Türkiye’deki Yenilenebilir Enerji Sektörünün Muhasebe Sorunları

Yenilenebilir enerji sektörü, özellikle gelişmekte olan ülkeler için kullandığı kaynakların ucuzluğu, yenilenebilir olması ve çevreye zarar vermemesi gibi unsurlar nedeniyle çok önemli bir konuma gelmiştir. Bu çalışma ile yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösterecek olan tesisle- rin, muhasebe uygulamalarında özellikle hangi hususlara dikkat etmeleri gerektiği ve bunun gerekçeleri anlatılmaya çalışılmıştır. Özellikle muha- sebe standartları ile vergi mevzuatının farklılık gösterdiği hususlara de- ğinilmeye çalışılmış olan bu çalışmada; araştırma-geliştirme giderlerinin aktifleştirilmesi ve itfası, lisans bedellerinin itfası, kiralanan gayrimenkul üzerindeki değer artırıcı harcamalar, tesisin aktife alınması ve tesisleşme sürecindeki borçlanma maliyetlerinin aktifleştirilmesi, farklı parçalardan oluşan rüzgâr türbinleri için amortisman1 ayrılması gibi konuların muhase- beleştirilmesinin standartlar ile vergi mevzuatı arasında farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.

Accounting problems of renewable energy sector in Turkey

In the recent years, renewable energy sector has growing importance for developing countries for reasons such as low cost production, less damage to the environment and renewable nature of resources. In this study, the accounting practices for the entities that will operate in renewable energy industry are discussed with the rationale behind the practices. The main issues that are addressed in this study are the differences between accounting standards and tax legislation; capitalization and amortization of research and development costs, amortization of license fees, expenses adding value to the leased property, capitalization of the facility and borro- wing costs incurred in the process of building the facility, depreciation for wind turbines that has different components are identified as the differen- ces between tax legislation and accounting standards.

___

  • Akova, İsmet (2008). Yenilenebilir enerji kaynakları. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Cansın, Yusuf ve Softaoğlu, N. Hülagü(2009). "OECD/IEA ülkelerinin ar-ge harcamalarındaki eğilimler kapsamında yenilenebilir enerji teknolojilerindeki gelişmelerin incelenmesi" Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu Y. (Haziran, 2009) Diyarbakır'da sunulan bildiri, s.29-36.
  • Dodi, Kadir (2010). "Türkiye'de yenilenebilir enerji" http://www.muhasebenet.net/makale_kadir%20dodi%20smmm_%20turkiye%20de%20 yenilenebilir%20enerji%20kaynaklari%20kullanimi%20ve%20muhasebesi.pdf. [erişim tarihi: 01 Mart 2011]
  • Güler, Önder(2005) "Dünyada ve Türkiye'de rüzgâr enerjisi" TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Sempozyumu V., (21-23 Aralık 2005) Ankara'da sunulan bildiri.
  • http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1028
  • http://www. spk.gov. tr/apps/Mevzuat/?submenuheader=-1
  • http://www.tmsk.org.tr/
  • Kaval, Hasan (2008). Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (IFRS/IAS) uygulama örnekleri ile muhasebe denetimi. 3. bs. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler İçin Türkiye Finansal Raporlama Standardı (KOBİTFRS). [y.y.] : [yayl.y.]
  • Örten, Remzi, Kaval, Hasan ve Karapınar, Aydın (2010). Türkiye Mu-hasebe-Finansal Raporlama Standartları uygulama ve yorumları. 4. bs. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Saraç, Mehmet ve Bozkurt, İbrahim. (2011). "KOBİ'lerin halka açılma eğilimleri ve gelişen işletmeler piyasası'nın KOBİ'lerin halka açılma istekleri üzerine etkisi: Çankırı-Kastamonu-Sinop bölgesi örneği" Muhasebe ve Finansman Dergisi, 49(2011): 89-98.
  • SPK (29.01.1989). Sermaye Piyasasında Mali Tablo ve Raporlara İlişkin İlke ve Kurallar Hakkında Tebliğ. Ankara : Resmi Gazete (20064 sayılı)
  • SPK (09.04.2008). Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği. Ankara : Resmi Gazete (26842 sayılı)
  • T.C. Yasalar (10.01.1961). 213 sayılı Vergi usul kanunu. Ankara : resmi Gazete (10705 sayılı)
  • Yıldız, A. Murat. (2010). AR-GE ve teknokent faaliyetlerine sağlanan vergisel teşvikler, http ://www.emo.org.tr/ekler/aaec9f1c1ccf25 a_ek.pdf ? tipi=2&turu=X&sube= 14