Tıpta uzmanlık sınavına hazırlanan tıp öğrencileri ve doktorlarda depresyon ve ilaç kullanımı

Amaç: Bu araştırma “Tıpta Uzmanlık Sınavı”na TUS hazırlanan tıp fakültesi öğrencisi ve pratisyen hekimlerde depresyon görülme sıklığını ve bu kişilerin sinir sistemi uyarıcıları, andepresanlar ve vitamin kullanıp kullanmadıklarını araştırmak için yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma e-anket uygulanarak yapılmıştır. Toplam olarak 210 katılımcıya Beck Depresyon Ölçeği testi uygulanmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların % 13.8’inde sınırda klinik depresyon, % 17.1’inde orta derecede depresyon, % 4.3’ünde şiddetli depresyon saptanmıştır. Tıp fakültesinden mezun olup daha önce TUS’a girmiş olan grupta depresyon oranı istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksektir % 69 . Kişilerin vitamin, amfetamin ya da antidepresif ilaçları daha önce kullanmış ya da halen kullanmakta olup olmadıkları araştırılmıştır. TUS’a hazırlık nedeniyle ilaç kullanma deneyimi yaşayanlar vitaminler için % 47.6, amfetamin için % 19, antidepresif ilaçlar için % 23,3 olarak bulunmuştur. Tıp fakültesinden mezun olup daha önce TUS’a girmiş ve tekrar girmek için çalışmaya devam eden grupta amfetamin ve antidepresif ilaç kullanımı dönem 5 ve 6 öğrencilerine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Çalışmada TUS’a hazırlanmanın depresyonu tetiklediği ve ilaç kullanımını arttırdığına ilişkin ipuçları elde edilmiştir.

Depression and drug use among medical students and physicians who are studying for the specialty training acceptance examination

Aim: This study aimed to search depression and its relation with using central nervous system stimulants, antidepressant drugs and vitamins among the medical students and young physicians who were studying for the acceptance examination for medical specialty training. Methods: In this study e- questionnaire was used The participants were 210 medical students and graduates. Participants were given the Beck Depression Inventory equestionnaire. Results: Out of 210 participants 13.8 % had borderline, 17.1 % had mild and 4.3 % had severe depression. Depression was statistically significant among the graduate group. As a total, the drug use experience were 47.6 % for vitamins, 19 % for amphetamines and 23,3 % for antidepressant drugs. The use of amphetamine and antidepressant drugs were significantly high in the graduate group. Conclusion: This study indicated evidences that the medical students and graduate physicians who are studying for the acceptance examination for medical specialty training are under the risk of depression.

___

  • 1. Tomoda A, Mori K, Kimura M, Takahashi T, Kitamura T. One-year prevalence and incidence of depression among first-year university students in Japan: A preliminary study. Psychiatry Clin Neurosci 2000; 54(5): 583-588.
  • 2. Remick RA Diagnosis and management of depression in primary care: A clinical update and review. CMAJ 2002; 167(11): 1253-1260.
  • 3. İnanç N. Savaş HA, Tutkun H, Herken H, Savaş E. Gaziantep Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezinde Psikiyatrik Açıdan İncelenen Öğrencilerin Klinik ve Sosyodemografik Özellikleri, Anadolu Psikiyatri Dergisi 2004; 5:222-230.
  • 4. Aydın G, Demir A. ODTÜ Öğrencilerinde Depresif Belirtilerin Yaygınlığı, İnsan Bilimleri Dergisi 1989; 8:27-40.
  • 5. Aylaz R, Kaya B, Dere N, Karaca Z, Bal Y. Sağlık Yüksekokulu Öğrencileri Arasındaki Depresyon Sıklığı ve İlişkili Etkenler, Anatolian J of Psychiatry 2007; 8: 46- 51.
  • 6. Küey L, Üstün TB, Güleç C. Türkiye’de Ruhsal Bozukluklar Epidemiyolojisi Araştırmaları Üzerine Bir Gözden Geçirme Çalışması, Toplum ve Hekim 1987; 44:12-16.
  • 7. Öztürk O. Ruh Sağlığı ve Bozuklukları, 10. Baskı, Nobel Tıp Kitapevi, Ankara, 2004; 203-96.
  • 8. Aktürk Z, Dağdeviren N, Türe M, Tuğlu C. Birinci Basamak İçin Beck Depresyon Tarama Ölçeği’nin Türkçe Çeviriminin Geçerlik ve Güvenirliği, Türk Aile Hek. Derg. 2005; 9(3): 117-122.
  • 9. Hisli N. Beck Depresyon Envanterinin geçerliliği üzerine bir çalışma. Psikoloji Dergisi. 1988; 6:118-21.
  • 10. Tegin B Depresyonda bilişsel bozukluklar: Beck modeline göre bir inceleme. Yayınlanmamış doktora tezi. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara. 1980.