Sağlık Turizmi Tahvilleri

Sağlık turizmi, bir ucu doğal kaynaklara, diğer ucu beşeri ve mali kaynaklara dayanan önemli bir turizm koludur. Türkiye’de sağlık turizminin gelişmesi ve genel turizmin gelişmesine yapacağı katkılar bu kaynakların planlanmasına bağlıdır. Bu makalede, sadece mali kaynaklar ekseninde bir öneri geliştirilmiş, diğer kaynak türleri ise dikkate alınmamıştır. Bu nedenle, Türkiye’de, sağlık turizmi sektörünün, sermaye piyasasının kurum ve kuralları içinde kalarak çıkartacağı “garantili-imtiyazlı tahviller” yoluyla nasıl gelişeceği ve böylece genel turizm sektörüne nasıl katkıda bulunacağı araştırılmaya çalışılmıştır. Garantili-imtiyazlı tahvillerin taraflara sağlayabileceği yararlar çok büyüktür: i)Hem garantili ve hem de imtiyazlı olmasından dolayı, bu tahvil çeşidi, ihracatçı şirketler açısından çok cazip bir borç para bulabilme aracıdır. ii)Tasarruflarını yüksek kazançla değerlendirmek isteyen yatırımcı için, gelir vergisinde indirim gibi çeşitli avantajlar sağlar. iii)Yatırım araçları arasında bir çeşitlilik ve seçenek ortamı sağlanacağı için sermaye piyasası, tasarrufların reel ekonomiye akıtılmasındaki aracılık görevini daha fazla yapabilecektir. iv)Devlet de, örneğin, tahvil yatırımcısı yurttaşından ya da kurum ve şirketlerden tahsil etmediği vergi miktarı kadar iradi olarak bu kesimlere bir gelir transferi yapmış ve onun refah düzeyine bir katkı sağlamış olabilecektir. v)Son olarak, yabancı sermayedarlar da, küreselleşme realitesine göre, sağlık turizmi tahvillerini yeni ve verimli bir “fırsat kapısı” olarak görme eğilimine girebileceklerdir.
Anahtar Kelimeler:

sağlık turizmi

Health Tourism Bonds

Health tourism, whose one point leans on natural resources and the other point leans on humanly and financial resources, is an important branch of tourism. İn Turkey, the development of health tourism and development of general tourism depend on planning of these resources. In this article, just a proposal in the axis of financial resources is developed, the other types of resources are not taken into consideration. Thus, in Turkey, how the sector of health tourism, by means of "guaranteed-privileged bonds" which will be published in the institution and rule of the market of capital, will be developed and in this way how to assist the sector of general tourism is tried to be researched. The benefits the guaranted-privileged bonds will provide the sides are very important. i)This type of bond, on account of being both guaranteed and privileged, for the exporter companies is a very appealing means of loan. ii)It provides various advantages such as discount in income tax for the investor who wants to good use his saving with high profit. iii)Because a variety and an atmosphere of alternative will be provided, the market of capital will be very much able to do its duty for mediation of pouring the saving to real economy. iv)The state also, for example, will have transfered an income about the amount of tax which it did not collect from its bond investor or from institutions and companies and it will have provided benefit for its level of prosperity. v)In conclusion, foreign investor, according to the reality of globalization, will be able to go into the inclination of seeing the bonds of health tourism as a new and productive window of opportunity.
Keywords:

health tourism,

___

1. Akbulak, S. ve Akbulak, Y. (2004), Türkiye’de Sermaye Piyasası Araçları ve Halka Açık Anonim Şirketler, İstanbul: Beta Yayınları.

2. Bolak, M. (2001), Sermaye Piyasası: Menkul Kıymetler ve Portföy Analizi, 4.b., İstanbul: Beta Yayınları.

3. Turgut, H. (2006), Parasal Zeka, İstanbul: Varlık Yayınları.

4. Canbaş, S. ve Doğukanlı, H. (2001), Finansal Pazarlar: Finansal Kurumlar ve Sermaye Piyasası Araçları, 3.b., İstanbul: Beta Yayınları.

5. Göker, A. (2006), “Sağlıkta Nasıl Bir Gelecek?”, Cumhuriyet Gazetesi Bilim-Teknoloji Dergisi, S.1021, 13 Ekim.

6. Karabıyık, L. E. (1997), Menkul Kıymetler Borsası ve Diğer Yatırım Alternatifleri, Bursa: Marmara Kitabevi.

7. Huuf-Rousselle, C. S. Shepherd, etc. (1995), “Prospects for Health Tourism Exports for the English-Speaking Caribbean”, Social Sectors Development Strageies Inc., Washington: World Bank.

8. IMKB (İstanbul Menkul Kıymetler Piyasası) (1998), İMKB, Sermaye Piyasası ve Borsa Temel Bilgiler Kılavuzu, 13.b., İstanbul.

9. Köktürk, Ş. (2006), “M. Z. Karagülle ile Röportaj: Kaplıcalar Değerlendirilmiyor”, Cumhuriyet Gazetesi, 12 Haziran.

10.Küçükçolak, A., Diler, A.İ. ve Özer, L. (2004), “Turizm Sektörünün Sermaye Piyasaları Yoluyla Finansman Yöntemleri”, 2004 Türkiye İktisat Kongresi: İktisadi Sektörlerde Gelişme Stratejileri Tebliğ Metinleri-II, Ankara:DPT Yayınları, ss.195-230.

11.T.C. Turizm Bakanlığı Yatırımlar Genel Müdürlüğü (1995), Türkiye’de Turizm Yatırım Olanakları ve Yatırım Süreci, Ankara.

12.Tezcanlı, M. V. ve Erdoğan, O. (1996), Avrupa Birliği Sermaye Piyasasına Entegrasyonu ve IMKB, İstanbul: IMKB Araştırma Yayınları No:8.

13.Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Yatırımcı Köşesi, _____http://www.spk.gov.tr/> (erişim:10.10.06).

14.Gupta, A. S. (2004), “Medical Tourism and Public Health”, People’s Democracy, _____http://pd.cpim.org/2004/0509/05092004_snd.htm> (erişim:26.06.06).

15.The Times of India, “A Tonic for Health Tourism”, _____http://timesofindia.indiatimes.com/ cms.dll /html/> (erişim: 26.06.06).

16.Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) (2006), Dokuzuncu Kalkınma Planı 2007-2013, _____http:ekutup.dpt.gov.tr/plan/ix/9kalkinma plani.pdf> (erişim: 15.10.06).

17.Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Turizm İstatistikleri, _____www.tuik.gov.tr> (erişim: 11.08.06).

18.Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD), Turizm İstatistikleri, _____http://www.ttyd.org.tr/trmain.htm> (erişim: 19.10.06).

19.Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), İstatistikler, _____http://www.tursab.org.tr/ content/ /turkish/ istatistikler/gostergeler/DTA.asp> (erişim: 20.10.06).

20.World Tourism Organization (WTO), _____http://www.world-tourism.org> (erişim: 26.06.06).

21.World Travel and Tourism Council (WTTC) (2006), Turkey: The 2006 Travel and Tourism Economic Research, _____http:www.wttc.org/2006TSA/pdf2/Turkey.pdf> (erişim: 26.06.06).