yeni Bir Makromantar Kaydı: Xerocomellus redeuilhii (Boletales, Basidiomycota)

Fuat BOZOK, Boris ASSYOV, Hatıra TAŞKIN, Saadet BÜYÜKALACA

Hericium erinaceus (Bull.) Pers. İçin Yüksek Verimli Hibrit Bireylerin Belirlenmesi

Erbil KALMIŞ, Mehmet ATMACA, Fatih KALYONCU

Tricholoma anatolicum ve Tricholoma caligatum’un Morfolojik ve Moleküler Yönden Karşılaştırılması

Meryem BOZKURT, Şenay İLBAN, Sinan AKTAŞ, Tuna UYSAL

Nemlendirme Sıvısı Olarak Kullanılan Alternatif Endüstriyel Atıkların Bazı Makrofungusların Misel Gelişimi Ve Ligninolitik Enzim Aktiviteleri Üzerine Etkisi

Bahar Gülce KORKMAZ, Göksu CEYLAN, İbrahim SARI, Burak Nuri ACAR, Mustafa YAMAÇ