Engelli Üniversite Öğrencilerinin Eğitim Yaşamındaki Sorunları: Konya Örneği

Engelli bireyler gündelik yaşamlarını devam ettirirken birçok sorunla karşılaşmaktadır. Engelli bireylerin sorun yaşadıkları alanlardan biri de eğitim alanıdır. Eğitim, tıpkı diğer bireylerin olduğu gibi engelli bireylerin de temel haklarından biridir. Bu haktan faydalanma sürecinde yaşadıkların sorunların ortaya konması, yaşanan sorunlara çözüm üretilebilmesi açısından önemlidir. Bu araştırmada engelli öğrencilerin üniversite eğitimi sürecinde karşılaştıkları sorunların belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında Konya İlinde eğitim veren Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesine kayıtlı 15 (5 görme, 5 işitme ve 5 ortopedik) engelli öğrenciye ulaşılmış ve bu öğrencilerle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerde, araştırmacı tarafından hazırlanan görüşme formu kullanılmıştır. İki aşamalı olarak gerçekleştirilen görüşmede, ilk aşamada engelli öğrencilerin sosyo-demografik özelliklerini ortaya koyacak sorulara cevap aranmış ikinci aşamada ise araştırmanın amacına yönelik hazırlanan soruların cevapları aranmıştır. Yapılan bu görüşmeler yaklaşık 15-45 dakika arasında sürmüş olup her bir görüşme için öğrencilerin izni doğrultusunda ses kayıt cihazı ile kayıt yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda engelli üniversite öğrencilerinin eğitim süreçlerinde bir çok sorunla karşılaştıkları ve eğitim sürecindeki ihtiyaçlarının üniversiteler tarafından yeterince karşılanmadığı görülmüştür. 

Problems of Disabled University Students During Their Educational Life: Konya Sample

The aim of this study is to reveal the problems faced by disabled individuals who are studying in state universities (Necmettin Erbakan University, Selcuk University) within the borders of Konya Province. This research is a qualitative research and was completed by using semistructured interview technique. The population of the study consisted of visual, hearing and orthopedically impaired students who were continuing their education in Selçuk University and Necmettin Erbakan University. The sample of the study consisted of 5 visual, 5 hearing and 5 orthopedic disabled students, representing the population. Interview questions were prepared by the researcher. Interviews were conducted face-to-face during the 30-minute period between April and May 2018. Verbal consent was obtained from the participants for voice recording. This research is limited to 15 disabled students attending state universities in Konya Province. The findings of the study showed that the problems faced by disabled individuals in their lives also continued during the university education period. The main problems of the students with disabilities can be listed as: the physical and architectural structural problems; the academicians and not disabled students who are the stakeholders of the education process; and problems of transportation and accommodation facilities of universities.

___

  • Akmeşe, P. P. (2018). “Yükseköğretim Kurumlarına Devam Eden Engelli Öğrenciler İle Engelli Personelin Sorunları ve Yükseköğretim Engelliler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği Hakkındaki Görüşlerinin İncelenmesi, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(64), s.214-232.
  • Duru, S. ve Duyan, V. (2017). “Engelli Çocuğa Sahip Ailelerde Toplumsal Cinsiyet Rolleri”, KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi, 3(2), s.200-211.
  • Karakuş, Ö., Kalaycı Kırlıoğlu, H. İ., Kırlıoğlu, M. ve Başer, D. (2017). “Üniversitelerde Engelli Öğrencilerin Eğitim Alanında Karşılaştıkları Sorunlar: Selçuk Üniversitesi Örneği”, Journal of Human Sciences 14(3), s. 2577-2589.