MUHASEBE POLİTİKALARI, MUHASEBE TAHMİNLERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER VE HATALAR STANDARDINA İLİŞKİNUYGULAMA ÖNERİLERİ

Muhasebede yapılan hataların düzeltilmesi konuları uzun yıllardır muhasebe literatüründe yer almakta ve ayrıntısıyla örneklendirilmektedir. Ancak, muhasebe politikaları ile muhasebe tahminlerindeki değişikliklerin literatürde oldukça ihmal edildiği gözlenmektedir. Bu çalışmanın amacı da, muhasebe politikalarının istisnai durumlar dışında değiştirilmemesi, değiştirilmesi halinde bu değişikliğin etkilerinin net bir şekilde ortaya konması, muhasebe tahminlerindeki değişikliklerin etkilerinin açıklanması ve hataların düzeltilmesi gibi konuları kapsayan 8 numaralı “Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerindeki Değişiklikler ve Hatalar” standardını örnekler yardımı ile açıklamaktır. Çalışmanın bir diğer amacı da, TMS 8 ile gündeme gelen muhasebe politikaları ve hataların düzeltilmesi konuları muhasebe çevreleri tarafından iyice anlaşılması ve sağlıklı uygulanır hale getirmek için katkıda bulunmaktır. Çalışmada yer verilen örnekler aracılığı ile Politika değişikliğinin “Dipnot”, Tahmin değişikliğinin “Ek Kayıt” ve Hataların ise “Finansal tablonun Yeniden Düzeltilmesi”ni gerektirdiği tespit edilmiştir.

APPLICATION SUGGESTIONS ABOUT ACOOUNTING POLICIES, CHANGES IN ACCOUNTING ESTIMATES AND ERRORS STANDARD

Concepts related with correction of errors in accounting have been existent in literature for many years and illustrated in detail. However, it is observed that changes in accounting estimates and errors have been widely neglected in literature contrarily. Aim of this study is to explain and exemplify Accounting Standard no.8 which includes issues like need for stability of accounting policies apart from exceptions, clarification of effects of any changes regarding, explanations of influences caused by changes in accounting estimates and correction of errors. Another purpose of this study is to contribute the understanding and accurate implementation of accounting policies and corrections of errors brought by IAS 8 in accounting field. Through given illustrations in the study, it has been found that changes in accounting policies require “Footnote”, changes in accounting estimates entail “Additional Record” and errors necessarily call for “Readjustment of Financial Statement”

___

  • Demir, Volkan ve Bahadır Oğuzhan (2011). KOBİ'lerde Finansal Raporlama, Ankara : TÜRMOB.
  • Elitaş, Cemal (2011). UFRS(TMS-TFRS) Uygulamaları. Ankara : Hipotez Yayınları.
  • Gürdal, Kadir (2008). "Finansal Raporlama Standartları Uygulamalarında Muhasebe Politikaları ve Tahminlerin Yeri ve Önemi: Açıklama ve Örnekler", XII. Türkiye Muhasebe Standartları Sempozyumu, 26-28 Kasım 2008, Kıbrıs’ta sunulan bildiri, ss.40-53.
  • Mirza, A., Holt, J. Graham (2011). IFRS:Practical Implementation Guide and Workbook. New Jersey : John Wiley&Sons Inc.
  • Parlakkaya Raif (2010). "TMS- 8: Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerinde Değişiklikler ve Hatalar Standardı Uygulamaları", Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi (2010) : 65-86.
  • Sağlam, Necdet, Yolcu, N. Ve Eflatun, A.O.(2012). UFRS Uygulama Rehberi, Ankara : Özbaran Matbaacılık.
  • TMS-8 Muhasebe Politikaları, Muhasebe Tahminlerindeki Değişiklikler ve Hatalar Standardı, [çevrimiçi erişim: http://www.kgk.gov.tr/contents/ files/TMS8.pdf]
  • Yükçü, Süleyman (2009). Finansal Muhasebe. İzmir : Birleşik Matbaacılık.