Demir eksikliği anemisi tablosu ile ortaya çıkan paroksismal nokturnal hemoglobinüri: Olgu sunumu

Paroksismal nokturnal hemoglobinüri PNH , periferik kanda sitopeni, tromboz ve hemolitik anemi ile ortaya çıkan nadir bir kemik iliği yetersizlik hastalığıdır. CD55 ve CD59 isimli iki glikozilfosfotidilinositol GPI çapası olan proteinlerin yokluğu nedeniyle kontrolsüz kompleman aktivasyonuna bağlı hemoliz ve diğer PNH bulguları ortaya çıkar. Erken tanı bu hastaların prognozu ve yönetiminde temeldir. Eculizumab, kronik kontrolsüz kompleman aktivasyonunu spesifik olarak inhibe eden ve terminal kompleman yolundaki C5’i hedef alan monoklonal antikordur. Çocuklarda ve erişkinlerde PNH tedavisi için onaylı ilk ve tek ilaçtır. Bu yazıda demir eksikliği anemisi tablosu ile başvuran ve Eculizumab ile başarılı şekilde tedavi edilmiş bir PNH olgu sunulmaktadır.

Paroxysmal nocturnal hemoglobinuria presented like iron deficiency anemia: A case report

Paroxysmal nocturnal hemoglobinuria PNH is a rare bone marrow failure disorder that manifests with hemolytic anemia,thrombosis,and peripheral cytopenias. The absence of two glycosylphosphatidylinositol GPI -anchored proteins, CD55 and CD59,- leads to uncontrolled complement activation that accounts for hemolysis and other PNH manifestatitions. Hence, early diagnosis is essential for improved patient management and prognosis.Eculizumab specifically inhibits chronic, uncontrolled complement activation and is a monoclonal antibody targeting C5 within terminal complement pathway. Eculizumab is the first and only approved treatment for PNH adults and children. We herein presenting a case presented with iron deficiency anemia, diagnosed as PNH and treated with Eculizumab.

___

  • Hill A,Ridley SH,Esser D et al. Protection of erythrocytes from human complement-medi- ated lysis by membrane-targeted recombinant soluble CD59: a new approach to PNH thera- py.Blood 2006, 107:2131-2137.
  • Hillmen P,Lewis SM,Bessler M et al.Natural history of paroxysmal nocturnal hemoglobinu- ria.N Eng J Med.1995, 333:1253-1258.
  • Brodsky R.Paroxysmal nocturnal hemoglobinu- ria.Blood 2014,124:2804-2811.
  • Socie G,Mary JY, de Gramont A et al.Paroxys- mal nocturnal haemoglobinuria:long-term fol- low-up and prognostic factors.French Society of Haematology. Lancet 1996, 348:573-577.
  • Heitlinger E.Learning from over 25 years of PNH experience:The era of targeted comple- ment inhibition. Blood Reviews 2013, 27:S1-6.
  • Rachidi S,Musallam K,Taher A.A closer look of paroxysmal nocturnal hemoglobinuria. Europen Journal of Internal Medicine.2010, 21:260-267.
  • Yenerel MN, Nalçacı M, Atamer T, Pekçelen Y. “Paroksismal noktürnal hemoglobinürili 11 hastanın klinik ve hematolojik yönlerinin incelenmesi.” Klinik Gelişim Dergisi 2000; 13:100-103.
Maltepe Tıp Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Maltepe Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Gebelikte mide kanseri: Olgu sunumu

Feride Sinem AKGÜN, Fatih Öner KAYA, Gülbüz SEZGİN, Uğur DEVECİ, Neşe YENER, Erdin İLTER, Manuk Norayık MANUKYAN, Orhan TÜRKEN

Retroperitoneal schwannom

Oğuzhan PARLAKKILIÇ, İnanç YILMAZ, Abdullah AÇIKGÖZ, Fatih Osman KURTULUŞ

Peniste kurşun yaralanması: Olgu sunumu

Basri ÇAKIROĞLU, Aydın GÖZÜ, Orhun SİNANOĞLU

Atipik radyolojik tutulumla giden hızlı ilerleyişli nadir bir subakut sklerozan panensefalit olgusu

Semih AYTA, Begüm Şirin KOÇ, Miraç Ayşen ÇAKMAK, H.nilgün Selçuk DURU, Murat ELEVLİ

Aort koarktasyonu

Nilüfer Ekşi DURAN, Yetkin KORKMAZ, Feyza Ballı KURT, Serdar Mustafa YILMAZER, Bekir Yılmaz CİNGÖZBAY

Cerrahi girişimler ve immünsüpresyon

Zeliha ÖZER, Onur SELVİ

Spondilodiskiti taklit eden SAPHO sendromu: Olgu sunumu

Nurdan KOTEVOĞLU, Betül TOYGAR, Rahmi ÇUBUK, Hayal AHMETOĞLU, Selin CİLLİ, Adil ÖNCEL

Böbrek toplayıcı sistemindeki yabancı cisim ve taşların perkütan nefrolitotomi yöntemiyle başarılı şekilde çıkarılması: Olgu sunumu

Abdullah AÇIKGÖZ, İnanç YILMAZ, Oğuzhan PARLAKKILIÇ, Fatih Osman KURTULUŞ

Desfluranın sigara içen koroner arter bypass hastalarında solunum mekaniklerine etkisi

Taner Şerif KÜÇÜKCERİT, Tülay ÖRKİ, Atakan ERKILINÇ, Rezan YALTIRIK, Halide OĞUŞ, Füsun GÜZELMERİÇ, Tuncer KOÇAK

Açık kalp ameliyatında anestezi indüksiyonu sırasında roküronyum'a bağlı gelişen alerjik reaksiyon

Tülay ÖRKİ, Halide OĞUŞ, Rezzan YALTIRIK, Atakan ERKILINÇ, Deniz AVAN, Yücel ÖZEN, Tuncer KOÇAK, Davut ÇEKMECELİOĞLU