MESLEKİ TÜKENMİŞLİĞE PROFESYONELLEŞMENİN ETKİSİ: MUHASEBE MESLEK MENSUPLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Örgütlerin ve işgörenlerin amaçlara ulaşmasını olumsuz biçimde etkileyen bir mesleki tehlike olarak tükenmişlik, görevin ve mesleğin gereklerinin aşırı talepkar olması ve buna karşılık sahip olunan enerji kaynaklarının bu talepleri karşılayamaması durumunda ortaya çıkan bir olgudur. Dolayısıyla bu olumsuz durumun ortaya çıkmasını güçlendiren ve engelleyen faktörlerin açığa çıkarılması önem arz etmektedir. Yapılan bu çalışmanın temel amacı, mesleki tükenmişliğe profesyonelleşmenin etkisini incelemektir. Bu amaca yönelik olarak Rize ilindeki muhasebe bürolarında çalışan 98 meslek mensubundan veriler toplanmıştır. Araştırmanın hipotezleri yapısal eşitlik modeli ile test edilmiştir. Araştırma sonuçları; profesyonelleşmenin kural ve yönetmelikler boyutunun duygusal tükenmeyi, bilgi tabanının ise duyarsızlaşmayı artırdığını; toplumsal önemin duygusal tükenmeyi ve yakından denetim ve mesleki örgütlenmenin ise hem duygusal tükenmeyi hem de duyarsızlaşmayı, görev bağımsızlığının ve kişisel üstünlüğün ise kişisel başarısızlığı azalttığını ortaya koymuştur. Dolayısıyla profesyonelleşme, mesleki tükenmişliğin dinamikleri üzerinde farklı etkilere sahip bir öncül olarak ortaya çıkmıştır.

THE EFFECT OF PROFESSIONALISM ON OCCUPATIONAL BURNOUT: A STUDY ON ACCOUNTANTS

Burnout as an occupational hazard that adversely affects accomplishing the goals of organizations and employees is an arising phenomenon when employees’ energy resources cannot meet excess needs of task and occupation. Therefore, it is important to reveal the factors that strengthen and prevent burnout. The purpose of current paper is to examine the effect of professionalism on occupational burnout. The data were collected from 98 accountants working in the accounting departments in Rize, Turkey. The hypotheses were tested using a structural equation model. Results of the study indicate that dimension of rules and regulations of professionalism increases emotional exhaustion; knowledge base increases depersonalization; societal impact reduces emotional exhaustion; closeness of supervision and occupational organization reduce both emotional exhaustion and depersonalization; task independence and own superiority reduce personal failure. Therefore, professionalism is an important antecedent that has both positive and negative effects on the dynamics of occupational burnout.

___

Manas Journal of Social Studies-Cover
  • ISSN: 1694-7215
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

LİSE ÖĞRENCİLERİNİN MEDYA KAVRAMINA YÖNELİK ALGILARININ BELİRLENMESİ

AHMET NACİ ÇOKLAR, HAKKI BAĞCI

TÜRKİYE-TÜRK CUMHURİYETLERİ KÜLTÜREL İLİŞKİLERİNDE TELEVİZYON DİZİLERİ FAKTÖRÜ: KIRGIZİSTAN ÖRNEĞİ

PINAR ÖZGÖKBEL BİLİS, Ali Emre BİLİS, Meerim SYDYGALİEVA

ZİHİN ENGELLİ ÇOCUĞU OLAN AİLELERİN YAŞAM DOYUMLARI, İYİMSERLİK VE PSİKOLOJİK BELİRTİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Selahattin AVŞAROĞLU, Hülya OKUTAN

THE EFFECT OF EMPOWERMENT ON EMPLOYEES’ JOB SATISFACTION: A RESEARCH ON KONYA INDUSTRIAL ZONE

MEHMET ULUTAŞ

TURİZMDE KÜRESEL ETİK KODLARIN UYGULANMA DÜZEYLERİ: TURİZM EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

CENK MURAT KOÇOĞLU, MUHARREM AVCI

THE SENSE of COMMUNITY at UNDERGRADUATE SCHOOL STUDENTS (Mugla Sıtkı Kocman University)

SAADET KURU ÇETİN, K Funda NAYİR

KİŞİLERARASI DUYARLILIK İLE İNTERNET BAĞIMLILIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

GAZANFER ANLI

KADINLARDA ÇOCUKLUK DÖNEMİ MUTLULUK ANILARI İLE EBEVEYNLİK ROLLERİNE İLİŞKİN KENDİLİK ALGISI

HASAN YILMAZ, Müjgan ÜLKER

TÜRKİYE’DE DÖVİZ KURLARINI ETKİLEYEN MAKROEKONOMİK GÖSTERGELERİN BELİRLENMESİ: MARS YÖNTEMİ İLE BİR İNCELEME

Mustafa Tevfik KARTAL, SERPİL KILIÇ DEPREN, Özer DEPREN

GİRİŞİMCİLİK NİYETİ İLE DUYGUSAL ZEKÂ VE BAZI SOSYO-DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER ARASINDAKİ İLİŞKİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

İBRAHİM DURAK