Kentleşme ve Kentsel İstihdam, Ekonomik Büyüme İçin Önemli Bir Potansiyel midir?

Kentlerin iktisadi büyümeyi genellikle ya ihracat ya da kentsel istihdam yoluyla etkilediği bilinci yaygındır. Ancak, şuana kadar ki çalışmalarda genellikle kentlerin ihracat potansiyelinin iktisadi büyümeyi sağladığı savı üzerinde durulmuştur. Bu çalışmada ise kentlerin ekonomik büyüme potansiyeli buralarda bulunan çok farklı niteliklere sahip doğal işgücü havuzlarıyla açıklanmaktadır. Bu açıklama kentlerde var olan insan sermayesinin üretimde artan getirileri mümkün kıldığı savına dayandırılmaktadır. Bu sav Türkiye örneği ile hanehalkı işgücü anketinden sağlanan veriler ve bunlar ile yapılan ekonometrik çalışma ile test edilmektedir. Sonuçlar kentsel işgücünün nitelikli, eğitimli, orta yaşlarda, kariyerli ve çeşitli kişilerden oluşan karakteriyle yüksek ücret ve istihdam olasılığı sağladığını ve bu şekilde ekonomik büyüme için önemli bir potansiyel olduğunu göstermektedir.

Positive effect of cities on economic growth mostly through either exports or urban employment is widely known. However, existing literature generally focuses only on the growth potentials of exports done from these centers. This study aims to explain growth potentials of cities by natural labor pools that exist in these centers with all their various attractive features. This explanation depends on the fact that human capital that is mostly exists in cities has the increasing returns in production. The thesis proposed in this study is tested using Turkish Households Labor Force Statistics and relevant econometric techniques. The results shows that relative to rural ones, highly featured, educated, middle-aged urban labor force with its large varieties is an important potential for economic growth.

___

Audretsch, D. B. ve Feldman M. P. (1996), "R&D Spillovers and the Geography of Innovation and Production", American Economic Review, 86, 630-640.

Barro, J. R., (1997), Determinants of Economic Growth: A Cross-Country Empirical Study. The MIT Press: Cambridge.

Bergsman J., Greenston P. ve Healy R. (1972), “The Agglomeration Process in Urban Growth”, Urban Studies, 9, 263-288.

Costa, D.L. ve Kahn M.E. (2001), "Power Couples", Quarterly Journal of Economics, 116, 1287-1315.

Fang C. ve Wang D. (2006), “Impacts of Internal Migration on Urban Development and Economic Growth in China.” Institute of Population and Labor Economics, CASS, REPEC.

Değer M. K. ve Emsen Ö.S. (2004), “Türkiye de Kentsel Büyüme ve İhracat İlişkileri: Panel Veri ve Yatay-Kesit Analizleri”, Kentsel Ekonomik Araştırmalar Sempozyumu, Devlet Planlama Teşkilatı ve Pamukkale Üniversitesi Ortak Yayını.

Eberts R. W. ve Stone J. A. (1992), Wage and Adjustments in Local labor Markets, Kalamazoo, MI Upjohn Institute.

Ertürk H., (1997), Kent Ekonomisi, 2. Baskı. Ekin Kitap Evi Yayınları Bursa.

Glaeser E., Kahn M. ve Chu C. (2001), “Job Sprawl: Employment Location in U.S. Metropolitan Areas.” Brookings Institution Survey Series, May, 1-8.

Gleaser E., (1997), “Cities, Information and Economic Growth.” City Scape, 9-47.

Greene, W. H. (2003), “Econometric Analysis”, 5.Baskı, Prentice Hall, New Jersey.

Henderson, J.V., Kuncoro A. and Turner M. (1995), "Industrial Development in Cities", Journal of Political Economy, 103, 1067-1085.

Jacobs, J., (1961), The Death and Life of Great American Cities, New York: Random House.

Jaffe A., M. Tratenberg ve R. Henderson, (1993), “Geographic localization of Knowledge Spillovers as Evidenced by Ptents Citations”, Quarterly Journal of Economics, 108, 577-98.

Krugman, P., (1991), Geography and Trade, Cambridge: MIT Press.

O’Sullivan A., (2003), Urban Economics, International Edition, 5th Edition, McGraw-Hill Irwin.

Quigly J., (1998), “Urban Diversity and Economic Growth”, Journal of Economic Perspectives, 12, 127-138.

Rosenthal S. ve Strange W. (2000), “The Determinants of Agglomeration”, A Working Paper.

Rosenthal, S. S. ve W. C. Strange (2003), "Geography, Industrial Organization, and Agglomeration" Review of Economics and Statistics, 85(2), 377-393.

Saraçoğlu Ş., and Terry L. R. (2004), “Rural-Urban Migration and Economic Growth in Developing Countries”, Working Paper, REPEC.

TUIK (Türkiye İstatistik Kurumu) (2008), www.tuik.gov.tr, Son Erişim Tarihi: 23 Haziran 2008.

Wooldridge J. (2002), Introductory Econometrics: A Modern Approach, South-Western College Publishing.