ULUSAL VE ULUSLARARASI BOYUTUYLA ELEKTRONİK TİCARETİN VERGİLENDİRİLMESİNDE TİCARİ KAZANCIN TESPİTİ

Küreselleşme, geleneksel ekonomileri ve geleneksel ticaret biçimlerini derinden etkilemektedir. Bu etkileşim, ülkelerin bir yandan ticaret süreçlerini gözden geçirmeleri, diğer yandan gelir kaynaklarının aşınmasını engelleyecek yeni yöntemleri analiz etmelerini de zorunlu kılmaktadır. Özellikle çok uluslu şirketler kanalı ile sınırları aşan ve kuralları radikal değişikliğe uğratan elektronik ticaret olgusu, geleneksel mevzuatın yetersizliği ile birlikte yeni, kalıcı ve dünya ticareti ile bütünleşik bir sistemi de tetiklemektedir. Hâlihazır sınır ötesi ticari faaliyetlerin vergilendirilmesinde önemli bir yere sahip ikili vergi anlaşmaları, egemenlik bölüşümüne bir çare olarak düşünülse dahi gelişen ve dönüşen ekonomik dinamikler başta OECD gibi örgütlenmeler olmak üzere uluslararası kuruluşlara ciddi ödevler yüklemektedir. Gelinen noktada elektronik ticaretten doğan ticari kazancın tespiti ve vergilendirilmesinde ciddi analizlerin yapılması gerekmektedir. Çatışan ulusal ve uluslararası uygulamaların önlenmesi, sabit işyeri tanımının yeniden yapılması, adil ve tarafsız bir vergileme için öncelikli ele alınması gereken başlıklardır.

DETERMINATION OF BUSINESS PROFITS IN THE TAXATION OF ELECTRONIC COMMERCE WITH NATIONAL AND INTERNATIONAL DIMENSIONS

Globalisation affects the traditional economies and traditional trading forms deeply. Such affection requires the counties to review their trade processes on one hand and analyse the new methods preventing the erosion of income resources on the other hand. Notion of electronic trade which exceeds the borders by multinational corporations and changes the rules radically, due to the inadequacy of the traditional legislation, triggers a new, permanent system which is integrated with global trade. Even if current bilateral tax agreements taking an important place in the area of taxation of cross border trade considered as a solution for the sovereignty sharing, developing and transforming economic dynamics, in particular organisations such as OECD, impose serious obligations to international corporations.At this point, serious analysis must be made at determination and taxation of business profits arising from e-commerce. Preventing national and international practices in conflict and re-definition of the permanent establisment are the priorities that need to be addressed for fair and equitable taxation.

___

  • Akçaoğlu, S. Ertuğrul (2011), Elektronik Ticaretin Vergilendirilmesi- Ulusal Ve Uluslararası Perspektiften, Gelir Üzerinden Alınan Vergiler Bakımından Bir İrdeleme. (Yayımlanmamış Doktora Tezi) Ankara, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çak, Murat (2002). Dünyada ve Türkiye'de Elektronik Ticaret Ve Ver- gilendirilmesi, İstanbul Ticaret Odası Yayını.
  • Berber, Ege (2012). Vergi Hukukunda Mali İkametgâh. (Yayımlanma- mış Yüksek Lisans Tezi) İstanbul, İstanbulÜniversitesi
  • Gelir İdaresi Başkanlığı (2016). Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşma- ları Çerçevesinde Vergilendirme Esasları. 05.01.2016 tarihinde adresinden http://www.gib.gov.tr/uluslararasi_mevzuat erişildi.
  • Işık, Hüseyin (2014). Uluslararası vergilendirme. İstanbul : XII Levha Yayıncılık.
  • Organ, İbrahim ve Çavdar, Fatih (2012), "Elektronik Ticaretin Vergilen- dirilmesinde Uluslararası Alanda Yaşanan Sorunlar" IUYD'2012 3, 1 (2012) : 78.
  • Öz, N.Semih (2004). "Devletlerin Vergilendirme Yetkileri Sınırının E-Ti- caret Açısından Değerlendirilmesi" Maliye dergisi, 147 (2004):98-99.
  • Özdemir, Serkan (2013). Elektronik Ticaretin Vergilendirilmesi. (Ya- yımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İzmir, Dokuz Eylül Üniversitesi
  • Saraçoğlu, Fatih (2006). "Elektronik Ticaretin Vergilendirilmesinde Ko- nusunda Karşılaşılan Sorunlar, OECD ve AB Yaklaşımı", Vergi Sorunları (2006),213: 156-157.
  • The Boston ConsultingGroupMarch (2012), The İnternet Economy in The G20.